POSTED IN Tyskland

Politiske rystelser på vei i Tyskland?

Nytt parti på den virkelige venstresiden?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vil et Sahra Wagenknecht-parti skape politisk jordskjelv i Tyskland?

Av red. PSt

Et mulig parti under ledelse av den tidligere venstrepolitikeren Sahra Wagenknecht kan endre det politiske landskapet i Tyskland betydelig – i hvert fall i Thüringen. Det viser resultatene fra en aktuell undersøkelse gjort av meningsforskningsinstituttet Insa på vegne av de thüringerske avisene til mediekonsernet Funke. Følgelig ville «Wagenknecht-lista» i forbundsstaten komme på førsteplass med hele 25 prosent.

Sahra Wagenknecht: Mot krigen, militariseringa og en meningsløs klimapolitikk

Foto fra Twitterkontoen til Sahra Wagenknecht.

Sahra Wagenknecht (født 16. juli 1969 i Jena i det daværende Øst-Tyskland) er en tysk sosialøkonom, publisist og politiker (Die Linke). Fra oktober 2009 er hun representant i Forbundsdagen, valgt inn fra Nordrhein-Westfalen. I perioden juli 2004 – juli 2009 var hun medlem av Europaparlamentet. Wagenknecht ble i 2016 valgt som en av sitt partis førstekandidater til Forbundsdagsvalget i Tyskland 2017. (Wikipedia.)

Hun har kritisert Linke for å delta i koalisjoner som driver sosial nedskjæringspolitikk og privatisering. Hun ønsker en klar anti-kapitalistisk politikk og har også markert seg kraftig mot Tysklands deltakelse i NATOs stedfortrederkrig mot Russland i Ukraina. Dette er politikk som tydeligvis slår svært godt an i det tudligere Øst-Tyskland, ikke minst blant arbeiderklassevelgere.

Wagenknecht har også kritisert den såkalte «klimapolitikken» til «trafikklyskoalisjonen» (rødt, gult, grønt etter partienes farger) i Tyskland. Hun mener den er meningsløs, unødvendig og sosialt skadelig. Den tyske regjeringa pålegger for eksempel innbyggerne å bygge om hus og leiligheter for å tilpasse dem til varmepumper. Millioner av leietakere og huseiere vil ikke ha råd til dette, og det ville ha vært mulig å varme husene billigere og mer effektivt hvis regjeringa hadde ført en annen energipolitikk.

Massearbeidsløshet og millioner nye analfabeter

I et intervju med Südwest Presse forklarer Wagenknecht både sin kritikk av regjeringa og hvilken politikk hun ønsker å føge. Her er noen punkter:

Varmepumper

SWP: Varmeloven ble stoppet av forfatningsdomstolen. Nok et bevis for deg på at vi har å gjøre med den «dummeste regjeringen» i tysk historie?

Sahra Wagenknecht: Uansett er det et rungende slag i ansiktet for trafikklysene. Men man får fortsatt ikke følelsen av at noen i denne regjeringskoalisjonen nå vurderer om det er riktig å pålegge landet en så useriøs lov.

SW: Hva er så useriøst?

Wagenknecht: Den er dårlig utformet, sosialt hensynsløs, ubrukelig i forhold til klimapolitikk.

SWP: Hva har du mot varmepumper?

Wagenknecht: Ingenting der de gir mening. De bør for eksempel installeres i moderne lavenergihus. Men alle eksperter sier: Eldre bygninger kan ikke varmes opp effektivt med varmepumper. Du ville måtte pusse opp hele huset, noe som er økonomisk umulig for de fleste. Og hvor kommer strømmen til varmepumpene fra om vinteren? For tiden hovedsakelig fra forbrenning av kull og gass.

Ny analfabetisme mens landet mangler fagarbeidere

Wagenknecht: Stadig flere unge mangler grunnleggende ferdigheter i lesing, regning og skriving og det er en av grunnene til at de ikke får læreplass. Dette gjelder for tiden 2,6 millioner under tretti, det er rekord. Samtidig haster halvparten av hvert årskull til universitetet, men det er mangel på solid utdannede fagarbeidere eller nyutdannede i STEM-fagene som er så viktige for industrien. Vi har to til tre millioner arbeidsledige, mens mange bedrifter er desperat på jakt etter ansatte. På enkelte områder er selvsagt også dårlige lønns- og arbeidsforhold et problem. Det er en studie av Verdi som viser at mer enn 300.000 ferdigutdannede sykepleiere har migrert til andre yrker fordi de ikke lenger tålte det ekstreme stresset og dårlig lønn.

(STEM-fagene, «Science, Technology, Engineering og Mathematics», o.a.)

Migrasjonspolitikken

SWP: Hva synes du om ideen med migrasjonsavtaler?

