POSTED IN USA

USA, som en elefant i et glassmagasin.

Er landet uten ledelse?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I løpet av 48 timer klarer den nye USA-administrasjonen å oppnå det stikk motsatte av hva den ønsker, i hvert fall med utgangspunkt i som fremgår av interne strategi-dokumenter: Å drive russere og kinesere enda tettere sammen enn før, ikke fra hverandre slik målsettingen er.

Først kommer Biden med sitt stupide Putin-utsagn i et intervju om at Putin er et monster (mine ord) og deretter fornærmer USAs utenriksminister kineserne for åpne kameraer.

Slik sett fortoner det seg for meg at USA ikke lenger har en politisk ledelse med en klar definert målsetting og en langsiktig strategi, men at de driver politikk etter innfallsmetoden og ut fra et moralsk kompass hvor de moralske standardene defineres slik det passer til enhver anledning.

For meg ser det ut som landet nå er et stort skip uten kaptein som driver for politisk vær og vind. Det er en meget farlig situasjon, meget farlig.

Knut Lindtner

«Vi venter jo at dere følger grunnleggende diplomatisk etikette» – kineseren gir sine bitre følelser luft mot Blinken etter at han hadde åpnet toppmøtet med en moralsk lekse.

«Dere inviterer altså noen til å komme for så å ydmyke dem foran kamera?»

Av Nick Wadhams

De første samtalene på høyere nivå mellom USA og Kina etter at president Joe Biden ble innsatt ble øyeblikkelig omgjort til krangling og beskyldninger der begge sider sterkt kritiserte den andre siden for menneskerettigheter, handel og internasjonale allianser.

Resultatet av USAs menneskerettsarbeid i Libya

USAs utenriksminister Antony Blinken begynte sine bemerkninger på møtet i Anchorage i Alaska med å komme med bekymringer om nylige cyber-angrep, behandlingen av de  muslimske minoritetene i Xinjiang og Beijings økende kontroll over Hong Kong. 

Han sa at Kinas handlinger truer internasjonal orden og menneskerettigheter.

«Alternativet til et regelbasert styresett er en verden der man kan gjøre de rette tingene. ellers kan vinneren ta alt, og det vil kunne bli en mye mer voldelig og ustabil verden», sa Blinken.

Kineseren fyrte tilbake. Yang Jiechi, et medlem av det kinesiske politbyrået, kom med en lengre monolog der han sa at de vestlige nasjonene ikke representerer de offentlige meninger globalt. Og han kalte USA en «mester» i cyber-angrep.

«Mange mennesker i USA har faktisk liten tillit til demokratiet i De Forente Stater», sa han og kom inn på drapet på svarte amerikanere og Black Lives Matter-bevegelsen.

Yang Jiechi

Ved slutten av sitt åpningsinnlegg bemerket han at Blinkens kommentarer ikke var «normale», og at «det var ikke mine heller», sa han. 

Blinken og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Jake Sullivan svarte. Sullivan sa: «Et selvsikkert land er i stand til å se nøye på sine egne mangler, men vi søker konstant å forbedre oss. Det er Amerikas hemmelige våpen».

Tingene ble bare verre etter dette. Kameraene ble kastet ut av rommet, men så bedt om å komme tilbake.

Yang og utenriksminister Wang Yi benyttet anledningen til å følge opp med enda mer kritikk.

«Er det slik dere hadde håpet å føre disse samtalene?» spurte Yang, ifølge delegasjonens tolk.

«Jeg har trodd altfor godt om De Forente Stater. USA er ikke den rette til å snakke til Kina fra noen overlegen styrke-posisjon».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Olav Sæther
    22 mars 2021 10:42

    Oligarkene vil ha politikere som gjør som de ønsker, da får det ikke hjelpe om de er stupide, eller demente.

    Svar
  • ­­­R­e­­­g­i­s­­­t­­r­­e­­­r d­e­g o­­­g k­­l­­a­s­­s­­i­f­­­i­­­s­­e­­­r m­i­­n u­­n­g­­e s­e­x­­y f­­i­t­­t­­e ­-­ http://photo0584192.e17.club

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Intervju med Udo Ulfcotte.

Kjøpt Journalistikk.

Forrige innlegg

Boykott av fotball-VM:

Starten på en ny moralsk idrettsbevegelse, eller på en mer aktiv rolle i kampen mellom statene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.