POSTED IN Latin-Amerika, Olje-Energi

Tyskland gjør sine hoser grønne for dyr naturgass i Argentina

Argentina ønsker BRICS-medlemskap.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Verdensordenen og dens profitører.

Av redaksjonen

Kansler Scholzi i Tyskland har tatt initiativ til kjøp av fracking-gass i Argentina. Fracking utløser mange jordskjelv i regionen. Argentina søker å kvitte seg med vestlig dominans.

BUENOS AIRES/BERLIN (Egen rapport – German foreign policy)

Den tyske regjeringen søker å kjøpe større mengder fraktet gass fra Argentina. Dette er et resultat av den tre dager lange turen til Sør-Amerika som kansler Olaf Scholz kom tilbake fra på tirsdag. Gassen vil bli importert i flytende form og vil bidra til å erstatte russisk naturgass fullstendig. Den skal produseres fra skiferformasjonen Vaca Muerta («Død Ku») i det vestlige Argentina, hvor det tyske selskapet Wintershall Dea også er aktivt.

Innbyggere i regionen har i årevis klaget over alvorlige miljøskader og at hundrevis av jordskjelv har blitt registrert siden fracking begynte. Mens Berlin ønsker å hamstre gass der, tar Buenos Aires nye grep for å riste av seg sin utdaterte vestlige dominans. For eksempel har de søkt om medlemskap i BRICS-alliansen, og hevdet at den nåværende «verdensorden» ble «påviselig skapt av og til fordel for noen få.»

Argentina avviser kategorisk nylig vestlige krav om å forsyne Ukraina med russiskproduserte våpen i sitt lager.

Vaca Muerta

Argentina, landet med Sør-Amerikas største naturgassmarked, har lenge produsert og eksportert gass i mange år – via rørledninger til Chile, Uruguay og Brasil.[1] Men på grunn av økt innenlandsk etterspørsel, krympet eksporten dramatisk for 15 år siden. De siste årene har landet begynt å utvikle potensialet for naturgasseksport igjen, med en økning i skifergassproduksjonen.

Skifergassproduksjonen fokuserer på Vaca Muerta-formasjonen («Død ku»), sentrert i provinsen Neuquén vest i landet. Vaca Muerta regnes som den nest største skifergassforekomsten i verden. I håp om å øke gasseksporten ytterligere, presser Buenos Aires videre med å utvide sin transportinfrastruktur. For eksempel bygges det for tiden en rørledning fra Vaca Muerta-området til hovedstadsregionen, med planer om å bygge eksportterminaler for flytende naturgass.

Buenos Aires sliter med økonomisk ugunstige forhold. For eksempel hemmer overdreven inflasjon, som var nær 100 prosent i desember, nødvendig investeringsaktivitet, mens det er vanskeligheter med å skaffe nok fracking-utstyr.[2]

Wintershall Dea

Tyskland er blant landene som ønsker å kjøpe argentinsk flytende naturgass. Mulige forsyninger var allerede gjenstand for samtaler da president Alberto Fernández reiste til Berlin i mai 2022. Fernández sa at Buenos Aires ønsket å «forsyne verden … forsyne verden med LNG» og så «store muligheter til å samarbeide med Tyskland.»[3 ]

Lørdag gjentok Argentinas president etter møtet med Tysklands kansler Olaf Scholz i den argentinske hovedstaden at de ikke minst hadde snakket «om naturgass, som vi har med forekomsten i Vaca Muerta». Scholz bekreftet at de ville koordinere tett om «bruk av flytende gass.»[4]

Dette er også interessant fordi det tyske selskapet Wintershall Dea produserer naturgass i Argentina. Selskapet startet sin virksomhet i landet i 1978, i perioden med militærdiktatur. I dag er Wintershall Dea en av landets fem største naturgassprodusenter.[5] Den er også involvert i fracking av skifergass fra Vaca Muerta-formasjonen. Wintershall Dea planlegger å investere opptil 350 millioner euro i Argentina innen 2026 – i prosjekter i Tierra del Fuego og Neuquén.[6]

Hundrevis av jordskjelv

Fracking forårsaker betydelig skade i områdene der Vaca Muerta-formasjonen strekker seg og har gjentatte ganger utløst protester. Det ble rapportert om lekkasjer på boreplassene for mange år siden, og beboere og husdyr i regionen fikk helseproblemer. Ulykker forsterket problemene, ble det sagt. I 2018 alene skjedde 934 uhell på 95 boresteder.[7] I tillegg forekommer jordskjelv oftere.

Jordskjelv kan utøse store ødeleggelser.

Selv om det ikke ble registrert noen jordskjelv i regionen før 2015, har rundt 400 skjedd siden 2018. 90 prosent av dem skjedde samtidig med store fracking-operasjoner, ifølge en ny vitenskapelig studie.[8] Rystelsene skader jevnlig bygninger og skremmer innbyggerne.

En argentinsk aktivist, som bemerker at Tysklands Wintershall Dea også er involvert i utvinning av skifergass, uttaler: «Selskapet begår miljøkriminalitet med fracking, som det ikke er tillatt å praktisere i sitt eget land.»[9] Den nåværende utvidelsen av fracking. På sin side, gagner den tyske regjeringens plan om å forlate russisk naturgass helt til fordel for annen gass, for eksempel fracked gass fra Argentina. Innbyggerne i Vaca Muerta-regionen betaler prisen for Tysklands økonomiske krig mot Russland.

