POSTED IN Overvåkning

Hvor går grensen mellom atmosfæren og verdensrommet?

En kinesisk ballong over USA.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

STURM UND DRANG OG KINESISKE BALLONGER

Av Larry Johnson

Larry Johnson er x-CIA analytiker


Amerikanske militærkommandoer NORAD og NORTHCOM har pisset i buksa de siste 48 timene fordi en kinesisk spionballong flyr over USAs fastland. Det amerikanske militæret anbefalte først å skyte den ned, og Joe Biden ga grønt lys. Men kjøligere hoder seiret, delvis fordi det var uttrykt bekymring i den militære kommandokjeden for at fallende skrapgods kunne drepe amerikanere på bakken, og USA valgte å la det fly.

Krigshysteriet i USA er apoplektisk. Mediene rapporterer at militæret ignorerte Bidens ordre. Jesse Waters på Fox News – han er vanligvis en iherdig Biden-kritiker – tar åpent side med Biden og fordømmer militæret for ikke å ha «stukket hull» på ballongen.

Dette er galskap. Landene med militærsatellitter rundt kloden har ikke en formell avtale i henhold til internasjonal lov som definerer hvor jordens atmosfære slutter og verdensrommet begynner. (Mer om det om litt.)

La meg starte med dette spørsmålet – hva er forskjellen mellom en kinesisk spionballong som flyr 55 miles over jorden og samler intelligens via sensorer og kameraer og kinesisk spionsatellitt som flyr 110 miles over jorden og samler etterretning med sensorer og kameraer? Rett og slett et spørsmål om høyde.

For øyeblikket er det en de facto antagelse av de fleste nasjoner at linjen som skiller jordens atmosfære fra verdensrommet er 60 miles over jorden:

Til nå har de fleste forskere sagt at verdensrommet er 100 kilometer unna (dvs. 60 miles). På det tidspunktet, har det vært antatt, er hastigheten som trengs for å oppnå løft i den supertynne atmosfæren lik hastigheten som trengs for å gå i bane rundt planeten; når det først var der, ville et romfartøys horisontale tempo motvirke draget av jordens tyngdekraft. Det er en innsikt som lenge har blitt kreditert aerodynamikkpioneren Theodore von Kármán, selv om han krediterte begrepet til verdens første «romfartsadvokat», Andrew Haley, i 1963.

Karman-linjen er litt av en kunstig konstruksjon. Det er ikke klart avgrenset som en geografisk grense som skiller land.

Kármán-linjen er et forsøk på å definere en grense mellom jordens atmosfære og verdensrommet, og tilbyr en spesifikk definisjon satt av Fédération aéronautique internationale (FAI), et internasjonalt journalføringsorgan for luftfart. . . . Folkeretten definerer ikke kanten av rommet, eller grensen for nasjonalt luftrom.

Hvor starter verdensrommet?

For tiden tolererer USA, Russland og Kina at motstandernes satellitter flyr over deres territorium og samler opp informasjon. Så lenge det er i verdensrommet, samles satellitter fritt, og ingen nasjon slår an (ennå) eller truer med å skyte ned satellittene (ennå).

Noen av vennene mine sendte meg dette:

Jeg kan se begge sider. På den ene siden er dette et utenlandsk fly som krenker suverene amerikansk luftrom mens de flyr over sensitive militære og atominstallasjoner. Det er et problem. Disse ballongene skiller seg også fra satellitter i den forstand at de har lengre oppholdstid (innsamlingsvinduer), og vi kan ikke forutsi deres tilstedeværelse på samme måte som vi kan med kretsende kjøretøy.
På den annen side…, det er en ballong. Den har en slags nyttelast og sannsynligvis noen få sensorkuler på den. De er provoserer oss for å se hvordan vi kommer til å svare. Jeg tror den beste måten å spille dette spillet på kan være å nekte å spille det.

Jeg tok opp punktet om at Kina kunne parkere en satellitt i geosynkron bane over USA og gjøre det samme som ballongen gjør, men fra verdensrommets «komfort». Min mann, la oss kalle ham R2D2, skrev tilbake:

Geosynkrone kjøretøyer må være ganske langt ute for å kunne parkere dem over et bestemt sted … fysikken krever det. Det begrenser deres innsamlingsmuligheter. Og «LEO-fugler» er fantastiske, men de har veldig flekkete dekning, ingenting mot det en ballong kan gjøre. Etter min mening gir det KKP en avgjørende fordel å ha en høy-ballong bokstavelig talt i bakgården vår, men det er en myriade av måter vi kan manipulere den og hindre innsamlingen deres på. Jammere, rettede energivåpen, lasere osv. Vi trenger ikke nødvendigvis å skyte det ned for å nå målene våre.

