POSTED IN Miljøpolitikk, Norge

Ikke miljøvennlig!

Vindturbiner ødelegger og forurenser

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Petter Tuvnes

Det meldes i media at vindturbiner sprer giftig mikroplast som følge av slitasje, men hva slags gift og hvor farlig giften er, er det lite informasjon om.

Turbinvinger lages i stor grad med epoxy plast som normalt inneholder Bisfenol A (BPA). Ca. 50 % av en turbinvinges vekt er epoxy, og av dette utgjør BPA mellom 35-50 %. Dvs. at opp mot 25 % av en vinge er BPA.  Overflaten på vingene er dekket av et belegg som inneholder PFAS (fluorholdige) stoffer for å gjøre vingene glatte og bestandige.  Uavhengige forskere advarer om et mer en 1 tonn mikroplast med disse stoffene spres ut i naturen i løpet av levetiden til en vindturbin, selv om betalte «eksperter» og talspersoner for vindkraftbusinessen hevder noe annet.

Bisphenol A  er en såkalt hormonhermer som ligner det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. BPA har vært mistenkt for å ha helseskadelige effekter på blant annet nervesystemet, reproduksjon (fruktbarhet og svangerskap) og adferd. I tillegg er det mulig at stoffet har effekter på overvekt og regulering av blodsukkeret (FHI).  Mange land har forbudt stoffet i produkter for barn som f.eks. tåteflasker og smokker.

Trine Husøy, PhD, FHI, er en fagperson i Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Hun hadde en artikkel: «Fakta om Bisfenol A» 19.01.2015 som kan leses på nettet, og som gir god informasjon om stoffet. Giftigheten av Bisfenol A (BPA) belyses også svært godt av de endringene i grenseverdier som fremkommer i artikkelen samt en ny vurdering av EFAS (European-Food-Safety-Authority), som er til godkjenning nå. Daglig akseptabel grenseverdi for opptak pr. kilo kroppsvekt var før 2015 på 50 mikrogram. Dette ble endret i 2015 til 4 mikrogram. Det som ligger for godkjenning nå er 0,04 nanogram eller 0,00000000004 gram. Dette betyr en reduksjon på 1 million ganger det daglige akseptable opptak fra før 2015. Slike endringer gjøres av EU sitt mattrygghetsorgan EFSA. Min vurdering er enkel i dette tilfellet. En slik endring av faregraden på 1 million ganger betyr bare at dette er en gift, som på sikt kan påføre mennesker og andre individer uoversiktlige skader. Kan vi ved å bygge vindturbiner med slike stoffer akseptere at fremtidens generasjoner blir belastet med dette? Tenkingen i dag går på: Mer av alt. Ligger det i en slik tenking at vi ikke har tid til å være føre var? For meg er ikke vindturbiner med såkalt grønn kraft av en så stor viktighet at vi kan ofre fremtiden for våre kommende generasjoner.

PFAS er poly-fluor-alkyl-stoffer, som er vann-, flekk- og fettavvisende.  Studier tyder på at stoffet kan forstyrre forplantningsevnen og hormonsystemet.  Det er også giftig for lever og nervesystem, og kan gi fosterskader og mistenkes for å kunne forårsake kreft.  NRK har meldt at i Danmark, med mange vindturbiner, er det på 104 steder funnet mer enn 100 ganger grenseverdien for PFAS i grunnvannet, og dette medfører en stor risiko for drikkevannet.  Profesjonelle skismørere er blitt syke av PFAS-holdig skismøring, som skal gi glattere ski, og som nå blir forbudt. Fluorforbindelser som PFAS, teflon og lignende har en nærmest uendelig lang nedbrytingstid, og setter vi ikke foten ned nå, og får en total endring kan mengden PFAS i ulike miljø ha dramatiske konsekvensene for fremtiden. 

Mikroplast kommer lett inn i næringskjeden med mat og drikke til både små og store dyr, – og mennesker.  Stoffene påvirker ulike organer i kroppen fø de skilles ut igjen.  Deretter kan de på nytt komme inn i næringskjeden.  Det er en ond sirkel hvor stadig mer av stoffene tilføres.  Av den grunn må vindturbiner stanses både på land og i havet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • I et antikvariat kjøpte jeg en bok fra mitt fødselsår. «Håndbok for Soldaten 1957». I bokens innledning står det: Som fri nasjon har vi rett til å leve vårt eget liv uten innblanding fra andre land. Om noen med svik eller vold prøver undertrykke oss, har vi derfor både plikt og rett til å verge oss med våpen i hånd. Å forsvare landet betyr ikke bare verge vårt geografiske område og de enkelte borgeres liv. Det betyr også verge vår kultur, vår sosiale og politiske frihet og de frie institusjoner».

  Hva betyr dette i dagens situasjon? Har våre politikere før befolkningen bak lyset og slavebundet dem gjennom lysskye avtaler med utenlandske interesser, dvs. ved svik? Har de gjennom deltagelse i finansiering av en såkalt pandemi (Erna Solberg gav Bill Gates 13 milliarder) gitt millioner av nordmenn giftsprøyter «vaksine» som forkorter mottakernes liv med 25 år? Dette er bruk av vold. Har de gjennom sikkerhetlovene de vedtok før påskeferien (AP, Høyre, SP) gjort landet klar til å bli slagmark ved et NATO-angrep på Russland fra norsk og finsk territorium, og ved hjelp av de såkalte sikkerhetslovene pågripe/internere nordmenn og utlendinger de ikke stoler på? – vil de farligste av disse bli avlivet med «vaksiner» i spesielle leirer i de «omforente områdene» som amerikanerne har i Norge?

