POSTED IN Syria

USA i samarbeid med kurdiske styrker stjeler Syrias olje.

De norske sanksjonene mot Syria fortsetter.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Syria er ille ute.

Jan Hårstad

Bashar Assad er på vei til Kina i en stor krise for Syria. Kriger pågår i en rekke provinser og Israel bomber flere ganger i uka. Ingen protester fra det «Internasjonale Samfunn».

Sett fra den gamle anti-imperialistiske fronten som hersket fra 1970-tallet og utover, var den helt store skandalen av kurdiske PKK bare la bort sin gamle ideologi og allierte seg med USA-Israel og Nato. Som motytelse fikk disse sette opp sine etterretninger og utdanne kurderne som en proxyhær for seg. Den kurdiske webben Rudaw viste fotografier av kurderne med israelske og amerikanske flagg. Kurdistan som en slags Nato-base kilt mellom Irak-Iran og Syria.

Syria har jo rike oljekilder i området Deir al-Zour. Disse er også basene for 900 US Marines og Syrian Democratic Forces som plyndrer oljen og sammen frakter og selger den til allierte. Resultatet var at Syria måtte be Iran sende tankskip halve verden rundt, sjøveien, for å holde landet gående økonomisk. 

Syrian Democratic Forces består i hovedsak av PKK og YPG. YPG er den syriske avdelingen av PKK.

Som kjent er det Erling Folkvord som frontet den kurdiske saken i Klassekampen. Nå er det lenge siden jeg leste avisa, men Folkvord skamroste det geniale taktiske grepet at SDF allierte seg med USA. Jeg vet ikke om han har korrigert denne oppfatningen. Men i prinsipp var det ikke annerledes enn at Rødt begynte å væpne Nato fra omkring 2019.

Nå er da situasjonen den at de Arabiske Stammene i det nevnte oljeområdet har organisert seg til krig for å fordrive Nato-kurderne. Og satt opp en hær: Hashemite Tribes regiment. I dette har de støtte fra iranske Revolusjonsgarden, den syriske hæren og Russland.

Samtidig som dette pågår er DRUSERNE i det sørlige Syria i harnisk over forverret levestandard og dette at libanesiske Hezballah og Iranske styrker posisjonerer seg i deres tradisjonelle områder. 

Tyrkia har ikke gitt opp å jafse til seg det nordlige Syria. En skulle kanskje tro at Natos mål om å knuse Syria var lagt på is, men slik ser det absolutt ikke ut. Kanskje er det nå mer krise inni Syria enn noensinne.

Hvis det ikke kommer noe drastisk ut av Bashar Assads Kina-tur ser det faktisk stygt ut for Damaskus.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er hva de ikke omtaler som er viktig.

Hva er det NRK ikke vil fortelle?

Forrige innlegg

Med andre briller.

Kortnyheter fra hele verden.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.