POSTED IN Filippinene

Filippinene:

Presser USA landet til å forberede seg på Kina-krig.

0
Print Friendly, PDF & Email

Nytt fra Østen

Av pensjonert oberstløytnant Einar Magnus Ødegård

Nytt i dag herfra er at antall skip fra Kinas sivile krigsmarine som ligger ved det filippinske befolkede store atollet kalt Kalaayan, også som Pag-Asa Island i Spratly, er redusert fra 40 til 15. Utenfor 12 NM ligger en kinesisk korvett og et kystvaktskip som før.

Tolking: Mon tro om USA har avblåst en okkupasjon av atollet?

Et sivilt fly med nyhetsreportere ombord ble i går 10. mars anropt over radio fra den kinesiske flåten med ordre om å fjerne seg. Grunn til ordren var at flyet befant seg i kinesisk luftrom.

Tolking: Kina har begynt å håndheve sin ‘Nine dash line’, terriorialgrensen som de krever i Sør-Kinahavet. 

President Marcos virker på TV-bildene for tiden alvorlig og tafatt da han har opptrådt ved flere lokale begivenheter de siste dagene. Han sammen med Filippinene er åpenbart blitt tvunget inn i USAs fold, ambassadør Carlson er kjent som en diplomatisk djevel.

Ambassadør MARYKAY L. CARLSON

 

Ved ett tilfelle stilte han på den nye USA-bygde flyplassen på Palawan i flygerdress, og roste de filippinske flygerne som bare har en avansert koreansk jetdrevet skoleflytype som sitt beste våpen. Filippinerne opererer sammen med amerikanske jagerflyavdelinger fra den nybygde flystasjonen. 

Det kan nå se ut som et kinesisk-filippinsk samarbeid om gassutvinning på Scarborough Shoal er skrinlagt. Sammenhengen i hendelsene tyder på en truende konfrontasjon mellom USA/Filippinene og Kina. USAs sterke påvirkning har tatt styring i sin tidligere koloni.  

Forøvrig er nyheten om at Iran og Saudi-Arabia skal opprette ambassader i hverandres hovedsteder godt nytt. Kinas Wang Yi har vært pådriver i forhandlingene meldes det. Den umiddelbare effekt er at borgerkrigen i Jemen blir stanset, de to land har drevet proxykrig mot hverandre der. 

Med Iran snart innenfor Shanghai Cooperation Organisation, og Saudi-Arabia, Qatar og Bahrein som søkere om medlemsskap i BRICS kommer Midt-Østen minus Irak under Kinas brede vinger.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kontroll på den norske energiproduksjon?

Da må det skje dramatiske politiske endringer.

Forrige innlegg

Oberst MacGregor:

Ingen av konfliktene i Ukraina har med USA å gjøre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.