POSTED IN Krig-fred, USA

USA mangler penger til å erstatte våpnene som er ødelagt i Ukraina.

De har heller ikke våpen på lager.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette er en side ved krigen i Ukraina som i liten grad kommer frem i våre medier. Mange tror at USA er en sareptas krukke, en kilde som aldri går tom for penger. I virkeligheten er det motsatte tilfellet. USAs stat er verdens mest forgjeldete og lever på lånte midler.

Festen er over nå utlånere ikke lenger tror at USA evner å betale tilbake det de skylder og nekter å låne ut mer.

USA driver i dag den ukrainske staten og forsyner også landet med våpen. Uten dette ville krigen ha vært over nærmest før den var begynt.

Men nå er de bevilgete pengene snart brukt opp. Og hvordan er det med våpnene? Våpenlagrene er også tømt (ikke bare i USA, men i hele Nato-området) til glede for rustningsindustrien som vil ha full jobb i mange år fremover med å fylle dem opp. Det er altså ikke bare pengemangel som er problemet, men våpenmangel.

Som vi ser er det en mening med det hele. Men det er befolkningen i USA og i andre Nato-land som må betale.

Knut Lindtner
Redaktør

Pentagon forteller kongressen at de ikke har mer penger til  å erstatte de våpnene som er sendt til Ukraina.

Pentagon sier at de nå er nødt til å «sette ned farten» på etterfylling av våpen til sine egne styrker.

Av Dave DeCamp.

Pentagon har advart kongressen om at de nå snart ikke har penger til å erstatte de våpnene som er blitt sendt til Ukraina. De er nå nødt til å sette ned farten på etterfylling av våpenlagrene til sitt eget militære.

Advarselen kommer etter at kongressen vedtok et kortsiktig budsjett for å hindre at regjeringen måtte stenge ned aktiviteten. Dette forslaget til budsjett inneholdt ikke penger til å fortsette å fyre opp under USAs proxy-krig i Ukraina.

Ifølge AP fortalte Pentagon-kontrollør Michael McCord kongressen og senatslederne  at USAs militære nå bare har 1,6 milliarder dollar igjen av de 25,9 milliardene kongressen hadde bevilget dem for å erstatte de våpen de har øst inn i Ukraina.

«Vi er allerede blitt tvunget til å sette ned farten på  erstatningene til våre egne styrker for å kunne sikre oss mot en usikker økonomisk usikker framtid», sier McCord i et brev til kongress-lederne.

«Unnlater vi å  fylle opp lagrene til våre militære tjenester i tide vil det skade vår militære beredskap».

Pentagon har altså rundt 5,4 milliarder dollar igjen av Presidential Drawdown Authority, som tillater president Biden å sende mer våpen fra USA militære våpenlagre. 

De 5,4 milliardene er det som står igjen av de 6,2 milliardene som er tilgjengelige etter at Pentagon hevdet at det var en «regnskapsfeil « at altfor mye våpen var blitt sendt til Ukraina. Altfor mye midler var blitt frigjort for å vedlikeholde den krigen.

Michael McCord

McCord sier at Pentagon nå er helt uten midler til Ukrainian Security Assistance Initiativ, som tillot administrasjonen å skaffe våpen til Ukraina. Dette var ment å være en langsiktig støtte. Han sa at uten nye midler til denne krigen, vil Pentagon bli nødt til  å bli mer restriktive på hvilke typer våpen som blir sendt til Ukraina. Det er både «kritisk, og  det haster, nå som Russland forbereder seg på en vinter-offensiv».

Det Hvite Hus har bedt kongressen vedta ytterligere 24 milliarder dollar til Ukraina. Totalt har USA da brukt 137 milliarder dollar på Ukraina.

Noen republikanere i Representantenes Hus som er mot denne proxy-krigen har gjort det vanskelig å sende mer hjelp. Men majoriteten i kongressen støtter fortsatt presidentens politikk. Og forslaget om de 24 milliardene er vente å bli vedtatt så snart det kommer opp til avstemming.  

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Thought Catalog

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  5 oktober 2023 11:14

  Våpenseljar nr. 1 i verda, USA, hissar seg kraftig opp om land vil selja våpen til Russland, særleg Iran og Kina.

  No minkar det på pengar og våpen i USA. Difor stel dei iranske våpen og sender til Kiev, med denne kvitvaskinga:

  – Vi kommer til å fortsette å bruke ethvert lovlig maktmiddel som vi har til rådighet, for å støtte Ukraina i kampen for frihet, demokrati og rettssikkerhet, kunngjorde departementet og det amerikanske forsvaret onsdag kveld. (NTB 5.10.)

  Kunne Goebbels gjort det betre? Huitfeldt? Stoltenberg?

  Svar
 • Hvordan skal USA greie å drive krig mot Kina? Hvor skal soldatene komme fra? Hvor skal ammunisjon, våpen og militært utstyr komme fra og bli produsert?, Skal alt dette komme fra USA og Europa?
  Krigen i Ukraina er nærmest som en proxy-krig mellom USA/NATO og Russland hvor hovedaktørene egentlig er USA og Kina. Og hvor USA/NATO er i ferd med å utmatte og ødelegge seg selv.

  Svar
  • wasan Totland
   11 oktober 2023 0:08

   De anvender F.35 fra baser rundt Russland og Kina. Disse flyene er lastet med de taktiske artomvåpenet B-61 12 og flyr i lav høyde sannsynligvis i tåke. De er ikke ment å returnere. Slik tror folk som Sullivan at en atomkrig kan vinnes.

   Svar
 • Om USA ønsker gå til krig mot Kina , bil sikkert nato bli brukt . USA har brukt nato i kriger før i kriger de ønsker

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Medvedev:

Tyske fabrikker som produserer missiler som rettes mot Moskva er legitime mål

Forrige innlegg

Professor og geolog Ian Plimer intervjues av Sky News Australia:

Politikerne dreper folk med sin grønne politikk – som er totalt falsk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.