POSTED IN Norge, Ukraina

Er asyl- og flyktninge-instituttet under press?

Ukraina forventer at vi sender flyktninger tilbake til slik at de kan bli sendt til fronten.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Det blir spennende å se hva ukrainere i stridsdyktig alder som for tiden befinner seg i Norge, kommer til å gjøre. Jeg har flere ganger tatt for meg noen ulike sider av samme problematikken.

Fra «The Kyiv Independent»:

Umerov: Ukraina vil mobilisere ukrainske menn bosatt i utlandet

av Nate Ostiller 21. desember, 2023, «The Kyiv Independent«

Ukraina vil rekruttere ukrainere som bor i utlandet og kan sanksjonere dem som ikke møter opp til rekrutteringskontorer, sa forsvarsminister Rustem Umerov i et intervju med det tyske mediet Die Welt 21. desember.

President Volodymyr Zelenskyj sa på en pressekonferanse 19. desember at Ukraina planlegger å mobilisere 450.000-500.000 nye soldater. Han instruerte Umerov og øverstkommanderende Valerii Zaluzhnyi i november om å formulere en ny prosedyre for å mobilisere et så betydelig antall mennesker.

Zelenskyj sa også at planen må ta opp en rekke viktige spørsmål før han offisielt kan støtte den, inkludert bestemmelser for rotasjon og demobilisering av tropper som har kjempet i nesten to år.

Umerov sa at ukrainske menn som bor i utlandet først ville bli «invitert» til å rapportere til rekrutteringskontorer, men la til at tiltak ville bli iverksatt hvis de ikke dukket opp frivillig.

Vi diskuterer fortsatt hva som vil skje hvis de ikke kommer frivillig, sier Umerov.

BBC Ukraina rapporterte i november at så mange som 650.000 ukrainske menn i militær alder hadde forlatt landet for Europa siden begynnelsen av fullskalainvasjonen.

Under unntakstilstand er det forbudt for menn i alderen 18-60 å forlate Ukraina, med unntak av spesielle omstendigheter.


Overstående korte artikkel er sakset fra den ukrainske nettavisen «The Kyiv Independent» 21.12.2023 og oversatt fra engelsk av meg. Hva avisen skriver om seg selv, kan du lese under overskriften «VÅR HISTORIE» nedenfor:

Kyiv Independent er Ukrainas raskest voksende engelskspråklige medier, opprettet i november 2021, bare tre måneder før den fullskala russiske invasjonen av Ukraina.

The Kyiv Independent ble født ut av en kamp for ytringsfrihet. Det ble grunnlagt av en gruppe journalister som ble sparket fra Kyiv Post, den gang en fremtredende avis, da eieren forsøkte å ta redaksjonen under kontroll og avslutte sin kritiske dekning av ukrainske myndigheter.

I stedet for å gi opp, grunnla det sparkede teamet en ny mediekanal for å fortsette fakkelen – og være en virkelig uavhengig stemme for Ukraina. Jnomics, et internasjonalt mediekonsulentselskap med ukrainske røtter, var med på å grunnlegge publikasjonen, og brakte med seg sin ekspertise innen mediehåndtering.

Bare tre måneder etter at Kyiv Independent ble lansert, invaderte Russland Ukraina. Vårt team ble i Ukraina og fortsatte å rapportere om det som nå var en krig mot landet deres.

Teamets motstandskraft og kompromissløse rapportering gjorde raskt Kyiv Independent til en viktig kilde til nyheter fra Ukraina for millioner av mennesker over hele verden.

Vi lovet å tjene prinsippene for ærlig journalistikk selv under en pågående krig. Vi har publisert undersøkelser, blant annet om tjenesteforsømmelser i det ukrainske militæret. Det har styrket lesernes tillit til oss som en uavhengig nyhetskilde. Kyiv Independent har vunnet flere priser for sitt arbeid.

Vi måtte vokse fort. I dag er Kyiv Independent en dynamisk organisasjon som produserer historier, videorapporter, podcaster, nyhetsbrev, dokumentarer og mer. I mars 2023, ett år etter starten på fullskalainvasjonen, dannet vi en egen enhet i teamet som skal etterforske russiske krigsforbrytelser.

