POSTED IN Krig-fred, USA

USA-Oberst MacGregor:

Ukrainakrigen svekker USA og styrker Russland. Vi må stoppe nå!

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Krig og anger i Ukraina

Washington kan angre på sin rolle i krigen i Ukraina.

Av Douglas MacGregor

Oberst og tidligere sikkerhetsrådgiver Douglas MacGregor

Om Vietnamkrigen sa Henry Kissinger, tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister under presidentene Nixon og Ford, «Vi skulle aldri ha vært der.» Om ikke lenge vil amerikanere, til og med politikerne inne i Beltway (ringveien som omgir Washington DC, red.), komme til den samme konklusjonen om Washingtons ukrainske proxy-krig mot Russland.

Ingen i Det hvite hus, senatet eller huset ville bevisst omgjøre den proxy-ukrainske krigen med Moskva til en konkurranse om «konkurrerende samfunnssammenbrudd» mellom Russland og NATO. Men her er vi. Ingen forestilte seg at Biden-administrasjonen og begge krigspartiene ville drive amerikanere og europeere inn i en politisk, militær og økonomisk dødens dal, som det ikke er noen enkel fluktrute fra. Likevel er det nettopp det som skjer.

For øyeblikket er Washington fortsatt blind for denne utviklingen. Enten på trykk, radio, TV eller online, er fortellingen klar: 

til tross for forferdelige tap – minst 400 000 ofre på ukrainske slagmarken inkludert 100 000 soldater drept i aksjon – vinner ukrainske styrker. Dessuten, sier fortellingen, vil USAs finansielle og økonomiske dominans til slutt overvelde den svake russiske økonomien.

Den ukrainske seiersfortellingen drar riktignok stor nytte av vestlige medier som aktivt «avviser» motstridende synspunkter og skildrer Russland og dets væpnede styrker i verst mulig lys. Det faktum at nesten et halvt århundre av den kalde krigen som lærte amerikanere til å tenke det verste om russere, det hjelper absolutt.

Likevel er det også form for «ekte tro», en tilstand av nasjonal narsissisme, inne i Beltway hvor en forestiller seg at Washington kan kontrollere hva som skjer tusenvis av kilometer unna i Øst-Ukraina. Budskapet gir gjenklang i kongressen fordi det hviler på en kritisk strategisk antagelse som amerikanske borgere ennå ikke har utfordret: at amerikansk nasjonal makt er grenseløs og ubegrenset – som om en rekke strategiske feil, fra Vietnam til Afghanistan, aldri skjedde.

Dominate Stock Photos, Royalty Free Dominate Images | Depositphotos
Mange i US tror de fortsatt kan dominere verden

Gitt at amerikanske politikere alltid er mer opptatt av innenrikssaker enn utenrikspolitikk, er medlemmer av kongressen raske til å adoptere den «sanne troen». Denne troen forklarer hvorfor medlemmene de siste åtte årene trodde en fremtidig krig med Russland var en lavrisiko-affære. Ukrainere ville skaffe kanonfôret (mannskapene, red.) og Washington ville skaffe de dyre våpnene og ammunisjonen.

Forutsigbart er Washingtons styrende strategiske prinsipper uendret fra tidligere amerikanske intervensjoner rundt om i verden. Slik ser denne tåkete forestillingen ut: Masser av soldater – i dette tilfellet ukrainere som er rådet av amerikanske og allierte offiserer – og enorme tilførsler av kontanter, utstyr og teknologi kan og vil permanent endre den strategiske virkeligheten i USAs favør.

Den fordummende følelsen av selvrettferdighet Biden-administrasjonen antar når den angriper tidligere strategiske partnere som Saudi-Arabia eller holder moraliserende foredrag til Beijings ledelse, eller når mediesurrogatene uttrykker forakt for den russiske staten, den følelsen er direkte farlig. Politiske skikkelser i Washington er klare til å hengi seg til enhver (kriminell, red.) overtredelse hvis den blir begått med begrunnelsen om å ødelegge Russland. De ser ikke på amerikansk utenrikspolitikk i sammenheng med en større strategi, og de forstår heller ikke Russlands kapasitet til å skade USA.

Resultatet er et giftig klima av ideologisk hat som gjør det vanskelig å forestille seg at en moderne amerikansk utenriksminister noen gang vil kunne signere en internasjonal avtale hvor en gir avkall på krig som et instrument for amerikansk nasjonal politikk, slik utenriksminister Frank Kellogg gjorde i 1928. Men som en av Shakespeares karakterer i «Kjøpmannen i Venedig (Venezia)» advarte: «Sannheten vil slippe ut.»

Den pågående oppbyggingen av 700 000 russiske styrker med moderne utstyr i Vest-Russland, Øst-Ukraina og Hviterussland er en direkte konsekvens av Moskvas beslutning om å ta i bruk et elastisk, strategisk forsvar av territoriene de beslagla i de første månedene av krigen. Det var et klokt, men politisk upopulært valg i Russland. Likevel har strategien lyktes. Ukrainske tap har vært katastrofale, og innen november vil russiske styrker være i stand til å gi et knockout-slag.

I dag går det rykter i media om at Kiev kan være under press for å sette i gang flere motangrep mot russisk forsvar i Kherson (Sør-Ukraina) før mellomvalget i november. På dette tidspunktet er det neppe synonymt med bevaring av den ukrainske staten å bruke det lille som gjenstår av Ukrainas styrker for å fordrive russiske styrker fra Ukraina. Det er også tvilsomt at ytterligere ofringer fra ukrainere vil hjelpe Biden-administrasjonen i mellomvalget.

