POSTED IN Krig-fred

Ukraina taper.

Er Dagbladet på gli?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Fra en artikkel i nettavisen ‘steigan.no’ 22.9.2023 «Hvordan vil USA takle nederlaget i Ukraina?», den 22.9.2023, hitsettes et kort utdrag:

Det går langsomt opp for Washington at de og deres europeiske lakeier er i ferd med å tape krigen mot Russland i Ukraina. I CIA har man allerede innsett det, slik en anonym tjenestemann derfra sier til Seymour Hersh: «Krigen er over. Russland har vunnet. Det er ingen ukrainsk offensiv lenger, men Det hvite hus og amerikanske medier må holde løgnen gående.» Og mye tyder på at man i Washington gjør seg klare til å dumpe Zelensky. Hvordan vil USA takle nederlaget?

Er Dagbladet, hovedstrømsmediet par excellence i Norge hva gjelder ‘Ukraina’, på gli om Ukraina? I to artikler fanger tilsynelatende avisen lesernes oppmerksomhet med hver sin overskrift 1) «Zelenskyj stakk» uten ledsagende bilde, datert 20.9.2023. Og 2) «Nå er det slutt» der Zelensky avbildes sammen med en annen person, datert 21.9.2023.

Alastair Crooke er en tidligere britisk diplomat og er grunnlegger og direktør for Beirut-baserte ‘Conflicts Forum’, en organisasjon som taler for engasjement mellom politisk islam og Vesten. Tidligere var han en høyt rangert figur i både britisk etterretning (MI6) og EU-diplomati. I den samme forannevnte artikkelen hos ‘steigan.no’ sa han dette:

Sannhetens øyeblikk vil komme i november. Men hva vil skje når alle anerkjenner og erkjenner, sjøl om om det er i det stille, at krigen mot Russland har mislyktes? USA er ikke spesielt gode til å takle nederlag.

Michael Brenner skriver i Consortium News at USA klarer ikke å takle nederlag og at nå taper USA mot Russland i Ukraina og at det etter hvert vil bli åpenbart for enhver. Men hvordan skal USA takle nederlaget? Han foreslår følgende oppskrift:

Redefiner hva som menes med nederlag, seier, fiasko, suksess, tap, gevinst. Man lager en ny fortelling som er skrevet for å understreke disse snakkepunktene.

(snakkepunkter, talking points, er en teknikk som brukes mye i propagandaen. Man lager noen enkle fraser som man får alle nyhetsmediene til å innøve – og vips sier mange vanlige folk det samme.)

Selvsagt beviser mine to gjengitte overskrifter i ‘Dagbladet’ ikke alene og isolert sett at avisen er på gli. Leser man artikkelbrødtekstene, ser man at det hører mer til historiene enn hva overskriftene kan antyde. Men det er en kjensgjerning at mange lesere bare skummer overskrifter og gjør seg opp sine egne meninger – blant annet at Ukraina er i ferd med å tape den ulykksalige krigen i landet. Andre mindre hovedstrømsmediapreget enn Dagbladet – for ikke å snakke om ikke-hovedstrømsmediene ‘steigan.no’ og ‘derimot.no’ – har i lengre tid hevdet dette synet.

P.S.: Rett før jeg skulle sette det siste punktumet i redegjørelsen foran, ble jeg oppmerksom på en YouTube-film «Why Russia Isn’t Actually Collapsing», og så på den. Som en motvekt mot all hovedstrømsmediapropagandaen om Ukrainas og Vestens sikre seier under krigen, anbefales filmen.

Deretter satte jeg det siste punktumet i innlegget mitt!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  23 september 2023 11:32

  Godt YouTube-tips frå Terje Sørensen!

  Vesten gjer ein eineståande innsats for å gjera energihandel i verda meir miljø-skadeleg. Kortreist olje og gass frå Russland til Vest-Europa er sabotert og sanksjonert.

  TV2 fylgjer opp. 22.9. presenterer kanalen kolproduksjon i Ukraina som ei gladsak. Når Kina produserer kol, stiller det seg annleis for nato-journalistane. Då er det klimakatastrofe og verdas undergang.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dette har vært en prosess som lenge har pågått.

G20 møtet markerer en vending bort fra vesten.

Forrige innlegg

Polen skal ha valg.

Da må Ukraina-støtten stoppes selv om det rammer Nato.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.