POSTED IN Olje-Energi, Sanksjoner

Tidligere president i Tsjekkia:

«Energikrisen er selvpåført av vesten.»

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det blir mer og mer slik at det er nesten bare pensjonister i vesten som tør uttale seg om det som skjer på en måte som er tydelig. Den tidligere tsjekkiske x-presidenten er en av dem. Han sier flere ting som er så opplagt at alle som følger med vet at det er sant.

For det første startet prisstigningen på energi før krigen i Ukraina. Den var en følge av det «grønne skiftet». Energi fra sol og vind er dyrere enn fra hydrokarboner, kjernekraft og ikke minst fra vannkraft. Gjør en et energiregnskap (hvor mye energi må en putte inn i forhold til det en får ut) gir det svaret seg. Men det gir ingen politisk karriere å stille spørsmål ved den rådende politikken.

Når en dessuten sanksjonerer den viktigste energileverandøren ved å nekte å kjøpe energi derfra rammer en seg selv, særlig i et verdensmarked hvor det er etterspørsel på hydrokarboner. Det er nok av kjøpere til russisk olje, kull og gass særlig i Asia som er på kraftig økonomisk fremmarsj. India (1,35 milliarder som er flere mennesker enn hele EU) er et av landene som vil kjøpe fra Russland. I Kina ferdigstilles nye rørledninger med russisk gass fra Sibir.

Og når energiprisene går opp går produksjons-prisene i vareproduksjonen opp. Varene som produseres blir dyrere og da får vi inflasjon. Det blir ikke bedre av at våre konkurrenter i Asia får billigere energi fra Russland.

Men vi skylder på Ukrainakrigen (Putin) for vår egen misere. Det enten et tegn på manglende innsikt eller en bevisst omskriving (løgn) av det som skjer. De kan bare åpne North Stream 2 i Tyskland, da vil mange slippe å fryse til vinteren og prisen på energi vil falle. Men de gjør det ikke for å straffe Russland. I virkeligheten straffer de slik sin egen befolkning.

Og hvilken løsning har våre politikere? Mere våpen og økonomisk støtte til krigen i Ukraina, mere sanksjoner overfor Russland? Men løser det noe som helst? Fredsforhandlingene kunne vært avsluttet allerede i mars, men USA og UK presset Ukraina til å fortsette den håpløse krigen.

Den tidligere presidenten i Tsjekkia kan si dette høyt for har har sitt politiske liv bak seg. De som har det foran seg skjønner ikke det som skjer eller de tør ikke være ærlige.

Knut Lindtner
Redaktør

Han skylder på Vesten for den globale inflasjonen – den tidligere tsjekkiske presidenten.

De nåværende økonomiske problemer oppsto lenge før Russlands militære operasjoner i Ukraina, sier Vaclav Klaus.

Václav Klaus er en tsjekkisk økonom og politiker. Han var finansminister i Tsjekkoslovakia 1989–1991, statsminister i Tsjekkia 1992–1997, formann i Deputertkammeret 1998-20002 og Tsjekkias president 2003–2013. Han var en av grunnleggerne av Det borgerligdemokratiske partiet, Tsjekkias største høyreparti. Wikipedia

Den tidligere tsjekkiske presidenten Vaclav Klaus har avvist forestillingen om at det er Ukraina-konflikten som er den eneste grunnen til de økonomiske problemene som nå rammer hele verden.

«Det som har ført til den økende inflasjonen og den voldsomme økningen i energipriser vi ser nå oppsto lenge før den 24. februar», da Russland sendte sine tropper inn i Ukraina.

Det fortalte Klaus til nettsiden Seznam Spravy på fredag.

«Dette er selv-påført, dette er selv-påført av Vesten. Den russiske invasjonen kom bare som et tillegg», insisterer han.

Russland er en stor leverandør av gass, olje og kull. Men de er «bare en av deltakerne i dette spillet» på det internasjonale markedet, påpeker den 81 år gamle økonomen, som var Tsjekkias president mellom 2003 og 2013.

Så reduksjonen av leveransene med russiske hydrokarboner til EU, og de påfølgende skyhøye energiprisene – de kom som et resultat av de omfattende sanksjonene som er blitt pålagt Moskva av EU-blokken. Reduksjonene alene kan ikke være den viktigste årsaken til de høye inflasjonstallene og de skyhøye energi-prisene, påstår Klaus.