Wagenknecht: Det er forståelig at folk prøver å forbedre sin økonomiske situasjon gjennom migrasjon. Men vi kan ikke løse problemet med verdens fattigdom gjennom migrasjon. Mange byer og lokalsamfunn er allerede overveldet. Vi har rett og slett ikke nok leiligheter, barnehager eller skoler. Og til syvende og sist er det ikke de dyre bydelene der de grønne velgerne bor som rammes, men fattigere bydeler. Det er flere og flere barneskoler der hvor kun et mindretall snakker tysk, med alle konsekvenser for læringsnivået. Det er forståelig at foreldre blir rasende når barna deres blir forhindret fra å få en så fornuftig start på livet. Derfor må vi begrense innvandringen.

Mot sanksjoner og krig

Wagenknecht sier at hun ønsker å oppheve sanksjonene mot Syria fordi de rammer vanlige mennekser svært hardt og forhindrer gjenoppbygging av landet.

SWP: Om krigen i Europa: du mener den ukrainske offensiven var en feil. Hvorfor?

Wagenknecht: Jeg tror ikke at Ukraina kan vinne denne krigen militært. Offensiven flyttet knapt frontlinjen, men kostet livet til hundrevis av unge menn hver dag. Hvor lenge skal dette pågå?

SWP: Derfor forhandlinger?

Wagenknecht: Hva ellers?

SWP: Hva bør Ukraina bidra med? Krim?

Wagenknecht: Russland vil ikke trekke seg fra Krim. Den russiske Svartehavsflåten har vært der i 200 år. Når Zelenskyj sier at forhandlingene ikke vil starte før den siste russeren har blitt utvist fra Krim, betyr det at dødsfallene vil fortsette for alltid.

Hennes politikk slår an i arbeiderklassen

Meningsmålinga i Thüringen viser at politikken til Wagenknecht har stor støtte, ikke minst i arbeiderklassen. Noen av de samme sakene har fått østtyske velgere til å flokke seg om høyrepartiet AfD. I denne målinga taper AfD 10 prosentpoeng, men ligger fortsatt på 20 prosent, fortsatt klart foran de andre partiene.

Dette er bare en enkeltmåling, men den er en gradmåler for en sterk underliggende motstand mot den rådende politikken i Tyskland.

Et nytt parti?

SWP: Dette bringer oss til den mye omtalte stiftelsen av et nytt parti. Hva kan få AfD-velgere til å velge et «Wagenknecht»-parti?

Wagenknecht: Fattigdom i alderdommen, den ynkelige minstelønnen, mangel på grunnleggende barnesikkerhet, lav lønn – alle temaer som AfD knapt er interessert i. Og den høyreekstreme fløyen som du stemmer på når du stemmer på AfD er ikke noe mange føler seg komfortable med. Jeg tror mange ønsker et parti som står for økonomisk fornuft, sosial rettferdighet, fred og frihet.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: Sarah Crego

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Tyskland har kvinner i politikken som er verdt å respektere, som Sahra Wagenknecht, Christine Anderson og Alice Weidel.

  Svar
 • «Russland vil ikke trekke seg fra Krim. Den russiske Svartehavsflåten har vært der i 200 år. Når Zelenskyj sier at forhandlingene ikke vil starte før den siste russeren har blitt utvist fra Krim, betyr det at dødsfallene vil fortsette for alltid.»

  Nettopp. Og det vet selvfølgelig USA/Nato. De VIL krig. Derfor dette urealistiske kravet.

  ‘ Fordi russerne tok ikke bort Krim fra ukrainerne, men amerikanerne. Hvis det ikke hadde kommet til en anneksjon fra russisk side, ville man nå ha bygget en amerikansk eller NATO-base der. Vet du at en slik base bygges i Mikolaj-området i byen Očakov? Ikke la deg overbevise om at amerikanerne synes synd på ukrainere fordi de mistet Krim. Amerikanerne er kun ergerlige fordi russerne kom dem i forkjøpet. ‘
  midtifleisen.wordpress.com/2019/04/02/russerne-tok-ikke-bort-krim-fra-ukrainerne-men-amerikanerne-mener-den-tidligere-ukrainske-parlamentarikeren-elena-bondarenkova/

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   17 juli 2023 18:32

   Takk for at du formidlar vidare det Elena Bondarenkova seier. USA kan aldri få nok militærbasar. Dei fire siste dei har trua seg til i Noreg er berre ein start. Det opphavlege kravet var 20 basar. Kravet er lagt på is inntil vidare av ukjende grunnar.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det foregikk mye bak kulissene da Tyrkia snudde om svensk Nato-medlemskap.

Dobbeltspill fra Erdogan.

Forrige innlegg

USA gjennombombet Laos med klasebomber.

De dreper fortsatt og vil fortsette med det i 100 år.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.