POSTED IN Europa, Olje-Energi

Til stor bekymring for alle som ønsker fortsatt kald krig i Europa.

Nå er North Stream 2 ferdigstilt.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det er mange forestillinger om betydningen av North Stream 2-prosjektet som nå ferdigstilles. USA ser på det som en trussel mot det vestlige samholdet (mot Russland). De anti-russiske statene i Baltikum og Polen ser på det om et tiltak som er farlig fordi det kan gi Russland et utpressningsmiddel overfor EU, ikke minst Tyskland. Og Ukraina ser på det som en økonomisk trussel fordi det gjør levering av energi i form av gass til Tyskland, Tjekkia osv. uavhengig av gassledningen som går gjennom Ukraina. De vil kunne miste store transitt-inntekter når gassen snart strømmer gjennom Østersjøen.

Saken er at det var Tyskland som i utgangspunktet presset på for å etablere denne ledningen, Russland var mer forsiktig fordi de ante at prosjektet ville kunne møte stor politisk motstand både fra andre EU-stater og ikke minst USA. Dette er altså ikke et prosjekt som Russland, men først og fremst Tyskland har ivret for.

close-up photo of two men shaking hands near beach at sunset

På grunn av det grønne skiftet i Tyskland blir landets energiforsyning langt mer sårbar og ustabil når både kullkraftverk og kjernekraftverk fases ut. Pardoksalt fører «Die Grünen sin klimapolitikk til at landet gjøres mer avhengig av Russland. I denne forstand har USA helt rett. Rørledningen vil knytte Tyskland langt tettere til Russland, men med dyr LNG-gass fra USA ville landets konkurransekraft blitt vesentlig svekket som følge av fordyret energi. Det ville USA ha tjent dobbelt på. Svekket Tyskland økonomisk og gjort dem mer avhengige av seg.

Jeg hilser med glede at de to mest folkerike europeiske statene nå knyttes tettere sammen på denne måten. Det vil bidra til avspenning på europeisk jord. En Nato-krig mot Russland vil være en krig mot en av Tysklands økonomiske pulsårer noe Tyskland ikke kan se seg tjent med. Tyskland vil dermed lett bli en bremsekloss innad i Nato i evt. nye forsøk på en kald krig østover. USA har helt rett. Vi vil gradvis få et nytt fiendebilde som følge av North Stream 2. Tyskland har ikke råd til å gjøre Russland til sin fiende i fremtiden.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Russland sier at Nord Stream 2 vil være i drift om få dager.

Av Tsvetana Paraskova.

Gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland vil være fullført om få dager, og vil komme i drift. 

Dette forteller Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på mandag.

Både EU og USA har motarbeidet det kontroversielle Nord Stream 2-prosjektet som går fra Russland til Tyskland.

De bekymrer seg over at Russland vil bruke gass-salget og sitt gass-monopol Gazprom som politiske verktøy.

Polen og flere andre EU-land, og også USA har sett på Nord Stream 2 som en framtidig underminering av Europas energi-sikkerhet når de nå gir Gazprom nok en rørledning for å sende sin naturgass til det europeiske markedet.

Tyskland derimot har sett på dette prosjektet kun fra forretnings-perspektiv.

«Det vi nå ser er et frontalangrep – et motangrep mot Nord Stream 2. Og dette selv om alle må forstå – og amerikanerne har allerede innsett – at rørledningen vil bli fullført om få dager. Og så vil den komme i drift», sier Russlands Lavrov i dag – slik han blir sitert i det russiske nyhetsbyrået TASS.

USA for sin del hadde håpet å få selge sin flytende naturgass (LNG) til Europa, til tross for det faktum at den er dyrere, og har utslipp når de produserer den flytende gassen, sa Lavrov på mandag.

As EU Reconsiders Russian LNG, Qatar Waits in Wings – LobeLog

Meningen er at Gazproms Nord Stream 2 skal forsyne det europeiske markedet med 5,6 milliarder kubikkmeter gass dette året.

Selskapet som står bak prosjektet, det sveitsisk-baserte Nord Stream 2 AG, forteller til Reuters at den 19. august var 99 prosent av rørledningen fullført.

Rørleggings-skipet Fortuna fra Russland arbeider nå med den avsluttende delen av konstruksjonen, forteller Nord Stream 2 AG til Reuters. Tidligere rapporter fra det tyske nyhetsbyrået Deutsche Welle, antydet at konstruksjonsarbeidet er ventet ferdig den 23. august.

I slutten av juli antydet også en av de vestlige investorene i prosjektet, Østerrikes OMV, at Nord Stream 2 kunne begynne å sende gass i løpet av året.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Med stor grunn til å være optimist, viser NORDSTREAM2 at et Eurasia som arbeider sammen er riktig. Intet er mer naturlig enn at naboer samarbeider om prosjekter av felles interesse. Det er å håpe at de europeiske land og Russland kan få kastet av seg de sanksjonene mot samhandel som USA truer med. Det amerikanske sanksjonsvåpenet er fryktinngytende, ved at ved et såkalt ‘sanksjonsbrudd’ i form av en ‘forbudt’ handel, blir mange uskyldige og langt utenforstående også rammet med amerikanske straffereaksjoner.
    Det er ganske uforståelig at et samlet Europa ikke reiser seg mot USA i sanksjonssaken. Et europeisk opprør mot de amerikanske diktatorene er på tide.

    Svar
    • Ja dette er altså et tilbud om energi. Til bruk istedet for kullkraftverk og/eller når vinden ikke blåser.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Motstandere av Covid-19 tyranniet organiserer seg.

Brannfolk og politi i Los Angeles danner motstandsgruppe.

Forrige innlegg

Noen har åpenbart skjønt det.

Danmark åpner helt opp.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.