POSTED IN Endring av politikken, Helse, Virkelighetsforståelse

Stor tvil i EU-området når det gjelder vaksinene.

Mer enn 25% nøler.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det er mange grunner til at den norske befolkningen er mer villig enn andre til å ta vaksinene. En av dem – og den tror jeg er viktig- er en grunnleggende tillit til de som styrer lander. Det skyldes ikke at det de fortar seg alltid er særlig tillitsvekkende, jfr. Tromsø som regjeringen nå har omgjort russisk atombombemål, men det skyldes våre velferdsordninger som norsk arbeiderbevegelse har kjempet igjennom og fått på plass.

Ulike regjeringer har forvaltet disse ordningene, men de er gradvis blitt uthulet på ulike vis, f.eks. pensjonsordningen som er svekket for store grupper de seinere årene. Men siden regjeringene står som garantister for disse systemene inngir dette i befolkningen en grunnleggende tillit til enhver som styrer dette systemet.

Situasjonen er nok tildels svært anderledes i en rekke andre land hvor regjering og ordensmakt sees på med grunnleggende mistillit av store deler av befolkningen – ikke uten grunn. I slike land vil dramatiske forordninger sees på av mange med skepsis og mistillit.

Tillit er en fundamental forutsetning for et sterkt samhold, men hva skjer hvis tilliten misbrukes?

Det er en av flere grunner til at befolkningen i en del andre land nøler i større grad enn f.eks. Norge med å ta vaksinen som nå pushes på oss gjennom en massiv skremselskampanje. Om mange i Norge har høy utdannelse og mye fagkunnskap og ferdigheter er mediene fullstendig i lommen på de samme som kontrollerer finaskapitalen og det er avgjørende. Folk tror på propagandaen og orker ikke ta inn over seg det andre sier og som advarer mot det som nå skjer.

For hvis tvilen sniker seg inn overfor våre myndigheter, medier og de eksponerte fagfolkene, fungerer det som rotter på sjelen. Det vil gnage bort all tillit og overlate oss til vår egen tenkning og fortvilelse. Den verden vi satt vår lit til vil gå i oppløsning og hva har vi da?

I EU er denne prosessen mot økende mistillit kommet et stykke lenger slik meldingen under forteller. Men den er underveis her også.

Knut Lindtner

Mer enn hver fjerde voksne person i EU er motvillige til å ta Covid-vaksinen, viser oversikt.

Antallet personer i EU som nøler med å ta Covid-vaksinen øker nå alarmerende. En oversikt fant ut at 27 prosent av de voksne rundt i EU-landene sa at de antakelig ikke kommer til å ta vaksinen.

Dette vil være et «nederlag» når det gjelder å overtale befolkningen til å ta vare på sin egen sikkerhet og effektivitet.

En Eurofond-oversikt fant at EU-medlemmene uttrykker bekymring rundt budskapet om suksess fra helsemyndighetene om Covid-vaksinene.

Oversikten advarer mot at mistenksomheten blant den voksne befolkningen mot å bli vaksinert kan sette hele kampen mot pandemien i fare.

wall covered by green grass
Bulgaria, offisielt Republikken Bulgaria, er en parlamentarisk republikk i det sørøstlige Europa. Det grenser til Romania i nord, Serbia og Nord-Makedonia i vest, Hellas og Tyrkia i sør og Svartehavet i øst. Landet har 7 millioner innbyggere.

Omtrent 27 prosent av de spurte rundt i Europa, inkludert halvparten av franskmennene og 67 prosent av folk i Bulgaria, sier at de sannsynligvis ikke vil ta vaksinen.

Det er stor variasjonen mellom statene. Folk i Øst-Europa er mer skeptiske til å ta vaksinen.

Tallet på tvilende var mer enn 30 prosent i flere land, inkludert Kroatia, Latvia, Polen og Slovenia.

«Dessverre reflekterer disse funnene mistenksomhet mot å levere overbevisende og klar kommunikasjon når det gjelder effekten og sikkerheten med vaksinen», sa Daphne Ahrendt, seniorforsker i Eurofond.

Når hun ser på den mulige årsaken til vaksine-nølingen, fant forskerne en forbindelse mellom folk som sa de antakelig ikke ville ta vaksinen, og sosiale medier som deres viktigste informasjonskilde.

Blant de som svarte på undersøkelsen sa de at de  i første rekke stolte på sosiale medier som nyhetsformidler. Der var vaksinemotstanden 40 prosent, sammenliknet med 18 prosent blant de som brukte tradisjonelle nyhetsformidlere.

Denne studien kommer nå når landene rundt om i Europa prøver å framskynde vaksine-utrullingen, slik at man kan åpne samfunnet igjen etter et år med Covid-restriksjoner som har plaget kontinentet.

Eurofonds siste runde med data ble samlet inn i februar og mars 2021. 46 800 personer ble spurt om sine tanker rundt virkningen av viruset, deres holdninger til vaksiner og vaksinasjons-programmer, og innflytelsen fra sosiale medier rundt pandemien. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Afif Kusuma

https://www.rt.com/news/523722-eu-covid-vaccine-hesitancy/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tall fra Sverige og Norge:

Vaksinedødelighet.

Forrige innlegg

En av lederne bak USAs måneferder:

Wernher von Braun var også krigsforbryter.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.