Gled deg til en rådyr kraftvinter
Av Jan Herdal
NVE la ut nye tall for magasinfyllingen onsdag (markert, svart linje). Den faller raskt, og gjennomsnittet er pr. 5. september bare ca. 5 TWh fra historisk minimum.
Hittil i år er det eksportert netto ca. 11 TWh, og eksporten pågår ifølge tall fra Statnett fortsatt for fullt. Uten eksporten ville fyllingsgraden i magasinene i gjennomsnitt vært nær normalen.
Strømprisen er allerede rekordhøy. Likevel står NVE-sjefen fram i mediene og erklærer at han ikke er redd for kraftmangel til vinteren. Det burde han være, om han gjorde jobben sin.
Vi kan selvsagt få en ekstremt fuktig og mild høst. Men som det framgår av figuren fra NVE, skjer magasinfyllingen i et normalår i hovedsak i perioden april-juli. Fra da av flater det ut. Tæringen på reservene pleier å begynne i november. I år har vi tært i flere uker allerede.
Eksportkablene og integrasjonen i EUs kraftsystem har allerede gitt oss rekordhøye strømpriser. Situasjonen er ute av kontroll, og dette kan bare bli verre, mye verre.

NVEs siste oversikt over magasinfyllingen, som er på vei mot et desidert bunnivå.
Spotprisene på den europeiske kraftbørsen EPEX ligger nå på rundt 130 øre pr. kilowattime eks. moms. Britene må rutinemessig kjøpe kraft til en normal spotpris på rundt 3 kroner, og en toppris på over 4 kroner. Dette er ren kraftpris eks. moms og andre avgifter.
Mens statsminister Boris Johnson fabler om havvind, ligger det meste annet brakk. Strømforsyningen er totalprivatisert, og det er vanskelig å finansiere store energiprosjekt, særlig på grunn av den politiske usikkerheten. UK importerer allerede 10-15 prosent av strømmen.
I juni ble de to atomreaktorene i Dungeness B med en samlet effekt på 1250 megawatt stengt for godt. Det er videre vedtatt å stenge Hunterston B (990 MW) og Hinkley Point B (940 MW) med det første. Ny atomkraft kan i beste fall komme på nettet om fem-seks år.
I Tyskland har vindkraften så langt i år levert ca. 20 prosent mindre enn i fjor. Det har ført til at tyskerne må fyre med kull som aldri før. Tyskland skal stenge sine seks gjenværende atomreaktorer, tre i år, de tre siste til neste år.
Videre har USA lyktes med å forsinke den russiske gassrørledningen Nord Stream 2, som opprinnelig skulle ha stått ferdig i 2019. Nå er håpet at den kan komme i drift før årsskiftet. Imens får europeerne svi. Gassprisen har gått til himmels.
Endelig er EUs karbonavgift utformet slik at den skal hindre økt forbruk av «fossil» kraft. Mer bruk av kull og gass fører til at karbonprisen øker. Prisen er allerede nesten doblet fra 340 kroner pr. tonn CO2 ved årsskiftet til ca. 640 kroner i dag. Ingen grenser er satt.
Siden ett tonn kull avgir 3 tonn CO2, betyr det at de gjenværende kullkraftverkene i Europa i dag betaler omtrent like mye i karbonavgift som de betaler for kullet, der også prisen har steget kraftig. Slik blir sol- og vindkraft «lønnsomt «og «konkurransedyktig».
Dette grønne vanviddet overføres nå systematisk til Norge via et halvt dusin kraftkabler til utlandet.
Forsidebilde: Matthew Henry
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 536 ganger.
8 kommentarer. Leave new
Denne så jeg komme da den siste utenlandskabelen ble fyrt opp i år. Jeg har tørr ved for nesten to år fremover, all oppvarming fra ren, miljøvennlig, fornybar kraft er skrudd av, og siste veggen på det gamle huset ble etterisolert i sommer (selvfølgelig uten Enøk-støtte, den er ikke for vanlige folk). Nå fyrer vi opp kjøkkenovnen om morgenen en times tid, og på kveldingen fyrer vi peisovnen i stuen. Det er jo dette de ønsker, politikerne, som er overlykkelig fordi stat, fylker og kommuner tjener grassat på at kraft som koster 15 øre kilowatten kan selges for en krone (i dag) eller to (til vinteren).
Ja. Og at lokal forurensning i byer og tettsteder øker p.ga. vedfyring spiller liten rolle. – Før media/myndigheter løfter Dette opp til et problem, igjen.
Som du skriver Jonas. Vår nedbetalte vannkraft (av befolkningen) produserer 1 KWH TIL 10-15 ØRE, og selges nå til befolkningen for det 5-10 dobbelte, i vinterlandet Norge. – Som har 4 gangers elforbruk som f. eks. Tyskland.
Det ser ut som om vi skal holdes i sjakk, og frykt.
Kanskje blir det gode tider for de som selger dieselaggregat?
Eventuelt de som selger galger vi kan henge våre trojanske hester i.
Så får vi håpe det siste.
Det ser ut som det for tiden pågår en konflikt mellom Russland og EU /Tyskland og gassleveranser.
https://www.zerohedge.com/markets/russia-50-less-supply-european-nat-gas-prices-hit-record-putin-turns-screws
Når blir det eksportforbud av kraften som skal varme opp husene i Norge i vinter ???
Nå får vi be Gud om regn så magasinene blir fulle
Ja, eller be gudene fjerne de som tømmer magasinene ut av landet.
Det er valg på mandag!
Hva vil partiene gjøre med de høye strømprisene (og den kommende strømkrisen)?
-AP og SV vil øke bostøtten (men det løser jo bare enkelte deler av problemet).
-SP vil halvere el-avgiften (det kan bli for lite – men er en god begynnelse).
-Rødt, uklart hvor stor innflytelse partiet vil få etter valget.
-Frp vil fjerne både el-avgiften og strøm-momsen (det vil monne, men Erna kommer til å tape valget og Frp vil ikke inngå i noen rød-grønn regjering og vil således ikke få noen innflytelse fremover).
Andre tiltak:
-Det er på tide å redusere nettleien (la strømprodusentene eller staten betale mer av nettleien).
-Oppstart av ny kabel til England i oktober bør utsettes (helst på ubestemt tid).
-Myndighetene kan øke tilskuddene til slikt som varmepumper, solceller og etterisolering (noe av dette kan være enkle tiltak å gjøre og som raskt lar seg gjennomføre).
-På tide å få igangsatt økt vedhogst.
» Tilskuddene» blir jo betalt av innbyggernes skatter, etter at over halvparten av det inndratte går bort i administrasjon.
Nettleien burde være betalt av felleskapet. Som de fleste veier. Nå har vi altså «bompenger» på strøm-nettet/strømveiene våre.
Kraftkomunene burde få en leie for e entuelt bpndlagt areal, – hvis de kunne brukes til annen virksomhet.
Kraftverkene er allerde nedbetalt av norske innbyggere.
Produksjonsprisen pr. KWh er 10 øre.
Med leie av kraft/dam-areal til kommunene vil prisen være 15 øre pr. KWh. Det er dette norske husstander skulle betale i vinterlandet Norge.
Så kunne vi selge ut kraft fra flytende vindkraft, i et eget regnskap.
Stortingspolitikere og Stortinget burde få avstengt strømmen, så lenge de stjeler fra innbyggere. Så lærer de hva det vil si å fryse i et vinterland