POSTED IN Asia, Krig-fred

USA gjennombombet Laos med klasebomber.

De dreper fortsatt og vil fortsette med det i 100 år.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USA lover Ukraina klasebomber. I Laos dreper de fortsatt sivile.

Av Lewis M. Simons.

Lewis M.Simons er en Pulitzerpris-vinner, og  forfatter av boken «To tell the truth, Min liv som utenrikskorrespondent».

De ser mer ut som leketøy enn våpen som kan drepe og lemleste. Skinnende gule, røde eller svarte. Noen likner baller ,andre små vindmøller, roboter og transformatorer. Det er altfor fristende for jenter og gutter å overse dem. Og slett ikke barn fra isolerte landsbyer i innlandet i et land der neste tre firedeler av befolkningen lever i den ytterste fattigdom.

En samling uskadeliggjorte klasebomber og granater brukt av en internasjonal bombehåndteringsgruppe til trening i Savannakhet, Laos, 2. mai 2006.

Landet er Laos. Og det som ser ut som leketøy er klasebomber.

Sent på 1960-tallet og i begynnelsen av 1970-tallet slapp CIA-betalte leiesoldater og USAs luftvåpen disse ned fra himmelen. De hadde sine egne forskjellige navn på sin dødelige last: «småbomber» eller «bombies». Jeg brukte å småprate med disse CIA-flyverne på White Rose, en opprørsbar og bordell i Vientiane, hovedstaden i Laos.

Der drakk og danset flygerne med nakne prostituerte. Mange av disse flotte, kortklipte amerikanerne, som raget høyt over de bittesmå laotiske kvinnene, var utstyrt med tykke 24 karats gullkjeder rundt halsen og håndleddene. Skulle de noen gang bli tatt til fange av de slemme fyrene som de slåss mot, kunne de kjøpe seg fri med gull.

Pilotene i sine AC-130 fly og B-52-fly hadde en dobbel oppgave. Først og fremst skulle de avskjære de kommunistiske nord-vietnamesiske troppene og materiell-forsyningene langs den såkalte Ho Chi Minh stien som gikk gjennom fjellandskapet, dekket av tykk skog. Stien gikk via Laos til Sør-Vietnam. For det andre skulle de knuse den innfødte kommunist-styrken, Pathet Lao, som for det meste holdt til rundt Plain of Jars, et område der palmetrærne gikk over i tykk skog. 

I begynnelsen, for tre årtusener siden, brukte de lokale innbyggerne å kremere og begrave sine døde i det som er tusenvis av massive steinkrukker. Noen av disse er neste 3 meter høye. De rager godt over det flate landskapet. I 1964 beordret president Lyndon B. Johnson bombing av området. Han kalte det Operation Barrel Roll. Men for amerikanerne hjemme på bakken ble denne kampanjen raskt kjent som «den hemmelige krigen». 

Ikke hemmelig i det hele tatt. Men USA hadde aldri erklært krig mot Laos. For den saks skyld å hadde ikke Washington erklært krig mot Nord-Vietnam heller. De foretrakk å bagatellisere kamper som tok livet av 58 200 amerikanere, og så mange som 3 millioner nord- og sørvietnamesere i det de kalte en «politi-aksjon». Diplomatiske forbindelser med Laos ble aldri brutt, selv om de var ganske anstrengte. USAs ambassade i Vientiane forble åpen hele tiden.

Mellom 1964 og 1973, fløy amerikanerne 580 000 oppdrag over Laos, ifølge tall fra Forsvarsdepartementet. Det vil si at det hvert åttende minutt fløy et amerikansk bombefly  inn over Laos, i nesten ti år. På slutten av denne perioden, i april 19743, avslørte Pentagons statistikk at fly fra USA hadde sluppet ned 2 093 100 tonn med ammunisjon i Laos, et land som er omtrent to ganger så stort som Pennsylvania, og med en befolkning på mindre enn 3 millioner,

Laos er fram til nå det landet som er mest bombet i verdenshistorien  – mer enn Japan, Tyskland og Storbritannia under den andre verdenskrigen.