Kjernen i saken er at den kinesiske ballongen ikke utgjør en større sikkerhetstrussel for USA enn en kinesisk militærsatellitt. Det som har gjort så mange lenestolgeneraler og forståsegpåere forbanna er at kineserne latterliggjør vår impotens. Nancy Pelosi drar til Taiwan som en bevisst fornærmelse mot Kina, og kineserne sender oss nå en ballong og frister oss til å skyte den ned. Det er et agn USA ikke bør ta.

Objektene som svever over oss er bare et spørsmål om perspektiv. Innsamlingsevnen til satellitter er lysår avansert fra det vi gjorde for 30 år siden. Men internasjonal lov definerer ikke kanten av rommet, eller grensen for nasjonalt luftrom. Vi har de facto aksept for en kunstig grense. Russerne, for eksempel, vil tolerere en satellitt som flyr over Moskva, men prøv det med en fast vinge som SR71 eller U2. I motsetning til Sovjetunionens dager har det moderne Russland nå muligheten til å skyte ned satellitter.

Jeg tror kineserne tester definisjonen av hva som er akseptabel overvåking over oss og prøver kanskje å lage en grunn for å ødelegge satellittene våre hvis vi går etter ballongene deres. USA har lenge motstått enhver juridisk definisjon av verdensrommet for å unngå restriksjoner på militære aktiviteter i store høyder. Fremskritt på den teknologiske fronten som involverer satellitter og andre innsamlingssystemer har skapt et svært uklart område som ikke er definert av lov eller traktat når det gjelder etterretningsinnsamling. I hvert fall ingen jeg er klar over.

Så la meg konkludere med en lettere tone og be deg om forslag til den beste ballongtemafilmen eller musikken for denne situasjonen. Jorden rundt på 80 dager? Opp opp og avsted?

Maskinoversatt og noe bearbeidet/forkortet av redaksjonen

Forsidebilde: NASA1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 395 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  4 februar 2023 14:20

  USA sier at ballongen er for spionering på USA/ Canada. Uten bevis for dette, For de må ta ned ballongen og undersøke nyttelasten av instrumenter for å kunne si det. Når dette skrives, er ballongen ennå ikke skutt ned. Kina sier at det er en værballong. Før instrumentene er undersøkt, er kinesernes forklaring mest plausibel. Fordi ballonger så store som tre busser er svært lette å oppdage, både på radar og med det blotte øye uten optikk.

  Det er usannsynlig at Kina, nå verdens ledende romfartsnasjon, skulle velge ballonger så store som mindre luftskip for å spionere på USA og Canada, når de har satellitter med kameraoptikk så avansert at de kan lese aviser på bakken. Ballonger kan også skytes ned, og falle ned i fiendeland, og dermed også gi USA/Canada et etterlengtet påskudd til å male et fiendebilde av Kina, for enda økte bevilgninger til sin privateide krigsvåpenindustri, og til å skru opp krigsretorikken ytterligere et hakk.

  NRK Text-Tv var raskt ute med å kalle en annen ballong oppdaget over Sør-Amerika for «Enda en kinesisk spionballong». Så er også NRKs nyhetsredaksjon Det Amerikanske Utenriks- Og Forsvars-departementets nyhetsformidler her I USAs vasallstat Norge.

  Nå gjelder det for Norsk hovedstrømspresse å være med på å tegne et fiendebilde av Kina, for å skremme befolkningen til å akseptere enda høyere forsvarsbudsjetter og mer til NATO, les kjøpe mer våpen fra USA. Skulle ballongen bli skutt ned, er det lett for USA å bytte ut instrumentene for vær-målinger med instrumenter til spionering, og fastholde sine påstander.

  Svar
  • Ja, N.L:

   «Nå gjelder det for Norsk hovedstrømspresse å være med på å tegne et fiendebilde av Kina, for å skremme befolkningen til å akseptere enda høyere forsvarsbudsjetter og mer til NATO, les kjøpe mer våpen fra USA.»

   Det kjøres propaganda i norsk media. Kina ( og Russland) overvåker oss!
   Oss vi snille , – som har demokrati og er fredsæle overfor andre land og ikke driver med overvåking og spionering. 😉

   Vi og våre allierte:

   ‘Den kinesiske avisen Global Times kom mandag denne uken med en eksklusiv nyhet om at kinesiske myndigheter har fanget opp et cybervåpen angivelig brukt av amerikanske National Security Agency (NSA) til «å kontrollere internettutstyr og å stjele store mengder brukerinformasjon». ….I artikkelen til Global Times beskrives cybervåpenet som en trojansk hest for fjernstyring av Unix-lignende systemer, basert på kompleks teknologi, omfattende funksjonalitet, sterk hemmeligholdelse og som kan tilpasses flere prosessorarkitekturer og operativsystemer, samt samarbeide med andre cybervåpen og er typisk brukt til cyberspionasje. ‘
   digi.no/artikler/analyse-kina-avslorer-et-amerikansk-cyber-vapen-pa-et-underlig-tidspunkt/518075

