POSTED IN Covid-19, Helse

Tyskland:

Skal en se på sykehusinnleggelser har det aldri vært koronakrise i landet.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tyske sykehus har hatt rekordlave belegg siden starten av koronaen

Av skribent 

Hvilke «overbelastede» sykehus?

Av Karsten MontagAnti Empire.

Anklagen veier tungt: Uvaksinerte viser ikke solidaritet fordi de utgjør høyere smitterisiko og overbelaster helsesystemet. En multipolar analyse av gjeldende faktureringsdata til sykehusene viser imidlertid at antall sykehusbeleggsdager har vært på permanent lavt nivå siden begynnelsen av koronakrisen. Til og med beleggsdagene på intensivavdelingene har gått ned sammenlignet med 2019. Nyere studier tyder også på at vaksinerte er hovedansvarlig for dagens rekordforekomst.

Antall sykehusinnleggelser
Intensivinnleggelser var på samme nivå som alltid eller til og med litt høyere (bortsett fra den enorme nedgangen i april-mai 2020), men poenget er at Covid-intensivinnleggelser utgjorde bare en liten del av dette med en topp som kun var dobbelt så høy som det 2018/2019 influensaen stod for.

Avtroppende helseminister Jens Spahn anser årsaken til det høye belegget på intensivavdelingene skyldes uvaksinerte, og mediekommentarer uttrykker også dette . Men hva er sannheten i påstanden om at helsesystemet er på randen av kollaps og at de uvaksinerte alene har skylden for de strengere tiltakene?

Sykehusbelegget er rekordlavt

Sykehusenes faktureringsdata for perioden januar til september 2021 er tilgjengelig i multipolar form og registreres av «Institut for Sykehuslønnssystemet» (InEK  ). Dataene ble gjort tilgjengelig en uke for sent, 19. november. (1) Tilgang til dem via InEK-dataleseren viste seg å være svært vanskelig og tidkrevende, slik tilfellet var med den tidligere multipolare forskningen om emnet.

Dataene som nå er tilgjengelig viser at det tyske helsesystemet langt fra var overbelastet de første ni månedene i år. Faktisk er det motsatte sant. Sammenlignet med samme periode i 2019 falt antall dager i sykehusbelegg med 19 prosent og beleggsdager med intensivopphold med åtte prosent. Ikke bare var færre tilfeller ansvarlige for denne nedgangen, men også en lavere gjennomsnittlig liggetid for pasientene på sykehus.

Figur 1: Egen illustrasjon, datakilde: Institutt for vederlagssystemet i sykehus

De mest typiske diagnosene for en alvorlig COVID-19-infeksjon er influensalignende sykdom, lungebetennelse og andre akutte infeksjoner i nedre luftveier (ICD-10 regnskapskoder J09 til J22). Sammenlignet med 2019 har slike tilfeller gått ned med 26 prosent. Bare i de tilfellene som krevde intensiv medisinsk behandling var det en økning på 67 prosent.

Figur 2: Egen illustrasjon, datakilde: Institutt for sykehusets godtgjørelsessystem

Forløpet av antall døgninnleggelser i sykehus viser hvor betydelig antallet sykehustilfeller gikk ned i 2020 og 2021 sammenlignet med 2019 og hvor liten andel av dette som skyldes influensa, lungebetennelse og andre akutte infeksjoner i nedre luftveier.

Figur 3: ( klikk her for større bilde ) Egen illustrasjon, datakilde: Institutt for avlønningssystemet i sykehus.

Andelen av disse er betydelig høyere i tilfellene med intensivopphold, men har ingen synlig påvirkning på endringen i antall totale tilfeller som måtte behandles på intensivavdeling.

Figur 4: ( klikk her for større bilde ) Egen illustrasjon, datakilde: Institutt for avlønningssystemet i sykehus

I lys av det rekordlave belegget på tyske sykehus siden begynnelsen av koronakrisen, oppstår spørsmålet ikke bare om personer som ikke er vaksinert mot COVID-19 utgjør noen trussel mot det tyske helsesystemet, men hvorvidt pandemien vil påvirke sykehusene i dette landet i det hele tatt. I følge «analysene av sykehusenes ytelse og fastsatte kompensasjon i koronakrisen» av 30. april 2021 av det føderale helsedepartementets ekspertrådgivning, utløste inntektstapet på tyske sykehus kompensasjonsutbetalinger på 10,2 milliarder euro i 2020 alene.

Rådgivende panels rapport for perioden januar til mai 2021 har allerede vært ferdig i flere måneder. Prof. Dr. Reinhard Busse fra det tekniske universitetet i Berlin, medlem og hovedansvarlig medforfatter av rapportene fra ekspertrådgivningsrådet, fortalte Multipolar at helseminister Spahn ennå ikke har innkalt til et relevant rådgivende styremøte. Er ikke ministeren interessert i å offentliggjøre den rekordstore underutnyttelsen av tyske sykehus?

Originalens tittel: German Hospitals Have Been at Record-Low Occupancies Since the Start of Corona

Oversatt til norsk for steigan.no av Kari Jaquesson.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Korona dreier seg ikke om helse. Den dreier seg om frihet.

Enten vinner en frihetsbevegelse eller så går verden under.

Forrige innlegg

Nærmere samarbeid mellom Frankrike og Italia i EU.

Står EU overfor en ny konflikt mellom de gamle fiendene Tyskland og Frankrike?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.