POSTED IN USA, Økonomi

Sterk inflasjon i USA.

Biden vil kompensere krigsindustrien, men ikke befolkningen.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Joe Bidens regjering kjemper mot en stadig økende inflasjon i USA. Regjeringen skylder på Russland. Det er blitt et mantra for alt som er vondt og som går galt i USA: «Det er russernes feil!» Men det er en grense for hvor lenge en slik retorikk holder før den slår tilbake.

Nå skal de økende prisene kompenseres for krigsindustrien, men ikke for befolkningen. De må klare seg med stadig synkende kjøpekraft som følge av inflasjonen. Krigsindustrien får det den er lovet og mere til. Det koster å sende våpen til Ukraina, våpen som blir ødelagt før de kommer frem.

Og da har enhver som bryr seg svaret på hvem USAs regjering representerer.

Knut Lindtner
Redaktør

Kongressen prøver å øke det 813 milliarder store militær budsjettet for 2023. 

Haukene i kongressen og USAs våpenindustri vil bruke mer på det militære for å holde tritt med inflasjonen.

Av Dave DeCamp.

Det er nå krefter i USAs kongress for å øke president Bidens forslag til militærbudsjett for 2023.  Det er haukene i kongressen og USAs våpenindustri som ber om økte bevilgninger, rapporterte Politico på torsdag. 

Biden ba om 813 milliarder dollar i sitt budsjettforslag. Det ville være en økning på 4 % fra budsjettet for 2022, som var på 782 milliarder dollar.

Men med en inflasjon på mer enn 8 %, vil kongressen ha mer. Og det ser ut til at Biden-administrasjonen er enige i dette.

Jim Inhofe - Wikipedia
Jim Inhofe

«Jeg tror vi har alt på vår side i denne saken», sa senator Jim Inhofe. Han er en ledende republikaner i senatets Armed Service Committee.

«Vi bør kunne få til å øke budsjettet tilstrekkelig. slik vi ønsker», sa han. 

Det er republikanerne som står i spissen for dette forslaget. Men det er mange demokrater som også går inn for en slik utgiftsøkning. 

Det er foreløpig ikke klart hva slags økning kongressen vil gå inn for. Noe republikanere ber om en økning på 5 % i tillegg til Bidens forslag, på toppen av inflasjonen.

Dette vil være en massiv økning.

USAs militære tjenester hadde satt opp en liste på 17,8 milliarder dollar i tillegg, noe som ikke var med i Bidens budsjettforslag. Det vil komme i tillegg til de 813 Milliarder dollar.

I mai sendte en gruppe fra USAs våpenindustri og firmaer innen romfart et brev til ledere i kongressen om dette. Komiteen for de væpnede styrkene ba da om økning i 2023-budsjettet.

Brevet kom fra Aerospac Industries Association (AIA), en gruppe som leverer forsvarsmateriell. Blant medlemmene der er Boeing, Raytheon, Northorp Grumman og General Dynamics.

AIA ønsker seg en økning på 3 – 5 % i tillegg til inflasjonen.

Det som får de republikanske haukene og AIA til å be om mer penger til det militære er Kina.

Kina er den største trusselen overfor USAs militære mener Pentagon.

Med dette i tankene har derfor Husets lovgivere bedt om en økning som skal brukes av USAs Indo-Pacific Command.

Viseforsvarsminister Kathleen Hicks har allerede signalisert at Biden-administrasjonen er villige til å komme med tillegg til budsjettforslaget, så den kan øke til mer enn 813 milliarder dollar. 

«Hvordan inflasjonen vil være i september, for ikke å snakke om neste år, vet vi ikke. Men vi vil samarbeide med kongressen om ’23-budsjettet, for å være sikre på at vi får flertall fot dette programmet», sa Hicks forrige måned.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Yu Hosoi

Linker til saken i originalartikkelen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  12 juni 2022 21:07

  Me treng ikkje gå til USA for å finna opprustingsvanvit. Me kan passa oss sjølve. Noreg har ikkje ein einaste aktiv topp-politikar som føreslår nedrusting og avspenning. I dag kappast politikarane om kven som er flinkast i opprustings- og krigshissingsklassen. Parolen er: meir av alt.