Vi fortsetter å vokse og lære. I en verden der desinformasjon og propaganda er krigsvåpen, tar vi sikte på å fortsette å kunne kjempe en god kamp for sannheten.


Jeg har flere ganger tatt for meg noen ulike sider av samme problematikken. Dere kan blant annet lese min scrapbook, «Terje på facebook» eller lese artikler som jeg har fått publisert på Derimot.no.

 1. Side 720: «FLYKTNINGER VELGER SINE KIRSEBÆR»
 2. Side 725: «DRAR OLEH TILBAKE TIL UKRAINA? – NEPPE, TROR JEG»
 3. Side 752: «UKRAINSKE FLYKTNINGER SOM BOR I TYSKLAND HAR IKKE BEGYNT Å FINNE JOBBER RASKERE, TIL TROSS FOR BERLINS INNSATS FOR Å INTEGRERE DEM I SAMFUNNET»
 4. Side 755: ««INNSTRAMMING AV IMMIGRANTTRAFIKKEN: TYSKLAND VIL FREMSKYNDE DEPORTASJONER AV IMMIGRANTER – HVA MED NORGE? »

Et nærliggende spørsmål: Hvordan vil Norge stille seg til Ukraina’s ønske?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Zelensky fikk dårlig « betalt» i USA-så neonaziene i amerika «rådet» han til å « stikke innom» naive Norge på veien tilbake for å få med seg noen skattepenger tilbake. «Bill og Hillary har fått milliarder -så der har du muligheter!» Det blir spennende hva norske myndigheter finner på i denne saken!?

  Svar
 • Nyheter fra Insider Paper: «Politiet har arrestert en høytstående tjenestemann i det ukrainske forsvarsdepartementet mistenkt for å ha underslått 36 millioner euro for kjøp av sårt tiltrengte artillerigranater i krigen mot Russland, sa tjenestemenn fredag.

  Påtalemyndigheten sa at tjenestemannen, hvis identitet de ikke avslørte, hadde utviklet et system der han kjøpte artillerigranater til høye oppblåste priser.

  – Direktøren for en av de viktigste forsvarsdepartementets tjenester er satt i varetekt, heter det i påtalemyndighetens uttalelse.

  Søk utført i den mistenktes hjem hadde funnet dokumenter som bekreftet ordningen, la den til.

  Ukraina har måttet håndtere en rekke korrupsjonsskandaler de siste månedene, inkludert flere andre innen forsvarsdepartementet.

  Etterforskere ser allerede på tilbudet av understandard skuddsikre vester og kjøp av matforsyninger og uniformer til usansynlige høye priser.

  I begynnelsen av august sparket Ukrainas president Volodymyr Zelensky alle tjenestemenn som var ansvarlige for militær rekruttering på tvers av regionene for å avslutte et system der noen mennesker fikk lov til å unnslippe verneplikten.

  Kampen mot korrupsjon er en av betingelsene som EU stiller som betingelse for å behandle Ukrainas søknad om medlemskap.

  EU-ledere ble i forrige uke enige om å åpne formelle medlemskapsforhandlinger med Ukraina.

  Landet har mottatt titalls milliarder euro i bistand fra Vesten siden starten av krigen.»

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  23 desember 2023 15:03
  Svar
 • Det adskillig mer interessante enn de nå mobiliserte og tilkalte flyktningenes reaksjon på Kievs etterspørsel, blir nok heller spørsmålet om hvordan Vestens nasjoner kommer til å reagere på den. Estland vil sende flyktninger tilbake (Torfinn Slettebøs link) så det er igodt mulig at flere land inkludert Norge vil følge på. Utenkelig for inntil kort tid tilbake, men vi kan komme til å se det skje fordi hele Vestens utvikling nå skjer i satanismens tegn. Vesten kollapser og med den det humanistiske tankesettet som har særpreget Vestens utvikling i hvert fall siden opplysningstidens begynnelse. Menneskeofringenes tid er over oss.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De som stjeler fra andre har vi navn på.

Lavrov: Tyske myndigheter er tyver.

Forrige innlegg

FN-rapport:

Nå er hungersnøden et faktum på Gaza.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.