POSTED IN Afghanistan, Krig-fred

Tilbaketrekning fra Afghanistan?

Nei, snarere en omgruppering.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Afghanistan: USAs plan for en ny katastrofe.

Av Manlio Dinucci

General Scott Miller, kommandør for USAs og de allierte styrkene i Afghanistan, kunngjorde den 25. april begynnelsen på tilbaketrekkingen av utenlandske tropper fra Afghanistan. Dette skal være avsluttet den 11. september ifølge Bidens beslutning.

Er det virkelig slik at USA avslutter krigen de har ført i nesten 20 år?

For å forstå denne kommunikasjonen må man first se på resultatet av denne krigen.

Antallet ofre av menneskelige liv er umulig å tallfeste: De «direkte dødstallene» blant USAs militære kan være 2500, mens alvorlig sårede soldater er mer enn 20 000.

Blant kontraktørene (eller leiesoldatene) er antall dødsfall rundt 4000 pluss et ukjent antall sårede.

Tapene blant de afghanske militære kan komme opp i 60 000.

Civilian deaths in Afghan war hit record in 2018: UN - World - DAWN.COM
Mange sivile døde afghanere som følge av krigen

Sivile dødsfall er umulig å tallfeste. Ifølge De Forente Nasjoner kan det ha kommet opp i 100 000 bare de siste ti årene.

Det er umulig å slå fast hva som er «indirekte dødsfall» på grunn av fattigdom og sykdommer på grunn av de sosiale og økonomiske konsekvensene av krigen.

Den økonomiske balansen derimot kan lett tallfestes. Ifølge New York Times  som publiserer data samlet inn av Brown University, så har USA brukt mer enn 2000 milliarder dollar, pluss mer enn 500 milliarder til medisinsk hjelp til veteraner.

Krigs-operasjonene har kostet 1500 milliarder dollar. Men det eksakte beløpet forblir «uklart».

Opptrening og bevæpning av styrkene til den afghanske regjeringen (mer enn 300 000 mann) har kosten 87 milliarder. 54 milliarder har blitt brukt på «økonomisk hjelp og gjenoppbygging». 

Dette er penger som stort sett er bortkastet på grunn av korrupsjon og ineffektivitet, nemlig til å «bygge sykehus som aldri har behandlet pasienter og skoler som aldri underviste en elev, og som noen ganger ikke en gang eksisterte».

Blackwater and the Corporate Mercenaries Who've Changed the Rules of War | Occupy.com
Leiesoldater, eller folk som dreper mot betaling.

10 milliarder dollar har blitt brukt til å bekjempe narkotika, med følgende resultat: Områdene som dyrker opium har blitt firedoblet – sa mye at det har blitt den viktigste økonomiske aktiviteten i Afghanistan. I dag står de for 80 prosent av ulovlig produsert opium i verden.

Krigen i Afghanistan har så langt påført USA en diger gjeld. Det har så langt kostet skattebetalerne 500 milliarder dollar og dette vil øke til 600 milliarder dollar i 2023.

Videre har 350 milliarder dollar blitt brukt av det militære til alvorlige skader og uførhet etter krigene i Afghanistan og Irak, og dette vil øke til 1000 milliarder i de neste tiårene. Mer enn halvparten av dette er konsekvenser av krigen i Afghanistan.

Den politisk-militære balansen etter krigen, som har ført til elver av blod og har brent opp enorme ressurser, er katastrofal  for De Forente Stater. Bortsett fra for det militær-industrielle komplekset, som har hatt enorm profitt av den.

«Taliban har vokst seg sterkere, nå kontrollerer de mye av landet», skrev New York Times.

På dette punktet foreslår utenriksminister Antony Blinken og andre at USA offisielt anerkjenner og finansierer Taliban, så de «kan komme til å styre mindre hardt enn fryktet etter at de får delvis eller fullstendig makt – slik at de kan bli anerkjent og få finansiell støtte fra verdensmaktene».

AFGHANISTAN As opium cultivation rises in Afghanistan, children are recruited by drug dealers
Opiumproduksjonen har øket mye etter at USA fordrev Taliban i 2001

Samtidig rapporterer New York Times at «Pentagon, amerikanske spionbyråer og vestlige allierte nå finsliper planer for å utplassere en mindre synlig men likevel sterk styrke i regionen. Dette bør inkludere droner, langdistanse bombefly og spion-nettverk».

Bidens ordre går ut på i trekke tilbake 2500 soldater, rapporterer New York Times. «Men Pentagon har faktisk 1000 soldater mer på bakken der enn det som er offentlig kjent. Dette er spesialstyrker som ligger under både Pentagon og CIA».

I tillegg finnes det mer enn 16 000 kontraktører som kan brukes til å trene opp afghanske regjeringsstyrker.

Den offisielle hensikten med denne nye strategiske planen er «å hindre at Afghanistan gjenoppstår som en terrorist-base som kan true De Forente Stater».

Dette er den samme unnskyldningen de hadde for tyve år siden: nemlig å være sterkt militært tilstede i dette veikrysset mellom Midt-Østen og det sentrale, sørlige og østlige Asia. 

Dette er et område av største strategiske betydning, spesielt overfor Russland og Kina.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Mohammad Rahmani

https://www.globalresearch.ca/afghanistan-us-plan-new-catastrophe/5743751

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Det kommer innlegg som tilsynelatende er fra en pornoside, men det er ikke sikkert at dette er tilfelle. Innlegget kan like gjerne være fra personer/organisasjoner som forsøker å skjule de opplysningene som kommer fram i kommentarene her.

  Svar
 • «Krigen» i Afghanistan slutter ikke før det ikke er umulig å dyrke mer opiater der. Krigen i Vietnam var krigen om det «Gylne Triangel», den gang verdens største produksjonsted for opiater, offisielt igangsatt av «FN» for å «bevise» at de kunne holde fred på plasser over alt på kloden. Vi vet alle hvordan det gikk for disse «FN» soldatene (amerikanske). De ble svinebanket av risbønder i «pysjamas», men holdt ut i ganske mange år for å tekkes Big Pharma’s tørst etter opium og fortjeneste. Nå har «verdens største og beste» hær, USA tapt mot geitebønder ikledd kjortler i Afghanistan, men også her holdt de ut ganske lenge pga. Big Pharma’s profitthunger. Forskjellen mellom Vietnam og Afghanistan er BlackRock, som kommer til å være der og forsvare opiumsmarkene så lenge de finnes.

  Svar
  • Per:
   «Krigen i Vietnam var krigen om det «Gylne Triangel», den gang verdens største produksjonsted for opiater.
   …. for å tekkes Big Pharma’s tørst etter opium og fortjeneste. »

   Og fra artikkelen:
   «Områdene som dyrker opium har blitt firedoblet – sa mye at det har blitt den viktigste økonomiske aktiviteten i Afghanistan. I dag står de for 80 prosent av ulovlig produsert opium i verden.»

   Hvor lenge skal vi bli holdt for narr, av myndigheter og våre «allierte» og media !?
   Bør vi få , ikke borgerkrig men, en krig mot myndighetene og deres trojanske hester snart?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russiske skip beskytter oljefrakt fra Iran til Syria.

Israel er frustrert fordi de vanskelig kan angripe skipene.

Forrige innlegg

Raserer norsk natur på subsidier.

Overskuddet til skatteparadis.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.