Sannheten er at Moskvas røde linje angående ukrainsk inntreden i NATO alltid var reell. Øst-Ukraina og Krim var alltid overveiende russisk i språk, kultur, historie og politisk orientering. Europas nedstigning til den økonomiske jammerdalen denne vinteren er også reell, det samme er støtte for Russlands sak i Kina og India og Moskvas økende militære styrke.

Make No Mistake: China Would Destroy U.S. Cities In A Nuclear War - Warrior Maven: Center for Military Modernization
En kjernefysisk krig vil ødelegge USA fullstendig

I ettertid er det lett å se hvordan kongressen ble lurt av deltakerne i tenketanker, lobbyister og pensjonerte generaler, som, med få unntak, er mennesker med et cocktailnivå av kjennskap til high-end konvensjonell krigføring. Medlemmer av «huset» og senatet ble oppfordret til å støtte tvilsomme strategier for bruk av amerikansk militærhjelp, inkludert hensynsløse scenarier for begrenset atomkrig med Russland eller Kina. Av en eller annen grunn har amerikanske politikere mistet realiteten av syne, nettopp det at enhver bruk av atomvåpen vil gjøre fullstendig slutt på all nasjonal politikk.

Det er ikke første gang amerikanske politiske ledere feilvurderte en situasjons sanne natur. I 1969 rådet Kissinger til president Nixon mot deeskalering med den begrunnelse at det å beholde amerikanske tropper som kjemper i Vietnam forble et av Washingtons få forhandlingsvåpen i sine forhandlinger med Hanoi. Kissinger tok feil. Washington fikk ingenting ved forhandlingsbordet med Hanoi ved å ofre flere amerikanere i Vietnam etter januar 1969.

I lys av Ukrainas dystre utsikter til å stadig gjenvinne tapt territorium og dets forverrede strategiske tilstand, hviler Ukrainas fremtid nå i russiske hender. For Washington er det et moralsk ansvarlig og praktisk svar: Kiev bør stoppe blodtappingen og inngå en best mulig fred med Moskva. Dessverre er denne løsningen utenkelig for Washington.

Så lenge Washington leverer kontanter, militærhjelp og utstyr til Ukraina, vil Kiev kjempe sin uvinnelige krig, og Washingtons herskende politiske klasse vil tjene på overføringen av kontanter til Pentagon og den amerikanske forsvarsindustrien. Men Washington, dets NATO-allierte og ukrainere vil ikke få noe av strategisk verdi, mens Russland sannsynligvis vil vokse seg sterkere. Det er en utvikling Washington vil angre på.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Blodet som blir sølt på slagmarkene er neste bare slavisk blod. Dette er ikke en rasekrig Nato fører mot slavere. Krig handlet alltid om ideologi, imperialisme eller religion, ikke rase. Det ortodokse kristne Russland har slått tilbake, og nå er det siktet mot verdenskrig for regimeskifte for å motsette seg den «internasjonale klikken» og dens «politikk med økonomisk utpressing, for å presse den siste delen av substans ut av folket». Var dette for 80 år siden ville folk spurte hvorfor Russland ikke stoppet ved Donbass, som de spurte hvorfor Tyskland ikke stoppet ved Danzig.

  Svar
  • >Blodet som blir sølt på slagmarkene er neste bare slavisk blod.

   Først og fremst er det hvite mennesker som drepes – soldater og sivile. Det skal ikke forundre meg om du liker å kalle dem, «goyim», «Grimelund».
   Er du villig til å innrømme at når det gjelder det kriminelle regimet i Kiev og deres vestlige bakmenn – for ikke å snakke om bak-kvinner, så er de khazarjøder stort sett alle?
   Så hvem har sagt at dette ikke er en rasekrig, også?
   Kan det ikke være khazarjødene som vil klargjøre gamle Khazaria for at khazarjødene tar over området igjen?
   De utryddet millioner av hvite (først og fremst de blonde og blåøyde germanerene der) i dette området for nøyaktig 100 år siden. For så å sulte ihjel nye (minst 7) millioner 10 år seinere.

   Svar
 • Det blir spennende å se hva som skjer etter mellomvalget i USA i november 2022.
  Når vi kommer fram til våren og sommeren 2023 så vil man tydeligere kunne se hvordan situasjonen egentlig er både i Ukraina, Russland, EU og USA (feks hvilke land som har kollapset og ikke kollapset).
  Slipper Russland en taktisk atombombe så vil situasjonen kunne bli ytterligere intensivert når det gjelder feks krigsmotstand (la oss feks si at Russland slipper en atombombe nordøst på Svalbard som en advarsel).

  Svar
 • «…vil USAs finansielle og økonomiske dominans til slutt overvelde den svake russiske økonomien.»

  Kanskje mulig når det gjelder penge-økonomien. Der benytter jo USA/Israel alle triks i boka, de sjøl har skrevet/funnet på.
  Fra tyveri av penger og gjennom rente- inflasjon/deflasjon til valuta- kaos og andre røverier. – Til stjeling av andre nasjoners gullreserver for å understøtte egen oppblåste valuta.

  Men råvarer og industrivarer er realverdier. Og så lenge både Russland og andre land trenger disse
  ( som jo er vist i denne tidens galskap), vil dette være det viktigste.
  Gi keiseren/USA/pengefyrstene det som keiserens er, så kan de spise og fyre med dette.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det var en løgn at vaksinen hindrer smittespredning.

Finnes det flere løgner?

Forrige innlegg

Helse og klima

Er den livgivende gassen CO2 skadelig for menneskers helse?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.