POSTED IN Økonomi

U-land skal holdes nede

Verdensbanken og IMF som instrumenter for USA

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Northern Light

Mer utdypende om Verdensbanken og IMF fra Michael Hudson:

Verdensbankens sentrale mål er å hindre andre land i å dyrke sin egen mat. Det er hoveddirektivet. Den vil bare gi lån til land for å tjene utenlandsk valuta, og den har insistert helt siden ca. 1950 på at land som låner fra den, må omforme landbruket til plantasje-eksportavlinger for å dyrke tropiske avlinger som ikke kan dyrkes i USA av miljø- og værmessige årsaker.

Og landene må ikke dyrke sin egen mat og må ikke foreta jordreformer eller ha småfamiliebasert jordbruk. Så den insisterte på at de skulle ha utenlandsk eid agribusiness i store plantasjelandbruk. Og det betyr at land som har tatt opp landbrukslån ikke kunne bruke lånene for å produsere sin egen mat.

Det har vært for å låne-opptagerne til å konkurrere med hverandre for å produsere tropiske eksportavlinger mens de blir stadig mer avhengige av USA for matforsyning og korn. Og det er en del av hjørnet de har blitt malt inn i, som kommer til å skape en global hungersnød denne sommeren.

IMF, Det internasjonale pengefondet har i utgangspunktet fungert som en forlenget arm av det amerikanske forsvarsdepartementet. Det har reddet ut diktaturer, reddet Ukraina, lånt ut penger til land hvis klientoligarkier USA ønsker å støtte, og ikke lånt ut penger til land som USA ikke ønsker å støtte, som blant annet Venezuela. Så IMFs jobb er i utgangspunktet å fremme nyliberal politikk, og å insistere på at andre land balanserer sine betalinger ved å føre en klassekrig mot arbeiderklassen.

Betingelsen som IMF insisterer på for utenlandslån er at land devaluerer valutaen sin og senker lønnssatsene og vedtar anti-arbeidslovgivning. Vel, når du senker valutakursen, hva senker du egentlig? Matvareprisene er satt i dollar internasjonalt, råvareprisene er det, og prisene på maskiner og mange varer. Den eneste økonomiske variabelen som devalueres er innenlandsk arbeidskraft (og innenlandske renter). IMF har brukt denne typen søppeløkonomisk frihandelspolitikk som et middel til å holde lønnssatsene i det globale sør nede. Du kan si at det er en finansialisering av en i siste instans militær konflikt for å fremme nyliberal ideologi».


Hentet fra kommentarfeltet til Derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ikke miljøvennlig!

Vindturbiner ødelegger og forurenser

Forrige innlegg

Gradvis forverrete levekår.

Hvor lenge vil den norske befolkningen bøye nakken?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.