  Om man legger dette til grunn, er forutsetningene for befolkningen til å forsvare seg med våpen i hånd oppfylt i hht. til «Håndbok for Soldaten 1957».

  Svar
 • Northern Light.
  5 april 2023 15:46

  Dr. Patrick Moore, en av grunnleggerne av Greenpeace, sa at årsaken til at han forlot Greenpeace var at, «Greenpeace ble kapret av den politiske krefter da de innså at det var penger og makt i miljøbevegelsen. Politiske aktivister endret Greenpeace fra en vitenskapsbasert organisasjon til en politisk pengeinnsamlings-organisasjon».

  Moore forlot Greenpeace 15 år etter at han var med å grunnlegge organisasjonen.
  «Miljøbevegelsen har blitt mer en politisk bevegelse enn en miljøbevegelse». Han sa at de hovedsakelig opererer bak lukkede dører med andre politiske operatører som FN og World Economic Forum.

  Moores mening om Vind- og solkraft er at de er «parasitter på økonomien».
  «Sol- og vindkraft er begge svært kostbare og svært upålitelige. Moore sa at «vind- og solenergileverandører er avhengige av statlige subsidier og skatteavskrivninger, der innbyggerne blir tvunget til å kjøpe vind- og solenergi selv om det er dyrere, med påskudd av at det er «miljøvennlig». Millioner av mennesker betaler mer for vind- og solenergi, mens noen få mennesker tjener millioner, det er som en Ponzi-ordning i aksjemarkedene».

  «De krever store landområder, og krever pålitelig energi som kjernekraft, vannkraft, kull og naturgass når det ikke er vind og sol «. Ifølge Moore bruker byggingen av vind- og solfarmer enorme mengder fossilt brensel til transport og konstruksjon. Og mange steder produserer de ikke på langt nær nok energi i løpet av levetiden, som det kreves for å bygge og vedlikeholde dem».

  Sentralt i vedlikeholdet av monstermast-vindturbiner er helikoptere. Monstermast -vindturbinene bruker ca 1000-1500 liter hydraulikk-olje, som må skiftes hver 36 måned, og fraktes opp til maskinhuset sammen med teknikerne. Avising av turbinblader gjøres også med helikoptere. Med 341 000 vindturbiner over hele verden i drift, og med en levetid på rundt 20 år, blir det millioner av turer med helikopter når de skal ha vedlikehold hver 6 måned, og oljeskift hvert 3 år. Som Patrick Moore sier: «De Produserer Ikke På Langt Nær Nok Energi I Løpet Av Levetiden Som Det Kreves For Å Bygge Og Vedlikeholde Dem».

  Vindkraften er bare en måte for den globale storkapitalen å tømme vestlige lands Statskasser, og opprettholde klima-fortellingen, med skremselspropaganda om global oppvarming som storkapitalens hovedstrømspresse og media og FN har oppgaven med å formidle. Mange av milliardene som øses ut av statsbudsjettene av storkapitalens politikere, går rett i storkapitalens lommer, som eier selskapene som bygger dem. Det er oppgaven til finanskapitalens politikere, bevilge enorme summer til storkapitalen agenda, med penger fra statsbudsjettene betalt inn av arbeider-og middelklassen i realøkonomien.

  Klima-skremselet er bare en av flere løp finanskapitalen kjører for å tømme statsbudsjettene til vestlige land, for å få statsgjelden opp til ubetalbart nivå, så Verdensbanken og IMF får samme jerngrepet på vestlige land som de har på mange u-land.

  Svar
 • Herre min skaper dette er galskap satt i system. De vi må forsvare oss mot er politikerne. Fienden er midt i blandt oss. Vi har levert fra oss våpnene. Det har de selvfølgelig gjort.Resultatet er åpenbart. Vi lever under et diktatur. Flertallsdiktatur. Et totalt miljøtyrrani. Det er den nye religionen. I USA har Barak og demokratene lenge forsøkt og avvæpne befolkningen. De har skapt den ene falske flagg operasjonen etter den andre for å avvæpne befolkningen. «Guns are killing people» , sa læreren. Hvorpå syvåringen svarte: «Blyanten min feilet matteprøven min!»

  Svar
  • Minner Meg Om Einar Rose Som Sang Om De Fremtidige Selvkjørende Biler Dengang: «…Jeg Hadde Ikke Svinga, Karl Hadde Ikke Svinga, så det var noe vogna fant på ta seg sjæl».
   Eller amerikanske «skuespilleren» Baldwin som ikke trykket på avtrekkeren, revolveren avfyrte seg selv og skjøt (et eller annet kvinnfolk, husker ikke navnet)

   Svar
 • Et artig sammentreff da Alec Baldwin realiserte sin mordfantasi å satte en kule i skallen på en ukjent kvinnelig filmmedarbeider, å unnslippe ved hjelp av en «O.J Simpson». Samtidig gikk en covid vaksinekampanje hvor Alec sto avbildet med oppfordringen: «take that shot»! Godt timet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Videosamtale om Bakhmuts fall.

Dårlige nyheter skal ikke omtales for da tørker støtten til krigen inn.

Forrige innlegg

U-land skal holdes nede

Verdensbanken og IMF som instrumenter for USA

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.