POSTED IN Israel, Midt-Østen, Palestina, Saudi-Arabia

Saudi-Arabia advarer

«Katastrofale konsekvenser» hvis Israel går til en fullskala invasjon

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Richard Brown


Saudi-Arabia har uttrykt alvorlige bekymringer angående Israels invasjon av Gazastripen, og advart USA om at en slik operasjon kan få katastrofale konsekvenser for Midtøsten.

New York Times rapporterte om utviklingen, og siterer senator Richard Blumenthal. Connecticut-senatoren sa at kongedømmets ledelse, ledet av kronprins Mohammed bin Salman, «håpet at en bakkeoperasjon kunne unngås av hensyn til stabilitet så vel som tap av liv».

I mellomtiden bemerket senator Lindsey Graham at bin Salman hadde som mål å forhindre «en lengre og dypere konflikt» i Midtøsten. Han og Blumenthal var en del av den amerikanske delegasjonen som fløy til Riyadh i oktober.

Bin Salman gjentok disse bekymringene direkte til USAs president Joe Biden under deres samtale 25. oktober, og understreket viktigheten av å unngå en situasjon som vil påvirke sikkerheten og stabiliteten i regionen. Han ba også om en rettferdig og omfattende fred som ivaretar palestinernes legitime rettigheter, og oppfordret Israel til å oppheve sin blokade av Gaza.

Det Hvite hus har uttrykt solid støtte til Israel etter et dødelig Hamas-motangrep tidligere denne måneden, og har reagert på økte spenninger ved å utplassere militære ressurser i hele Midtøsten. Amerikanske tjenestemenn har uttalt at dette er ment å avskrekke eksterne aktører fra å bli involvert i Gaza-konflikten, og viser til Iran og tilknyttede militsgrupper i Irak, Syria og Libanon.

I sin diskusjon med kronprinsen understreket Biden nødvendigheten av å hindre konflikten i å eskalere, med tanke på at statlige og ikke-statlige aktører kan gripe inn. Andre arabiske ledere har gjentatt disse bekymringene. På Kairo-toppmøtet for fred i Egypt, understreket Jordans kong Abdullah II det presserende behovet for å arbeide for en våpenhvile, og advarte om en humanitær katastrofe som kan destabilisere hele regionen.

Selv om Israel Defense Forces (IDF) så langt har utsatt et fullskala bakkeangrep på Gaza, har den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant skissert en tretrinns-plan for å eliminere Hamas og etablere et nytt sikkerhetsrammeverk i det palestinske territoriet – som begynner med luftangrep og vil bli fulgt av bakkeoperasjoner. IDF har mobilisert 360 000 reservister som forberedelse til operasjonen og har utført daglige luftangrep på Gaza i nesten tre uker. Konflikten har resultert i et betydelig tap av menneskeliv, med over 1400 israelere og mer enn 7000 palestinere drept, ifølge lokale tjenestemenn.

MBS påtar seg en sentral rolle i Israel-Hamas-konflikten

Saudi-Arabias mektige kronprins, Mohammed bin Salman (MBS)

Bin Salman gir seg selv i en sentral rolle midt i den pågående Midtøsten-konflikten. Han representerer en ny generasjon av Gulfstat-ledere som ikke har opplevd en fullskala krig som involverer Israel. Etter hvert som konflikten utfolder seg, må han sjonglere med flere nøkkelfaktorer, inkludert kongedømmets rivalisering med Iran, dets rolle i det globale oljemarkedet, utenlandske investeringer og følelsene til dets 32 millioner innbyggere.

I et artikkel for Reuters den 18. oktober bemerket journalisten George Hay at den saudiske statsministerens svar på disse utfordringene ikke bare vil påvirke hans visjon for modernisering av Saudi-Arabias økonomi, men vil også ha vidtrekkende implikasjoner globalt. Saudi-Arabias potensielle tilnærming til Israel kan ha utløst det nylige dødelige angrepet fra Hamas, som resulterte i tap av over 1400 liv i Israel.

Bidens tidligere innsats for å formidle samtaler mellom bin Salman og Israels statsminister Benjamin Netanyahu var rettet mot å normalisere forholdet mellom de to landene. Denne normaliseringen kunne vært knyttet til en forbedret sikkerhetspakt med Washington og potensialet for Riyadh til å utvikle sine atomevner.

En slik utvikling ville ha styrket sunni-Saudi-Arabias posisjon i forhold til det sjiamuslimske Iran, dets viktigste regionale rival. Motangrepet fra Teheran-støttede Hamas og Jerusalems gjengjeldelsesaksjoner har imidlertid komplisert utsiktene til en slik avtale. Saudi-Arabias betydningsfulle rolle i det globale oljemarkedet gir landet et kritisk posisjon i hendelsene som nå utspiller seg.

Fra Natural News, publisert 1 november.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker og video i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Saudi Arabia warns of “catastrophic consequences” if Israel launches INVASION of Gaza.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny meningsmåling i Tyskland:

Det nye fredspartiet er tredje størst.

Forrige innlegg

Hamas brutalitet er i stor grad konstruert som en del av Israels propaganda.

Kampen om tankene og følelsene våre er viktig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.