  Meir norsk territorium til USA. Meir spelerom for USA sin spesialstyrkar i Noreg. Meir NATO. Meir pengar til det «norske forsvaret».

  Norske styresmakter fører oss med stø hand rett mot ragnarok. Les kva Terje Alnes skriv på Spartakus.no om NATO og krig/fred.

  Svar
  • «Me treng ikkje gå til USA for å finna opprustingsvanvit. Me kan passa oss sjølve. »

   Eller vi kunne forby Ap, som stadig bryter Grunnloven, så ville mye vært gjort.

   ‘ Norge deltar i operasjoner i blant annet Afghanistan, Irak, Litauen, Mali og Elfenbenskysten .’
   ..men vi må likevel trappe opp innsatsen ute, sier Huitfeldt.
   …. .. ta mer ansvar i Irak. ‘ 😉
   nrk.no/urix/ap_-norge-ma-sende-flere-soldater-til-utenlandsoppdrag-1.15223309

   Hvilke land var det Irak , Libya og Afghanistan angrep igjen . Norge… eller ? 😉

   ‘Noreg var i 2011 med på å styrte den mangeårige diktatoren i Libya, Muammar Gaddafi.
   Mange meiner at Gaddafis fall også er ein av årsakene til at Mali har gått gjennom store endringar.’
   nrk.no/norge/vil-vite-kvifor-noreg-plutseleg-sender-nye-soldatar-til-mali-likevel-1.15583959

   ‘ For å utføre sin plan, oppmuntret lederne i Washington først til en konflikt ved hjelp av land rundt Libya, for å finne en casus belli for militær aksjon, mens de tok seg av de logistiske behovene til opposisjonsgrupper kontrollert av CIA, som begynte en kampanje for sabotasje av økonomien, infrastrukturen og regjeringen. ‘
   midtifleisen.wordpress.com/2019/02/03/vil-venezuela-oppleve-hva-chavez-fordomte-i-libya/

   Svar
 • En ting kan i hvert fall sies tydelig, jeg er glad for at jeg ikke bor på øst-kysten av Usa, og «oppegående» amerikanere som bor i «New England» området burde flytte så for råd er. Dette skyldes at det er i dette området man finner de fleste medlemmer i The Pilgrim Society. TPC medlemmer finnes i makt-organisasjoner som NATO, NED, CIA, FBI, osv. de finnes i rikt monn i alle makt-baserte posisjoner.
  Dette er kjent for KT’ere, og det er svært sannsynlig også kjent for «fiendene» til Usa, og mitt tanke-eksperiment går på «hvem ville jeg tatt ut» hvis stoda går slik? Nettopp New England området ville gitt meg den raskeste og sikreste seier å «ta ut raskt», og jeg regner med at denne tankegangen støttes av andre.
  Washington, New York, Boston, Philadelphia, samt Massachusett og Maryland peker seg i så måte spesielt ut.
  Slik disse «krapylene» holder på ser det mer og mer ut til at de ønsker ww3 velkommen. Muligens har de ikke fått med seg f.eks. Russland’s kapabiliteter til å utføre noe slikt, Kina’s muligheter er mindre kjent, men muligens ikke mindre.
  Blindheten deres er kanskje grunnet i den desperate jakten på mer «verdier» og penger som overskygger alt annet?

  Svar
 • Jim Inhofe (81), Joe Biden (79), Nancy Pelosi (82), Mitch McConnell (80), Bernie Sanders (80); disse gamlingene pensjonerer seg ikke når de fyller 62 som amerikanere flest og mister ikke lysten på makt og krig med alderen, tydeligvis.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nazister i Norge og i Ukraina

Hvorfor er det så mange nazister og fascister i Norge, mens de er ubetydelige i Ukraina?

Forrige innlegg

Ny forskning:

Virket restriksjonene mot sin hensikt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.