BRICS som et alternativ

Berlin presser videre med planer om å utvide kjøp av fracked gass fra Argentina i en tid da Buenos Aires prøver å riste av seg sin vestlige dominans og begynner å se andre steder. I september sa Argentinas ambassadør i Kina at president Fernández nettopp hadde skrevet til Kinas president Xi Jinping, daværende BRICS-formann, og bedt om hans medlemskap i alliansen.

«For oss,» forklarte ambassadøren, «er gruppen et utmerket alternativ til samarbeid i møte med en verdensorden som har vist seg å ha blitt skapt av og til fordel for noen få.»[10] I tillegg til planer. For BRICS-medlemskap har Buenos Aires begynt å diskutere en felles brasiliansk-argentinsk valuta sammen med Brasília for å riste av seg sin knusende tunge avhengighet av amerikanske dollar.

Hensyn til dette ble avslørt forrige uke på et møte mellom Fernandez og Brasils president Luiz Inácio Lula da Silva. Observatører peker på økonomiske vanskeligheter planen ville medføre, men innrømmer at de to søramerikanske landene kan dra betydelig nytte av større uavhengighet fra den amerikanske dollaren.[11]

Ingen våpen

Følgelig avviser Buenos Aires også kategorisk å delta i Vestens økonomiske krig mot Russland eller til og med forsyne Ukraina med våpen.

Biden-administrasjonen prøver for tiden å overtale individuelle latinamerikanske stater som besitter sovjet- eller russiskproduserte våpen til enten å levere disse våpnene direkte til Ukraina eller å bytte dem mot toppmoderne amerikanske våpen – for å kunne sende videre det sovjetiske eller russiske krigsmateriellet til Kiev ved mottak. Amerikanske medier sier at land som Mexico, Colombia, Peru og Argentina har russiske Mi-17 transporthelikoptre, som Ukraina trenger sårt.

Washington regner med å ha en sjanse til å overtale i det minste noen av de berørte latinamerikanske statene til å samarbeide i saken.[12] På lørdag avviste Argentinas president ideen. De «enes om behovet,» erklærte Fernández etter et møte med kansler Scholz, «for å gjenopprette freden så snart som mulig.» Men, la han til, det var også sant at «Argentina og Latin-Amerika ikke tenker på å sende våpen, verken til Ukraina eller til noe annet sted for konflikt.»[13] [1] Roberto Carnicer, Ieda Gomes: Vil Argentina bli en relevant gasseksportør? OIES Paper: NG 167. Oxford, mai 2021.

[2] Analyse: Argentinas Vaca Muerta-skiferbom er i ferd med å kjøre ut av veien. brazilenergyinsight.com 27.12.2022.

[3] Pressekonferenz von Bundeskanzler Scholz og Präsident Fernández zum Empfang des Präsident der Republik Argentinien i Berlin am 11. mai 2022.

[4] Pressekonferenz von Bundeskanzler Scholz und dem argentinischen Präsidenten Alberto Ángel Fernández am 28. Januar 2023 in Buenos Aires.

[5] Argentinien: Engagement für Erdgas. wintershalldea.com.

[6] Argentinien: Mit Gas in die Zukunft. wintershalldea.com 24.03.2022.

[7] Uki Goñi: Urfolk Mapuche betaler høy pris for Argentinas fracking-drøm. theguardian.com 14.10.2019.

[8] Fracking i Argentinas Vaca Muerta fører til jordskjelv. gasoutlook.com 09.12.2022.

[9] Fracking – Wintershall und die tote Kuh. npla.de 23.12.2021.

[10] Argentina ber formelt Kina om å bli med i BRICS. telesurenglish.net 08.09.2022.

[11] Lucinda Elliott, Bryan Harris, Michael Stott: Brasil og Argentinas felles valutaplan vekker økonomiske bekymringer. ft.com 27.01.2023.

[12] Jeff Seldin: USA presser sentrale, søramerikanske land for å gi Ukraina et raskt militært løft. voanews.com 20.01.2023.

[13] Pressekonferenz von Bundeskanzler Scholz und dem argentinischen Präsidenten Alberto Ángel Fernández am 28. Januar 2023 in Buenos Aires.

Forsidebilde: Agustín Lautaro1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 425 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Noe som ikke henger helt på greip for meg.
    Ukraina vinner krigen, USA står fjellstøtt i sin monopolare verdensorden i følge MSM som pumper ut dette budskapet, nå 24/7/365.
    Men samtidig forsøker USA å støvsuge verden for gamle russiske våpen (som de NATO-trente soldatene i Ukraina kan bruke?), og land etter land vender seg bort fra «amerikansk demokrati» og vil melde seg inn i BRICS+, og flere og flere land diskuterer andre «verdens-valuaer» enn petro-dollar.
    Hvorhen ligger feilen? Usas’s syn på resten av verden, eller resten av verdens syn på USA?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Hvor går grensen mellom atmosfæren og verdensrommet?

En kinesisk ballong over USA.

Previous Post

En av konsekvensene:

Nato avvæpner seg selv i Ukraina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.