POSTED IN Helse

Studie om D-vitamin bekrefter det vi allerede vet.

Statens anbefalinger for D-vitaminbruk har ingen effekt.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tran forebygger ikke luftveisinfeksjoner

Er Transtudien siste spikeren i likkista for statens anbefaling om at det er nok med daglige tilskudd på 400 IE vitamin D pr. dag?

woman doing yoga meditation on brown parquet flooring
Sol har stor betydning for D-vitamin-nivået i kroppen.

Fakta om Transtudien

– Transtudien er en norsk studie med 34.601 deltakere, som foregikk mellom 10. november 2020 og 2. juni 2021.
– Halvparten av deltakerne skulle ta ei skje tran pr. dag i inntil seks måneder. Den andre halvparten skulle ta ei skje maisolje tilsatt A og E-vitamin:
«For placebo, 5 mL of corn oil contained about 15.8 µg of vitamin A and 3.8 mg of vitamin E«
Sitat fra Transtudien
– Forskerne bak transtudien sier selv at de ikke aner om tilskudd med vitaminene A og E kan ha maskert evt. virkning av vitamin D.
– Målet med Transtudien var å finne ut om en lav dose D-vitamin kan beskytte mot covid-19 eller andre luftveisinfeksjoner.

Høydepunkter fra Transtudien

– 342 (trehundreogførtito) av 34.601 deltakere fikk målt D-vitaminnivå i løpet av studien med tilsendt selvtest. Målingene fra de 342 deltakere (1% av deltakerne) er grunnlaget for de vitenskapelige resultatene fra Transtudien.
– Lavste D-vitaminnivå som ble målt hos deltakerne ved oppstart av Transtudien var 52,2 nmol/L. Ingen av deltakerne hadde D-vitaminmangel i utgangspunktet.
– Deltakerne som fikk tran økte etter seks måneder D-vitaminnivået i blodet med 4,4 nmol/L (6,5%) i gjennomsnitt.

Lederen for Transtudien, forsker Arne Sørås, sier til avisen Dagens Medisin at han ikke kunne tro sine egne øyne da han leste resultatene fra studien.

Transtudien beviser at statens anbefaling «400 IE vitamin D er nok som daglig tilskudd av D-vitamin» er feil!

Selv om resultatene fra studien er magre (bare 1% av deltakerne fikk målt effekten av trantilskuddet), viser de liten eller ingen virkning av daglig tilskudd av 400 IE vitamin D: I gjennomsnitt fikk deltakerne som tok tran etter seks måneder økt D-vitaminnivået i blodet med bare 6,5%. Nivet av vitamin D hos deltakerne som ble smittet av covid-19 ble ikke målt.

woman walking on pathway during daytime

Når forskerne konkluderer bastant med at D-vitamintilskudd ikke forebygger infeksjoner med luftveisvirus, er det altså med grunnlag i en studie der ingen av deltakerne i utgangspunktet ikke hadde D-vitaminmangel og virkningen av tran viste minimal effekt på D-vitaminnivået.

Transtudien er bare enda en studie i en lang rekke studier som ikke viser noen som helst effekt av daglige doser på 400 IE vitamin D på noe som helst. Hvorfor det skal være nødvendig med enda en studie for å bevise dette kan vi bare undre oss over. Slik sett er Transtudien bare tull: At statens anbefaling om daglige tilskudd med 400 IE vitamin D har null effekt visste vi fra før.

Transtudien gir bare enda en grunn til å spørre: Er 400 IE som daglig D-vitamintilskudd er for lite til å endre noe som helst? Hvis vi sammenligner resultatene fra Transtudien med to store samlestudier som har blitt omtalt i media de siste ukene, er det god grunn til å stille spørsmålet.

En samlestudie med 49.419 deltakere, som ble omtalt av FHI 31. august i år, konkluderer stikk imot Transtudien: D-vitamin i doser fra 400-1.000 IE vitamin D kan forebygge luftveisinfeksjoner innen ett år. 400 IE vitamin D eller mindre viste viste liten eller ingen effekt.

En ny finsk samlestudie med 53.235 deltakere, som nylig ble omtalt i nettmagasinet vi.no, undersøkte effekten av D-vitamintilskudd på depresjoner. Forskerne analyserte 41 studier og fant i utgangspunktet stor uenighet.

Da de finske forskerne analyserte hvor store doser som ble brukt i studiene, fant de forskjell: Studier som brukte mer enn 2.000 IE vitamin D som daglig tilskudd viste positiv effekt. Studier som brukte mindre enn 2.000 IE vitamin D viste liten eller ingen virkning.

photo of library with turned on lights
Tidligere forskning viser at stor doser D-vitamin gir effekt.