«Jeg forstår ikke hvorfor den viktigste årsaken ikke blir nevnt. Det «grønne delirium» som er ment å bekjempe klimaforandringer, og EUs Grønne Giv – det er den fundamentale årsaken til prisøkningen», sier han, og henviser til Vestens forsøk de siste årene på å gå vekk fra fossilt drivstoff til fornybare energikilder.

Ex-presidenten har bønnfalt de som er involvert om å finne en løsning på Ukraina-konflikten, som allerede har pågått et halvt år.

Han advarer om at situasjonen der bare vil «gå fra ille til verre» om ikke noe blir gjort snart.

«Det vil ikke være nok om representanter fra Ukraina og Russland kommer sammen. Det er nødvendig at Vesten, spesielt USA,  begynner å forhandle med Russland. Enhver person med iallfall litt intelligens må forstå det», bemerker han.

Washington har vært Kievs sterkeste støttespiller midt i konflikten med Moskva. De har skaffet Ukraina militær og økonomisk assistanse til milliarder av dollar. Og også etterretning.

Den siste pakken med militær hjelp de fikk var på 2,98 milliarder dollar – den største så langt. Det kunngjorde USAs president Biden midt i siste uke.

Klaus gjentar sin mening om at «det alltid er nødvendig å snakke med Russland».

Når han blir spurt om han kan bli kalt «en stemme for Putin» når han kommer med slike uttalelser, sier denne veteran-politikeren «at bare idioter kan si det. Og jeg bryr meg ikke om hva idiotene sier».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Filip Zrnzević

https://www.rt.com/news/561640-inflation-energy-ukraine-klaus/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Sjefsgjeteren slår til igjen,se dit,ikke hit.Publikum må for all del ikke begynne å tenke på rentebelastet gjeld.Publikum må for all del ikke hjelpes til å forstå at det er bankenes rentepolitikk som har skylda for deres nåvärende og kommende problemer.
  Bankene går så det griner,de hanker inn rentepengene sine på lån de har tvunget på all verdens land og riker,ikke bare i afrika eller latinamerika,men over hele verden.
  EU,dette flotte foretaket som i utgangspunktet skulle drive med fri handel har ved sine lakeier i de enkelte land (politikere)massivt tvunget dets befolkning ,forkledt som fremgang og lykke tatt opp enorme lån til velferd og unyttige investeringer.Disse flotte lånene som har värt forkledt med flotte ord og vendinger er nå begynt å forfalle,nå kommer regningen,overalt slår nå böddelens öks inn,betal eller gi oss noe annet,f.eks fri rett til å plyndre dere litt mer og politikerne skriver villig under på alt det skal väre,de har blitt lovet en plass ved herrens bord.
  Så,Herr Redaktören,hvorfor snakker du aldri om pengetrykkerne ?,du vet,de som trykker penger ut av tomme luften og som lever av å ta renter på noe som de har enerett på å trykke ?.
  DEN SOM ER SATT I GJELD;DEN ER IKKE FRI:
  Pröv å tenke litt nå Knut Lindtner,forsök å tenke deg en situsjon hvor du i ett narrespil som pengesystemet er må delta,du går til bankmannen,låner en million,allerede når den millionen er på din konto er millionen mindre verdt,rentegalloppen er igang.Denne galloppen går nå i en rasende fart,vi må,eller politikerne må ta opp mer og mer gjeld for å betale renter,helt til ingen lenger er stand til betjene gjelden.
  Hva skjer da,Herr redaktören ?.

  Svar
 • Så har vi denne Northern Light,denne guruen som forteller om dette arvesölvet.
  Arvesölvet som ligger planta oppå grunnfjellet gir ikke lenger det grunnfjellet må ha for å trives,det får ikke mat og vann,altså det som kreves isammen med sola for å holde seg livskraftig,men NL pöser på med sin kunnskap til sin menighet mens brysomme motstandere av hans ensidige forklaringsmodeller blir skyflet til siden.De tåler ikke riper i lakken disse bedreviterne.

