POSTED IN Klima

Grønt eksperiment:

Tyske supermarkeder vil nå å øke prisene på mat på grunn av klimakostnadene.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Av Kate Connolly

Penny-kjeden hever prisene på varer, inkludert wienerpølser, ost og yoghurt. Dette er et ukelangt eksperiment.

Et ledende billig-supermarked-kjede i Tyskland har hevet prisene på et utvalg av varene sine for å vise hva disse virkelig koster for folks helse og klimaet.

I et ukelangt eksperiment har den tyske Penny-kjeden, med 2.150 butikker, plukket ut ni varer, for det meste meierivarer og kjøtt. De priser varene etter hva eksperter fra to universiteter sier er de virkelige prisene – i forhold til den skade de gjør på jord, klima, vannforbruk og helse.

«Die wahre Kosten», eller «de virkelige prisene»-kampanjen har fått prisene på wienerpølser til å øke fra 3,19 euro (35 kroner) til 6,01 euro (67 kroner); prisen på mozarella har steget med 74 % til vel 17 kroner og på fruktyoghurt med 31 % fra vel 13 kroner til vel 17 kroner.

Denne bevissthets-opplysnings-uken er arrangert i samarbeid med akademikere fra Nürnberg Institute of Thechnology, og universitetet i Greifswald,

Den ble utløst av en overbevisning blant forbruksforskere om at prisene i supermarkedene ikke på noen måte viser de virkelige klimakostnadene eller helsekostnadene ved produksjon av mat. Og ikke minst, hva det koster å få varene fram til forbrukernes hyller.

Inkludert i denne uken er mat som ost og andre meieriprodukter, produkter av bearbeidet kjøtt som pølser. Og også veganske kjøtterstatninger som vegan-schnitsler (med en moderat prisøkning på 5 %).

Wienerpølser, og den populære maasdamer-osten, som har steget med hele 94 % til godt over 50 kroner, er blant de varene som har gått mest opp i pris.

Når det gjelder osten regner forskerne med en skjult kostnad på nesten 10 kroner for klima-skadelige utslipp som methan og CO2. Åtte og en halv krone for skader på jorden på grunn av intensivt jordbruk, og i tillegg vel 7 kroner på grunn av gjødsling.

Inkludert her er også påvirkningen på bøndenes helse, og mer enn 1 krone for forurensning av grunnvannet ved gjødsling.

Rabatt-butikkene har sagt at de vil gå med på denne prisøkningen, uten å kommentere om de kommer til å tape eller vinne på den.

Veldedighetsorganisasjonen «Zukunftsbauer» eller ‘Framtidige Bønder’ (på norsk) støtter små familiedrevne gårder i de alpine områdene og kan hjelpe disse bøndene, der mange strever med å overleve, eller iallfall å unngå å gå med tap i produksjonen sin.

«Vi vil gjøre oppmerksomme på disse skjulte klimakostnadene i butikkene», sier en direktør i Penny, Stefan Görges, til tyske medier.

«Vi må fortelle det ukomfortable budskapet om at prisene på maten som blir produsert har noe med klima-kostnadene å gjøre».

Dr. Amelie Michalke, en industri-ingeniør og bærekrafts-ekspert fra universitetet i Greifswald i Nord-Tyskland sier at det ennå ikke er mulig å komme med de reelle kostnadene på helse og klima bare ved å plukke ut noen produkter.

Eksperimentet har derfor blitt begrenset til et lite utvalg varer der det har vært mulig å gjøre realistiske beregninger.

«Det mangler sammenlignbar forskningsmessig grunnforskning rundt dette. Men vi håper dette kan få oss til for alvor diskutere og vurdere matvarepriser på en måte som både kan være brukervennlig og rettferdig», sier hun.


Fra The Guardian, publisert 31. juli 2023.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: German supermarket trials charging true climate cost of foods

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Så de som har minst skal blø, mens Bill Gates og co kan fortsette som før. Hvis man mener noe med dette faenskapet, bør man bruke rasjonering og ikke pris som virkemiddel.

    Dette er fascisme, og man får håpe folket boikotter.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Innskudd kan fryses og reduseres!

Forsøk med digitale sentralbankpenger i Brasil viser at sentralbanken får total kontroll.

Forrige innlegg

Britisk journalist møter en annen virkelighet.

Nato-våpen dreper barn i Donbas.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.