Spørsmålet som forskerne bak Transtudien egentlig stiller, er om D-vitamintilskudd har effekt på immunforsvaret. Det har vært vist i vitenskapelig litteratur i 40 år at D-vitamin har biokjemisk effekt på immunceller: D-vitamintilskudd er råvaren til hormonet som styrer produksjonen av immunceller. Hvis vi har for lite D-vitamin i blodet blir produksjonen av immunceller hemmet. Immunforsvaret virker ikke uten vitamin D.

Hvor høyt D-vitaminnivå som trengs for å sette immunforsvaret i stand til å bekjempe luftveisvirus er det derimot aldri forsket på. Er det nok å øke D-vitaminnivået med 4 nmol/L blant folk som ikke har D-vitaminmangel for å kunne måle endring i effekten på immunforsvaret? Ifølge Transtudien er svaret et rungende nei.

Kanskje forskerne bak Transtudien skulle ha forsøkt større tilskudd enn det vi finner i tran? Eller kanskje forsøkt tran som tilskudd til folk med D-vitaminmangel? Eller kanskje testa D-vitamintilskudd uten å bruke A og E-vitamin som placebo?

En ting har Transtudien likevel bevist: Å ta tran som D-vitamintilskudd har ingen effekt for folk som ikke har D-vitaminmangel.

Mer informasjon om D-vitaminer på dette nettstedet

Forsidebilde: iStock

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Takk.
  Et utfyllende svar på spørsmål om ‘ingeneffektavDvitamin’ -forskningen’ fra Nrk, under artikkelen :

  derimot.no/d-vitaminer-viktig-for-a-sta-imot-smitte-2/

  Svar
 • Dette er standarden som brukes for å delegitimere bruken av vitaminer. Å lage forsøk og statistikk basert på for LAVE doser.
  Etter slike forsøk kan det utbasuneres gjennom MSM at vitaminer virker ikke.
  Bli heller syk og få masse svake symptomer og kjøp dyre legemidler for å fikse det – det er planen for Legemiddelselskapenes profitt.

  Svar
 • Nå er det medisinsk industrielle kompleks i ferd med å kjøpe opp vitamin produsentene. Hvorfor? Jeg tror svaret gir seg selv.

  Svar
 • Födevareindustrien er en prektig gjeng.Iskremfabrikanter leverer is i alle farger og fasonger,ja helle industrien av matvareprodusenter har en ting felles,de bruker etylenoksyd til rengjöring og sterilisering av produksjonslinjene.Javel,er ikke det bra ?.
  En togulykke i Sverige viste seg å ha slike kjemikalietanker med ulike farlige innhold og en av disse tankene inneholdt etylenoksyd.
  Etylenoksyd er et särlig kreftfremkallende middel og det er totalforbudt i vårt eu beskyttede europa.
  Da er det jamen bra at dette middelet er så godt egnet til rengjöring og sterilisering av kutte,kappe,kverne,frakte,pakke maskinene i industrien.Det smitter helt sikkert ikke over på maten vi spiser.Nei nå tror jeg at jeg skal ta meg en iskrem,88 er jo et kjent merke,selv om noen hevder at 88 er det samme som azovsoldatene tatoverer på armen og som betyr heil hitler,så er iskrem iskrem og tran er tran,med eller uten etylenoksyd.

  Svar
 • De kjemper en innbitt kamp for å latterliggjøre oss som bruker 5 – 10 000 IE pr dag, samtidig som de vil ha D-Vitaminet fjernet fra naturkostbutikkene og få det klassifisert som legemiddel … dermed har de full kontroll med nok et preparat som virker. Lenge siden jeg hadde problem med å få kjøpt 80 µg Vitamin D på apoteket. Uvaksinert, frisk og full av D-vitamin. (noen har snakket sammen).

  Svar
  • Wasan Totland
   12 mars 2023 19:22

   Du sparer pengter ved å kjøpe d vitamin i helsekostbutikkene. Du kan godt få resept på høye verdier av kalsitrol, men det er alltid dyrere på apotekene.

   Svar
 • Ron Unz har lenge hevdet at coronaviruset er et amerikansk biovåpen utviklet i amerikanske laboratorier. Han får støtte fra professor Jeffrey Sachs.

  https://www.unz.com/runz/covid-and-the-political-bankruptcy-of-the-alternative-media/

  Svar
  • Wasan Totland
   12 mars 2023 19:24

   jeg kan ikke se noe sted at vi har hatt noe virus. Ingen har isolert det. Testene er falske. Influensaen ble borte. osv osv. La dem skrive og tenke hva dem vil.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kontroll på den norske energiproduksjon?

Da må det skje dramatiske politiske endringer.

Forrige innlegg

Oberst MacGregor:

Ingen av konfliktene i Ukraina har med USA å gjøre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.