POSTED IN Iran, Syria

Russiske skip beskytter oljefrakt fra Iran til Syria.

Israel er frustrert fordi de vanskelig kan angripe skipene.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Frustrerte israelere sier den russiske marinen beskytter de iranske tankskipene på vei til Syria.

Av Arie Egozi

Det er kommet forvirrede rapporter om et droneangrep mot iranske skip på vei til Syria  i Middelhavet. Det ser ut som om Iran har flyttet sine skipslaster med våpen til Syria og Libanon lengre ut fra land – der Israel regelmessig har oppsporet og ødelagt dem.

Det ser nå ut som disse skipene får beskyttelse fra russiske skip i Middelhavet.

Samtidig sier forsvarskilder at Israel har intensivert sine luftangrep mot mål i Syria nå når våpnene blir avlevert til sjøs. Det siste slike angrepet var den 22. april.

Israelske forsvarskilder sier at de iranske skipene seiler fra Rødehavet, gjennom Suez-kanalen og ut i Middelhavet. 

Sisi appoints new president of Suez Canal Authority - Egypt Independent
Suezkanalen er en 193 km lang kanal i Egypt som forbinder Middelhavet og Rødehavet. Kanalen ble åpnet 17. november 1869 som et alternativ til silkeveien og den mye lengre skipsruta rundt Afrikas kyst og Kapp det gode håp. Den har siden vært en sentral handelsåre mellom Asia og Europa. Wikipedia

De samme kildene sier at skipene påstår at de kun frakter olje. Men det er indikasjoner på at «olje er ikke den eneste lasten». (Naturligvis sier iallfall Israel det).

Israel er nå kommet i den situasjonen at det er lite de kan gjøre for å stanse denne nye ruten fra Iran til Syria.

«Moskva oppnår her to ting: de forteller Washington at USA har svært begrensete tiltak i Midt-Østen; og at de støtter Iran i deres forhandlinger med USA om en ny atomavtale». Dette sier Uzi Rabi, en ekspert på Iran.

De siste russiske fregattene, korvettene og u-båtene bevæpnet med Kalibr-missiler kan dekke områdene i Middelhavet og Midt-Østen, forteller kildene her.

Rabi legger til at Israel blir nesten  paralysert når de iranske skipene seiler inn i Middelhavet etter å ha krysset Suez-kanalen fordi «reglene i spillet til sjøs er blitt forandret. Det som var oppnåelig når Israel opererte mot skipslaster med våpen fra Iran til Syria gjelder ikke lenger fordi det som skjer til sjøs, skjer under russisk beskyttelse».

Denne forandringen skjedde, forteller israelske kilder, etter suksessen til den massive israelske kampanjen mot skipslaster med våpen fra Iran til Hizbollah i Libanon.

 (Ja, Netanyahus tilhengere kan gratulere seg selv, eller kanskje det ikke er noen «forandring», og at oljetankerne faktisk fraktet olje).

Israel gjennomførte hundrevis av angrep mot konvoier på vei til Libanon, og også mot steder der iranske skip oppholdt seg før de ble sendt til Libanon.

Russlands nyhetsbyrå Sputnik rapporterte den 17. april fra «spesielle kilder» at en russisk-iransk-syrisk trippelbataljon skulle etableres i Middelhavet for å sikre at skip lastet med olje og mel og annet gods kom trygt fram til syriske havner.

Israelske forsvarskilder sier at denne flåten kan beskyttes handelsskip «over og under vann».

Ifølge disse kildene har det allerede vært diskusjoner mellom Russland, Iran og Syria for å bryte den kvelende beleiringen USA og Europa bedriver mot Syria.

Russia, Iran Vie for Syrian Oil 'Leftovers' | Asharq AL-awsat
USA okkuperer syriske oljekilder og stjeler oljen i samarbeid med kurdiske styrker.

Det første målet for dette arrangementet skal være å sikre at oljelastene kommer trygt fram til syriske havner. Syria lider stort på grunn av drivstoffmangel fordi USAs militære har overtatt Syrias oljebrønner øst for Deir a-Zor, og så smugler de oljen ut fra Syria til Irak.

Israelske kilder legger til at det ser ut som om den russiske planen er å eskortere skip som seiler fra Iran til Syria – en «plan rød». Israelske etterretning mener at dette skal hindre enhver israelsk aksjon mot dem.

Dette skjedde etter at et frakteskip, Saviz, omgjort av Iran til å bli et etterretnings-skip, ble angrepet av Israel i Rødehavet.