Laos skrapforhandlere kjøper klasebombehylstre og flydeler av metall fra lokale landsbyboere i Laos, i 1991

Da de tre indokinesiske statene Vietnam, Kambodsja og Laos ble overtatt av kommunistiske regjeringer, hadde 200 000 sivile og soldater, en tidel av Laos sitt innbyggertall – blitt drept. 50 000 sivile var ofre for klasebomber.

Det som gjør klasebombene i Laos spesielt  lumske er at et stort antall ikke eksploderte med en gang. De dødelige restene av dem kan eksplodere så lenge som ti år sendere. Fordi disse småbombene er designet til å eksplodere like før de treffer markene. Et lite press eller en liten bevegelse kan få disse blindgjengerne til å eksplodere med en gang.

Omtrent 80 millioner – mer enn 30 % av de som ble sluppet ned – eksploderte ikke. Det våpenet president Biden har lovet til Ukraina har en mye lavere «blindgjenger-rate», så lav som 2.35 %, ifølge Pentagons talsmann brigadergeneral Patrick S. Ryder. Mindre enn 1 % av de «sovende bombene» har blitt ryddet vekk etter at krigen i Laos var over. Rundt 20 000 sivile har blitt drept i samme periode. Selv om tallet gradvis synker, blir fortsatt tusener drept, lammet og vansiret. Halvparten av ofrene er barn.

Jeg besøkte Laos første gang i 1967 mens jeg var basert i Saigon som fersk journalist for Associated Press. I et forsøk på å få peiling på hva som skjedde, brukte jeg et ukelangt besøk i Vientiane til å intervjue tjenestemenn i Laos-regjeringen, og noen amerikanske diplomater, de  som plukket ut bombemål på et kart som fantes i vindusløse rom i USAs ambassade.

Og fikk min del av ølet i The White Rose. Under senere besøk kom jeg meg litt lenger ut på landet. I en bitteliten landsby, ikke langt fra Plain of Jars, mål for dagens bombing, møtte jeg barn og foreldre som hadde overlevd bomberegnet, men som hadde blitt alvorlig skadet når de uforvarende kom til å tråkke på eller grave opp ueksploderte bomber.

Fem gutter som sprang langs den støvete landeveien gjennom en liten landsby stanset  brått opp da de så mitt utenlandske fjes. Jeg prøvde å snakke med en liten mørkhudet gutt via tolken min. Hans venstre arm sluttet like over albuen, og hans venstre øye var dekket av rosa arrvev.

Han fortalte at han het Nai. Han var 7 år gammel. Nesten alle barna i landsbyen, også de fleste voksne, fortalte Nai, brukte å grave etter metalldeler som kunne smeltes om og så lages om til nyttige ting. Skjeer var en favoritt. Alle visste at dette arbeidet var farlig, sa han.

Men uansett hvor forsiktige de var,. Så hendte det ulykker. Det hadde skjedd med han for to år siden. «Jeg skrapte vekk jord fra en metall-ball med fingrene mine «, sa han. «Den eksploderte i hånden min».

Han snudde seg til vennene sine. En hadde tynne arr i hele ansiktet, fra øre til øre. En annen manglet fire tær på en fot. En annen dro opp sin sin skitne singlet og viste meg rekker av arr på magen. Nai snudde seg mot meg med sitt ene øye og lo. Gutten ropte av fryd og sprang videre.

«Livet går videre», sa tolken.

I 2016 bevilget Barack Obama, den eneste presidenten som hadde besøkt Laos, 90 millioner dollar til et treårs USA-Laotisk prosjekt for å rydde vekk titusener av millioner ueksploderte bomber. Syv år senere skjer denne oppryddingen fortsatt, men det går langsomt. Mine-eksperter sier det kan tå hundre år å fullføre dette.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

https://www.npr.org/2023/07/11/1186949348/us-cluster-munitions-civilian-casualties-laos?_hsmi=266011334&_hsenc=p2ANqtz-9Q6jDeC5qS6Qy2otP5Xet2MyUHqkAVcCXsVbQ9UiSvotCVCs7tiY1FoxiyCgMKTDpZHlNeINoJTVDG8A_QBziVWbrSGg

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Det er forferdelige forbrytelser disse ‘gode’ har bedrevet siden de slo ‘den onde’ i 1945.
  Men når disse også eier media og ‘Historien’ kommer det altfor sjeldent fram.

