POSTED IN Klima, Olje-Energi

Strømmangel fører til valgtvang i Sveits:

Fornybar energi eller elektriske biler?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Sveits, som står overfor en enestående strømmangel, vurderer et delvis forbud mot bruk av elektriske kjøretøy

Det viser seg at du kan ha batteridrevne biler, eller du kan ha fornybar energi, men du kan ikke ha begge deler.

Av eugippius

Sveits importerer vanligvis strøm fra Frankrike og Tyskland for å holde lysene på over vinteren, men i år har ingen av landene noen strøm til overs. Mange franske atomkraftverk er nede etter år med utsatt vedlikehold, mens vi i Tyskland lider av overskudd på mange vindturbiner som ikke går og en (selvpålagt) mangel på naturgass.

Forbundsrådet i Sveits har derfor publisert lovutkast , som skisserer fire nivåer av eskalerende tiltak for å spare strøm og avverge potensielle strømbrudd

Det første foreskriver en rekke temperaturbegrensninger for ting som kjøleskap og vaskemaskiner. 

Det andre inkluderer mer uvanlige regler, som kravet om at oppvarming i klubber og diskoteker «settes til laveste nivå eller slås helt av», og at «strømmetjenester … begrenser oppløsningen av innholdet til standarddefinisjon». 

silver audi r 8 parked near blue building during daytime
El-biler og grønn energi kan ikke kombineres.

Det tredje forutsetter å kutte åpningstidene, forby bruken av Blue Ray-spillere og spilldatamaskiner, og også begrense bruken av elbiler, som kun skal kjøres når det er absolutt nødvendig. 

Et fjerde og siste nivå krever stenging av skianlegg, kasinoer, kinoer, teater og opera.

Mange av disse reglene ser uhåndhevbare ut, men de sa det samme om kontaktbegrensninger under pandemien. Det viser seg at staten virkelig kan hindre deg i å være i kontakt med folk i ditt eget hjem hvis den vil, spesielt når det ikke er mangel på nysgjerrige naboer.

Gjennomførbarhet er imidlertid ikke poenget. Det er det som viser seg her som er mest forbløffende. Elektriske kjøretøy, som politikere har sterkt subsidiert som en av deres primære politiske reaksjoner på klimaendringer, krasjer akkurat nå mot den andre store delen av den grønne agendaen, nemlig fornybar energi. Du kan ikke drive alle til stadig større avhengighet av det elektriske nettet, samtidig som du orkestrerer en energiovergang til vind (som nesten ikke blåser i Tyskland, bortsett fra i nord) og solenergi (som ikke genererer noen meningsfull kraft i dypet av sentraleuropeisk vinter). 

Gass fra Russland var den magiske ingrediensen som holdt hele fornybar-fortellingen i gang, og det har vi kvittet oss med nå. Det er ingen måte å reparere tabben; ikke engang de grønnvennlige tyske mediene har noen unnskyldning eller måter å bortforklare dette på.

Forsidebilde: Svetlana Gumerova



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 719 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

  • I Norge satser man nå på å bygge store fabrikker for produksjon av batterier både i Sør-Norge og i Nord-Norge. Men kommer disse fabrikker i det hele tatt til å bli satt i drift?
    Samtidig er det ulønnsomt å produsere solceller (inkl silisium) i Norge og Europa pga høye strømpriser.
    Det høres ut som det er noe feil med prioriteringen til politikerne.
    Med dagens høye strømpriser er det vel snart bare oljeselskapene som har råd til å betale for strømmen mens kraftkrevende industri derimot går dukken.
    AP lover at vi skal få lave strømpriser i framtiden, men noe slikt er det ikke mulig å få til under dagens strømregime selv ved storstilt utbygging av strømproduksjon (inkl strømsparing) i Norge.

    Svar
    • SHO:
      «AP lover at vi skal få lave strømpriser i framtiden, men noe slikt er det ikke mulig å få til under dagens strømregime selv ved storstilt utbygging av strømproduksjon (inkl strømsparing) i Norge»

      Nå er jo produksjonsprisen på vannkraft-strøm i Norge 15 øre pr. kWh . Inkludert 50% fortjeneste/ leie til kraftkommunene. Og vi har nok elektrisk energi i Norge, i tørre som i våte år , til oppvarming/kjøling og nåværende industri. Annet er politisk løgn. Eventuelt ny planlagt kraftkrevende industri må selvfølgelig sikre seg energitilgang først. Enten det er effektivisering av eksisterende vankraft, vindkraft langt til havs, eller bølgekraft. Og betale for dette.- Uten å blande inn befolkningens allerede egen- nedbetalte vannkraft i dette regnskapet.
      Så har det vel hendt en eller to ganger at vi har hatt for lite strømenergi i Norge. Dette kunne lett løses med et gasskraftverk så kunne stå på vent, verre er det ikke. Bruk av elektriske biler vil jo også spare 2/3 av transportenergien fra våre biler. Dette overskuddet av bensin/diesel-energi kunne eventuelt brukes i disse sjeldne underskuddsperiodene.
      Stømmen til norske innbyggere kunne altså vært 15 øre pr. kWh . Forutsigbart og trygt i vinterlandet Norge, uten politikk, ‘støtte’ og tullball. Dette er en lagd politisk krise.
      Et bedrag og tyveri. .

      Svar
      • I tillegg, nedleggelse av landet, nedstenging av kraftkrevende industri, er det samme som utflagging/nedleggelse av kraft industrien /offshore. Da disse er avhengig av den kraft krevende industrien. For å vedlikeholdes /bytte av service og reprasjons deler. For å unngå driftsstans.
        Hvis ikke deler /arbeid blir kjøpt fra kina/Russland /India. Til gjeldene priser og betingelser i disse land….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Reddet av nedbøren i høst.

Men kraftprisene forblir høye.

Previous Post

Klimavarsler

For hver som dør av hete,
dør 17 av kulde

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.