Rapportene om tilsynelatende angrep mot iranske skip er nokså forvirrende. Syriske statlige medier som siterer landets oljeministerium påstår at de ble «angrepet av en drone» som forårsaket en stor brann på oljetankeren i det østlige Middelhavet, nær havnet Baniyas. Noen rapporter påstår også at tre personer ble drept.

Disse nye russiske beskyttelsestiltakene, sier Israels forsvarskilder, har satt Iran i stand til nylig å levere en stor våpenlast til Syria.

1973 Syrian General Staff Headquarters raid - Wikipedia
Det er ikke Syria som angriper Israel. Det er motsatt Israel som angriper Syria.

Israelsk luftforsvar slo til mot de lagrede våpnene den 22. april. Syria svarte med de russisk-produserte SA-5 bakke-mot luft-missiler mot de israelske flyene, men de bommet.

Et missil fortsatte sin bane og fløy inn over Israel. Radarer som varsler oppdaget missilet og de skjøt ut at Arrow 2 missil.

Den israelske avskjæringen bommet, og SA-5 missilet ødela seg selv i luften nær Dimona, stedet der Israels viktigste atomreaktor ligger. 

Ingen ble skadet.

Offisielt nekter Israel å kommentere de russisk-iranske-syriske samtalene om arrangementet sitt.

Kilde: Breaking defence

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • » USAs militære har overtatt Syrias oljebrønner øst for Deir a-Zor,..»

  Overtatt! 😉

  «…for å bryte den kvelende beleiringen USA og Europa bedriver mot Syria.»
  Og altså Norge ( norske politikere), som er med på økonomiske sanksjoner mot et Syria som er gjennombombet, ødelagt og bestjålet, – og som ikke vil støtte Russlands ønske om hjelp til oppbyggingen av landet.
  En skam for dobbeltmoralske Norge/norske politikere!

  Var det kanhende Israel som stod bak den underlige manøvreringen av skipet som stengte Suez-kanalen nylig ?
  Dette ville nok uansett ikke komme fram i norsk media, – siden vi har «journalister» som kun avslører Britney Spears.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  2 mai 2021 12:21

  Interessant å se at Israel faktisk kriger mot Syria og Iran, uten legitim grunn etter FN-charteret og dermed i strid med folkeretten, og uten at vår regjering løfter et øyenbryn i forbauselse eller fordømmelse. Det er klart at dersom Syria eller Iran får nok, kan det eksplodere i området – noe som kanskje er Israels ønske, for da vil de få med seg USA (og selvfølgelig vil Norge dilte etter).

  Svar
 • Vel – jeg forstår Israel – som faktisk er det eneste landet som tar imot jøder – om de blir forfulgt. Og jødene husker sin historie – om Holocaust. Det få vet – er at Islam samarbeidet nært med Hitler Tyskland – og flere og flere mener det var Stormuftien av Jerusalem – en radikal islamist – som trykket på at Nazismen satte i gang «Den Endelig løsningen».

  Syria har vært Israels fiender lenge – ikke fordi Israel ønsker det – men fordi de selv har vært med å startet 2 kriger mot landet – de er uforsonelig dette Assad regimet – vi husker jo hvordan faren til dagens Assad slaktet en hel by i Hama i Syria – hvor man omringet byen på morgen, plomberte alle husene – puttet inn giftgass og drepte ca 30.000 mennesker – og så kjørte de inn bulldozere og jevnet byen til bakken. En overlevde ved ett mirakel – og kunne fortelle. Men FN brydde seg ikke – de var mer opptatt av at Israel gikk til krig mot terroristene i PLO i Libanon i 1982 – hvor selv Shia muslimer ønsket Israel velkommen. PLOs terror hadde gjort minst 100.000 kvinner gravide – massakrene er så omfattende – men media valgte å tie – da som nå. Media fører krig mot Israel og oss – fordi de forteller oss sjelden virkeligheten.

  Derfor forstår jeg hvorfor Israel er skaptisk til Syria og Iran – 2 regimer som kappes om å lyve og manipulere fakta – og Russland er ganske så flink selv – å lyve. Så nei – å ha sånne naboer – det må være enhvert lands frykt. Men vi har jo Russland selv som nabo – spørsmålet er om de i en ikke altfor lang fremtid – kan bli interessert i å ta over deler av Norge – feks. de oljerike nord-norge.

  Å stole på Putin – må vel være som å stole på fanden selv – det samme med Iran og Irak. Så ja – jeg tror mer på Israel – selv om jeg ikke er enig med alt de gjør.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Frankrike:

Et flertall mener at landet er på vei mot borgerkrig.

Forrige innlegg

Tilbaketrekning fra Afghanistan?

Nei, snarere en omgruppering.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.