  Nå skrives det i media, – og Stoltenberg forteller, at Russland har brukt klasebomber i Ukraina.
  Mens Putin sier nei, – men at Russland vil SVARE på et eventuelt klasebombe-bruk, ved å bruke samme.
  – Som han også har uttalt det samme om atomvåpen.

  Stoltenberg er jo kjent for å lyve. Helt siden han var forbryter i Norge.
  Er det noen, som skriver på derimot.no som sitter på riktig/etterrettelig informasjon ?

  Svar
  • Vet bare at Norulv Øvrebotten har mye erfaring med Jens. Han er ikke nådig i sin uttalese/erfaring med hele det «Stolte Berget»

   Svar
   • ‘ Det finnes ikke en forsvarsminister i NATO som ikke vet at tidligere statsminister Jens Stoltenberg ble plukket ut til stillingen av Angela Merkel og Barack Obama.
    Dette etter at Jens Stoltenberg har medvirket til kombinasjonen massedrap og kontinuerlig bedrag hjemme i eget land fra 22. juli 2011 for indirekte å styrke seg selv, det gamle politiske systemet og Russlands fordekte herredømme over Norge. ‘

 • Torfinn Slettebø
  17 juli 2023 18:59

  Human Right Watch hevdar at både Ukraina og Russland har brukt klasevåpen. Rapporten frå HRW er oppdatert til 1.8.2022:

  http://www.the-monitor.org/media/3348257/Cluster-Munition-Monitor-2022-Web_HR.pdf

  Etter at USA bestemte seg for å senda klasevåpen til Kiev-styret, er ikkje Noreg so veldig imot klasevåpen lenger. Berre litt imot.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  18 juli 2023 15:43

  PS Ein nyttig omtale av HRW og klasevåpen er å finna her:

  https://steigan.no/2023/02/hrw-ukraina-bruker-klasevapen-og-antipersonellminer/

  Svar
 • Northern Light.
  18 juli 2023 16:14

  De som profiterer på den amerikansk imperialismen.

  Av Eric Zuesse.
  NATO ekspanderer, og USA har nylig opprettet også nye militære allianser for å erobre Kina, slik som AUKUS, som er en begynnende versjon av NATO for Stillehavet og resten av Asia mot Kina, akkurat som den etablerte NATO er for Atlanterhavet og Europa mot Russland. I tillegg har USA og dets europeiske vasaller nylig trappet opp sin innsats for å opprette nye arenaer som Ukraina, men ikke på Russlands vestlige grense slik som Ukraina, disse er i stedet på Russlands sørlige grense. USAs strategi her er å erobre Georgia, Kasakhstan og Usbekistan, for å kunne presse Russland militært også på den sørlige grensen.

  Strategien som truer landene er «fargerevolusjoner», slik som det så effektivt ble gjort i Ukraina i tiårene før det amerikanske kuppet i Ukraina i februar 2014, kuppet som faktisk startet krigen i Ukraina. Hvis strategien lykkes, vil nasjonene som blir erobret ta samme vei.

  For eksempel sier det amerikanske utenriksdepartementets 5. februar 2020-studie «United States Strategy for Central Asia 2019-2025: Advancing Sovereignity and Economic Prosperity Overview», at «Sentral-Asia er en geostrategisk region som er viktig for USAs nasjonale sikkerhetsinteresser». Selv om denne regionen faktisk er på motsatt side av verden for USA, og ikke er av noen «nasjonal sikkerhetsinteresse» for USA. Disse områdene grenser i stedet til Russland – som er den egentlige grunnen til at det amerikanske imperiet nå fokuserer på den regionen: for til slutt å bli i stand til å invadere over Russlands sørlige grenser og ikke bare fra Russlands vestlige grenser som de nylig utvidede territoriene til NATO.