  Svar
 • Ja, det er selvfølgelig ikke noen energi-krise. Det er en selvpåført/politisk krise.
  I Norge med egen, nok, vannkraftenergi lager tilogmed våre egne politikere (?) krise.
  Og forsterker det ytterligere ved å danse med de som styrer penge-leken, og øker rentene!
  Med hvilke begrunnelse fra ‘ vår’ sentralbanksjef ?:

  ‘Hele poenget med rentesjokket, er å gi oss dårligere råd
  Vipps er vi i så fall oppe på et styringsrentenivå på 2,75 prosent før vi skriver 2023 i kalenderen.
  Det vil merkes, kanskje spesielt for de flere hundre tusen nye boligeierne som har kommet inn på markedet i det ekstreme lavrenteregimet gjennom og etter pandemien – men også for de som allerede nå merker at de har lite å knipe igjen på.’
  nrk.no/ytring/hele-poenget-med-rentesjokket_-er-a-gi-oss-darligere-rad-1.16072263

  Men:
  «Varene som produseres blir dyrere og da får vi inflasjon.»

  Nei. Da får vi økte priser.
  Når de som styrer pengeleken trykker flere tall/penger, kan det kalles ‘inflasjon’.
  – Men som egentlig er et kalkulert tyveri, brukt flere ganger gjennom historien.
  – Så forsvares dette tyveriet med å si at økte renter , dvs. økte priser på alt – og i tillegg lavere kjøpekraft, må til for at folk skal få det bedre. 😉

  Kan ikke våre ‘ ledere’ heller tidoble prisen på mat, da blir folk ihvertfall istand til å beholde boligene, mens vi blir slankere, og fryser. – Og antagelig får det bedre?

  Det er VÅRE EGNE POLITIKERE SOM TERRORISERER OSS og tar fra oss livstro og livsglede!
  Og befolkningen lar det skje!

  For et teater. Hvem har skrevet manus?

  Svar
  • Manus er skrevet for lenge siden av «pengevekslerne» som i dag går igjen i bank/finans(u)vesenet.
   Bl.a. K. Schwab er «fronten» deres som skriker ut hvor lykkelige vi skal bli når vi ikke eier noen ting og må be «dem» om almisser hele tiden.
   For å gjenopprette tingenes tilstand må vi bl.a. gjeninnføre Grunnlovens § 2, en av de der nevnt sitter i dag som sta()sminister i Norge.
   Videre må folket ta makten tilbake, og alle «større» saker/situasjoner må behandles i avstemminger av og med folket innvolvert.

   Svar
 • Inflasjonsbegrepet er misbrukt. Inflasjon kan vi bare ha når det eksisterer en banditt som stadig øker pengemengden. Det er ingen fornuft i å kalle høyere priser for inflasjon. Misbruket av begrepet leder til å tåkelegge for befolkningen hvem som er banditten når pengene ikke rekker like langt som før.
  Om vi stadig blir flinkere til å produsere mer, så vil varenes pris synke.
  Gjennom teknologi og bedre arbeidsinnsats kan det altså bli lavere priser og mer velstand for mindre slit, og flere frie livstimer, i nasjonen
  Og så velger vi myndigheter som tar fra oss dette, og spiller på lag med tyvene.
  Tryllekunsten/forvirringen kalles så penge-politikk. 😉

  Svar
 • Energi krisen er bare en av de mange krisene som er skapt med vilje og handler om det samme som den falske corona hysteri krisa hvor de grovt utnyttet en ufarlig sykdom til å lamme verdens økonomien… Dette er del av WEF / UN`s «the great reset» og «du vil eie ingenting og være lykkelig» som WEF grunnleggeren og milliardæren Klaus Schwab sier. Les boken «covid 19 The Great Reset», der står planene til den hyper rike parasittiske «eliten» forklart. Kort sagt så ønsker de rikeste og mektigste i verden å danne en ny verdens regjering basert på føydalisme hvor vanlige folk eier ingenting, har ingen makt og ingen form for frihet…

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Befolkningen i mange land betalte med liv, helse og penger.

For noen var det store gevinster å hente på Afghanistankrigen.

Forrige innlegg

Norges statsledere:

Fra «kong Sverre talte Roma midt imot» til EUs lokale forvaltere

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.