POSTED IN USA

Tidligere USA-president Jimmy Carter:

USA er nå gjennomkorrupt.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Jeg går ut fra tidligere USA-president Jimmy Carter vet hva han snakker om. Han satt en periode fra 1977-1981 og ble avløst av Ronald Reagan. Han fikk Iran-krisen med Khomeini i fanget som han ikke fikk løst og den bidro nok til at han ikke ble gjenvalgt.

Det at det stadig er lettere for rike å donere til kandidater under valg i USA gjør at det bare er de med penger i ryggen som kan stille opp fordi de har økonomiske muskler til dette. Dette systemet fører til at det utvikles en allianse mellom politikere og pengefolk.

James «Jimmy» Earl Carter jr. er USAs 39. president fra 1977–1981 fra Det demokratiske parti. Fra  Wikipedia

At mediene også er privateide er en del av denne maktstrukturen, noe vi ser under valgkampene. I virkeligheten har dette systemet vært rigget slik i lang tid, men det blir mer og mer outrert.

Denne koblingen mellom pengemakt, medier og politikere er effektiv. Det merker vi tydelig også i Norge i dag hvor de fleste fortsatt tror at den informasjonen som videreformidles er objektiv og gjenspeiler realiteter og ikke bestemte politiske interesser.

At Jimmy Carter nå reagerer som pensjonist er også et tegn i tiden. Han har ikke lenger noe å tape, for han har ikke lenger politisk karriere å tenke på og da tillater han seg å si det som lenge har vært klart, men som karrierister ikke kan. I andre sammenhenger ser vi akkurat det samme fenomenet – også i Norge. Folk som er i arbeid er stadig mer forsiktig med å mene noe offentlig. De skjønner at det kan ramme dem på arbeidsmarkedet seinere. Vi utvikler gradvis er udemokratisk system der folk ikke lenger tør mene noe i offentligheten med tanke på konsekvensene for jobb og karriere..

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Jimmy Carter: USA er eit «oligarki med grenselaus politisk korrupsjon»

I følge den tidlegare presidenten erfarer no folk i USA «ei komplett omstyrting av vårt politiske system som ei mute til svære donatorar.»

(Mute=bestikkelse)

av Jon Schwarz


theintercept.com, 31. juli, 2015

Tidlegare president Jimmy Carter sa på tysdag i det breitt kringkasta radioprogrammet  Thom Hartmann Program  at USA no er eit «oligarki» der «grenselaus politisk muting» har skapt «ei komplett omstyrting av vårt politiske system, som ei mute til svære donatorar.» Både Demokratar og Republikanarar,» sa Carter, «ser på desse uavgrensa pengesummane som ein stor fordel for seg sjølve.»

Carter svarte på eit spørsmål frå Hartmann om nylege avgjerder i Høgsterett gjeldande kampanjefinansiering som t.d. Citizens United.

Transkripsjon:

HARTMANN: Vår Høgsterett har no sagt: «uavgrensa pengesummar i politikken». Det verkar som eit brot på dei demokratiske prinsippa. … Dine tankar om det?»

CARTER: Det bryt med sjølve essensen av det som gjorde Amerika til eit stort land i sitt politiske system. No er det berre eit oligarki, med grenselaus korrupsjon som essensen i å skaffe seg nominasjon for presidentskap eller for å velge presidenten. Og det same gjeld for guvernørar og senatorar og Kongress-medlemmar. Så no har vi nett sett ei fullstendig omkasting av det politiske systemet vårt som ei mute til dei store donatorane som vil og forventar og iblant får føremoner for seg sjølve etter at valet er over. … Dei regjerande, Demokratar og Republikanarar, ser på desse uuttømelege pengane som eit stort gode for seg sjølve. Ein som allereie sit i Kongressen har mykje meir å selje til ein grisk donator enn ein som berre er utfordrar.

(Takk til Sam Sacks for å sette søkelyset på dette.)

Omsett og noko nedkorta av Monica Sortland

Tidligere publisert på derimot.no

Forsidebilde: Juvnsky Anton Maksimov

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vi har skiftet regjering, men ikke regime.

Første skritt mot helse-Apartheid er tatt av Støre-regjeringen.

Forrige innlegg

Mer klimakunnskap

Klimaet på jorden påvirkes utenfra

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.