  Å ta Ukraina har vært veldig lønnsomt for amerikanske milliardærer. Salget til deres våpenprodusenter som Raytheon Coproration har steget kraftig. Selv salget til våpenproduserende firmaer i dets vasall-nasjoner øker sterkt– som alle produserer i henhold til standarden som NATO setter. Også USAs produsenter av flytende naturgass (LNG) har fått enorm fortjeneste fordi de amerikanske sanksjonene har fjernet konkurrenten med lavest pris på gass, Russland, som leverte den billige energien som gjorde det mulig for EU-nasjoner å ha høy levestandard.

  På grunn av sanksjonene og at USA hadde sprengt de to Nord Stream-rørledningene som skulle forsyne Europa, og spesielt Tyskland med enda lavere priser på gass, signerte Tysklands regjering en 20-års kontrakt for å betale langt høyere priser til amerikanske milliardærer, for å få fraktet nedkjølt flytende «flytende naturgass» (LNG) over Atlanteren fra Louisiana i USA. En enorm kontrakt, som vil låse Tyskland i en økonomisk status med en uopprettelig krympende nasjonal økonomi, og vil bare forbli en tidligere gigant innen produksjon.

  Disse fordelene til USA nyter bare de amerikanske internasjonale selskapene godt av – og megainvestorene som kontrollerer dem – men ikke den amerikanske befolkningen. Det den amerikanske befolkningen i stedet opplever, er at 53 % av statsbudsjettet går til USAs militære, og halvparten av disse 53 % (26 %), går til Pentagons våpenselgere og til den amerikanske regjeringens allierte eller vasaller.

  Dette er i utgangspunktet en pengestrøm fra USAs befolkning til milliardærene og resten av USAs rikeste 1 prosent av den rikeste 1 prosenten. Amerikansk «demokrati». Hva skulle uttrykket «fascistisk imperialisme» referere til, hvis ikke til det?

  Fra Kolozeg, publisert 17 juli 2023.
  Oversatt fra engelsk og forkortet. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: The Beneficiaries Of US Imperialism – Eric Zuesse.

  Svar
 • N.L.:
  «På grunn av sanksjonene og at USA hadde sprengt de to Nord Stream-rørledningene som skulle forsyne Europa, og spesielt Tyskland med enda lavere priser på gass, signerte Tysklands regjering en 20-års kontrakt for å betale langt høyere priser til amerikanske milliardærer, for å få fraktet nedkjølt flytende «flytende naturgass» (LNG) over Atlanteren fra Louisiana i USA »

  Og det er fortsatt noen som mener ar Russland sprengte sin egen gassrørledning til Tyskland /Europa. ;-)

  Nato/USA er å så desperate at de nok kommer til å bruke atomvåpen igjen for å skremme Russland, dengang Sovjetunionen. ( Atomangrep mot/for å skremme sine egne allierte ! )
  Ikke noe var forjævlig i mot den ‘onde’ som satte i gang velstand for alle i Tyskland. Nasjonal- sosialistene som kun ville bygge velstand i egen nasjon. Men i forakt for de som styrte verdensvalutaen., -og helst ville styre hele verden. Det ble ikke tålt.
  Ikke noe nytt under solen.

  Nå er det Russland og Kina, gjennom industribygging og konkurranse, som prøver å fravriste disse gærnngene sin makt & kontroll over verdensvaluta og verdenshandelen.
  Selvfølgelig blir ikke det godtatt. Da heller atomvåpen igjen, som dengang.

  Og Norge? Norske politikere?
  De selger Norge/innbyggerne på ny. For gullpenger.
  ‘Fader tilgi dem . De vet ikke hva de gjør. ‘
  – Men vi skal ikke tilgi. De skal fjernes.
  Vi skal bygge landet. – Uten disse trojanske hestene.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Politiske rystelser på vei i Tyskland?

Nytt parti på den virkelige venstresiden?

Forrige innlegg

Nato-møtet i Vilnius:

Et skritt mot oppløsning av alliansen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.