POSTED IN Afghanistan, USA

Har ført krig mot Afghanistan i over 40 år.

USA startet krigen mot Afghanistan i 1979.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne teksten var blant de første artiklene som ble publisert av Global Research: 15. oktober 2001, uken etter USA-NATO-ledede invasjonen av Afghanistan 7. oktober 2001.

Dette historiske intervjuet  bekrefter at den  såkalte sovjet-afghanske krigen ble utløst av USA. Den har vart i 40 år (1979-2021) og den pågår fortsatt. 

I følge dette intervjuet fra 1998 med Zbigniew Brzezinski , foregikk CIAs intervensjon i Afghanistan før sovjetiske styrker kom inn i Afghanistan i 1979 i forbindelse med en militær samarbeidsavtale med Kabul -regjeringen som ligner på det som ble oppnådd mellom Damaskus og Moskva i forbindelse med pågående krig i Syria. 

green leafyp lant
Heroinhandelen har hele tiden vært en viktig finansieringskilde.

Bekreftet av  Zbigniew Brzezinski, kjempet sovjetiske styrker mot Al Qaida -leiesoldatene som hadde blitt rekruttert av CIA.  

Rikelig dokumentert ble rekruttering, opplæring og indoktrinering av Mujahideen finansiert av narkotikahandelen som ble støttet i skjul av CIA.

Terroristene ble rekruttert fra og med 1979. De ble brukt til å undergrave og ødelegge Afghanistans sekulære regjering. 

Beslutningen fra Carter-administrasjonen i 1979 om å gripe inn og destabilisere Afghanistans sekulære regjering bidro til at Afghanistan ble ødelagt som en nasjonalstat.

Mens krigen mot Afghanistan «offisielt» startet i oktober 2001, bekrefter Brzezinski at USA har vært i krig med Afghanistan siden 1979, nemlig en periode på 40 år.

Professor Chossudovsky: Washington 'dismantled' Yugoslavia back in 1974 - Serbian MonitorSerbian Monitor
Michel Chossudovsky , Global Research sin forskningsredaktør

Intervjuet medZbigniew Brzezinski som ble publisert i 2001 i Global Research:

Spørsmål: Den tidligere direktøren for CIA, Robert Gates, uttalte i memoarene [«From the Shadows»] at amerikanske etterretningstjenester begynte å hjelpe Mujahideen i Afghanistan 6 måneder før den sovjetiske intervensjonen. (desember 1979, red.) I denne perioden var du den nasjonale sikkerhetsrådgiveren for president Carter. Du spilte derfor en rolle i denne saken. Er det riktig?

Brzezinski: Ja. I følge den offisielle versjonen av historien begynte CIA -bistanden til Mujahideen i løpet av 1980, det vil si etter at den sovjetiske hæren invaderte Afghanistan, 24. desember 1979. Men virkeligheten, hemmelig bevoktet til nå, er helt annerledes Faktisk var det den 3. juli i 1979 at president Carter signerte det første direktivet om hemmelig hjelp til motstanderne av det pro-sovjetiske regimet i Kabul. Og den dagen skrev jeg et notat til presidenten der jeg forklarte ham at denne hjelpen etter min mening ville forårsake en sovjetisk militær intervensjon.

Spørsmål: Til tross for denne risikoen var du talsmann for dette hemmelige tiltaket. Men kanskje du selv ønsket denne sovjetiske inntreden i en slik krig og ønsket å fremprovosere den?

B: Det er ikke helt det. Vi presset ikke russerne til å gripe inn, men vi økte bevisst sannsynligheten for at de ville gjøre det.

Spørsmål: Da Sovjet begrunnet sitt inngrep med å påstå at de hadde til hensikt å kjempe mot et hemmelig engasjement av USA i Afghanistan, trodde folk dem ikke. Det var imidlertid en korrekt begrunnelse. Du angrer ikke på noe i dag?

Zbigniew Brzezinski - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia
Zbigniew Kazimierz Brzeziński var sikkerhetspolitisk rådgiver for USAs president Jimmy Carter. Han ble senere professor i amerikansk utenrikspolitikk ved Johns Hopkins University i Baltimore og rådgiver ved Center for Strategic and International Studies i Washington. Wikipedia

B: Angre hva? Den hemmelige operasjonen var en utmerket idé. Det førte til at russerne ble trukket inn i den afghanske fellen, og du vil at jeg skal angre på det? Den dagen Sovjet offisielt krysset grensen, skrev jeg til president Carter. Vi har nå muligheten til å gi Sovjetunionen sin Vietnamkrig. Faktisk, i nesten 10 år, måtte Moskva føre en krig som ikke kunne støttes av regjeringen, en konflikt som førte til demoralisering og til slutt oppbrudd av det sovjetiske imperiet.

Spørsmål: Og du angrer heller ikke på å ha støttet den islamske fundamentalismen, etter å ha gitt våpen og råd til fremtidige terrorister?

B: Hva er viktigst for verdenshistorien? Taliban eller sammenbruddet av det sovjetiske imperiet? Noen opphissede muslimer eller frigjøringen av Sentral-Europa og slutten på den kalde krigen?

Spørsmål: Noen opprørte muslimer? Men det er blitt sagt og gjentatt islamsk fundamentalisme representerer en verdenstrussel i dag.

B: Tull! Det sies at Vesten hadde en global politikk med hensyn til islam. Det er dumt. Det er ikke en global islam. Se på islam på en rasjonell måte og uten demagogi eller følelser. Det er verdens ledende religion med 1,5 milliarder følgere. Men hva er det som er felles blant saudiarabisk fundamentalisme, moderat Marokko, pakistansk militarisme, egyptisk pro-vestlig eller sentralasiatisk sekularisme? Ikke noe mer enn det som forener de kristne landene.

*

Oversatt fra fransk av William  Blum

Maskinoversatt til norsk og bearbeidet av Knut Lindtner

Forsidebilde: Firoz Sidiqy

https://www.globalresearch.ca/the-cias-intervention-in-afghanistan-u-s-recruitment-of-islamic-terrorists-started-in-1979-zbigniew-brzezinski/5629070

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Hvorfor skulle vi tro på denne fyren? Han prøver å ta æren for oppløsningen av Sovjet unionen, hvilket hadde nok kommet uansett.
  Hva han burde huskes for er boka the great chessboard hvor han legger ut om oppløsningen av den Russiske geopolitiske sone ved hjelp av å skille ut Ukraina. Dette kuppet skjedde helt i tråd med beskrivelsen hans.

  Svar
 • Olav Sæther
  24 august 2021 17:32

  Har hørt om dette før, men mener at USA startet med destabiliseringen av Afghanistan tidligere enn i 1979. Det var fordi landet hadde en Sovjet-vennlig regjering. Kamerat Bresnjev fant det påkrevet å invadere Afghanistan av den grunn.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvor mange dør i USA etter vaksinering?

Analyse av dødsfallene etter vaksinering i USA.

Forrige innlegg

Du skal høre mye…

Tidligere Guantanamo-fange nå sjef i Afghanistan.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.