   ‘ Det er likevel frykten for at Huawei skal drive spionasje på vegne av kinesiske myndigheter som gjør at flere land følger etter USA, og stenger døren til selskapet. Ingen har lagt frem beviser om slik aktivitet. Men mistanke for brudd på sanksjonsregimet mot Iran kommer i tillegg.
   ….«Made in China 2025» er en ambisiøs plan der Kina har som mål å riste av seg ryktet som verdens fabrikk. Landet ønsker i stadig sterkere grad å utvikle sin egen teknologi, og bli mindre avhengig av deler fra USA.
   Derfor er det satt igang enorme prosjekter, der det utivikles kinesiske mikroprosessorer og datanettverk, UTEN amerikanske komponenter.
   ….Satsingen ble enda viktigere for landet etter at det kinesiske telecom-selskapet ZTE i fjor nesten ble utslettet, da det som følge av å omgå amerikanske sanksjoner ikke lenger fikk tilgang til mikroprosessorer fra USA. ‘
   nrk.no/urix/huawei-_-fare-for-spionasje-eller-svertekampanje_-1.14399304

   ‘Kjernen i skandalen handler om at den amerikanske etterretningstjenesten NSA skal ha hatt fri tilgang til å overvåke internettrafikken i danske fiberkabler. ‘
   nrkbeta.no/2021/05/30/kilder-til-danmarks-radio-usa-har-spionert-pa-norske-politikere-fra-danmark/

   ‘Varsleren Edward Snowden valgte en annen strategi. Han kom feiende inn på verdensscenen i 2013 med en avsløring om det amerikanske overvåkningssystemet PRISM, som blant annet gjorde det mulig å overvåke nær sagt hvem som helst, hvor som helst. ‘
   https://www.dagbladet.no/kultur/mediene-laerte-en-lekse-av-wikileaks/70977353

   ‘I samarbeid med University of Texas har den amerikanske tenketanken C4ADS påvist at det i løpet av de siste få årene har vært nesten 10.000 forsøk på å sende ut falske GPS-signaler (spoofing) i og rundt Russland. ‘
   tu.no/artikler/mystiske-forstyrrelser-i-gps-signaler-har-rammet-mer-enn-tusen-sivile-skip/462092

   I eget land motegne innbyggere i Norge :

   ‘Utvalget legger opp til et system som skal kunne fange opp nær sagt all informasjon som krysser landegrensen, inkludert innholdet i kommunikasjonen. Det vil også gjelde kommunikasjon mellom folk i Norge, fordi signalene ofte krysser landegrensen på veien. Kort sagt en tilnærmet totalovervåkning. ‘
   dagbladet.no/kultur/grenselost-digitalt-grenseforsvar/66602449

   ‘Regjeringen vil endre etterretningsloven slik at metadata fra all digital trafikk som krysser grensen, blir lagret av E-tjenesten. Dette dreier seg blant annet om navn, dato, klokkeslett, geografisk plassering og IP-adresse. ‘
   digi.no/artikler/datatilsynet-vender-tommelen-ned-for-ny-e-lov/457436

   😉

   Flere lands etterretningstjenester vil forsøke å skaffe sensitiv informasjon og påvirke beslutninger, advarer PST.
   Russland og Kina nevnes spesielt i PSTs trusselvurdering for 2019. ‘
   nettavisen.no/nyheter/pst-frykter-russisk-og-kinesisk-innblanding/3423588998.html

   Svar
 • «Men kjøligere hoder seiret, delvis fordi det var uttrykt bekymring i den militære kommandokjeden for at fallende skrapgods kunne drepe amerikanere på bakken, og USA valgte å la det fly.»

  Og denne idiotiske bortforklaringen kjøper du?!
  Den egentlige grunnen er at verdens største terroristmakt ikke har teknologi til å ta ballongen ned.
  De som styrer der bort kunne ikke bry seg mindre om noen fikk rester fra innretningen i hodet. Faren for det er foresten forsvinnende liten.
  Terroristmaktten burde for lenge siden ha laget utstyr for dette. Det beste er selvsagt ikke å skyte den ned, men å sende opp en rakett eller fly som tilfører «ballongen» ekstra vekt slik at den sakte men sikkert lander. eventuelt å skyte hull i ballongene slik at den ikke har nok oppdift til å holde seg der opp.

  Svar
  • Nettopp. Så måtte de ty til kanoner for å skyte spurv. De sendte en luft-tll-luft-rakett mot ballongen, og sprenge den i fillebiter. Dvs. den minst elegante måten som tenkes kan. dermed risikerte de at spionutstyret ble knust da det traff bakken eller havet. Og det ble sannsynligvis resultatet.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

New Zealand-studie:

Mange med nyreskader etter Pfizer-vaksinen

Previous Post

Tyskland gjør sine hoser grønne for dyr naturgass i Argentina

Argentina ønsker BRICS-medlemskap.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.