POSTED IN Ideologi, Sverige

Samme utviklingen i Sverige som i hele den vestlige verden.

Er Vänsterpartiet blitt pro-imperialistisk?

0
Print Friendly, PDF & Email

Redaktør Anders Romelsjö i den svenske nettavisen Global Politics gjør en vurdering av det svenske Vänsterpartiet under overskriften: Nooshi Dadgostar: Vänsterpartiet är inget socialistiskt parti. Surprise?

Og selv sier han at han lenge har hevdet at dette partiet ikke er et anti-imperialistisk, men pro-imperialistisk parti. Han viser til en rekke standpunkter som partiet de siste årene har inntatt. Her er et utdrag fra en artikkel han skrev i fjor høst:

Jonas Sjöstedt: Vänstern har tagit ställning för ”Responsibility to protect”, en skyldighet att ingripa när folkmord är på väg att ske. Jag är inte en nationalstatsfundamentalist…”
Kommentar: Jonas Sjöstedts svar är intressant, inte överraskande och utgör en bekräftelse att han är en proimperialist. ”Responsibility to protect” är USA:s paroll för att ingripa i misshagliga länder som Libyen, Irak, Afghanistan och Syrien. Denna politik är i strid med FN-stadgan och har avvisats av en majoritet i FN.”

Jonas Sjöstedt er leder for Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt

I artikkelen viser Romelsjö til et rekke eksempler på hvordan det svenske Vänsterpartiet har inntatt pro-imperialistiske standpunkter, f.eks. her:

I partiledardebatten 16 oktober 2019 framgick (i inlägg kl 11.24-11.26) att Jonas Sjöstedt instämmer i att Ryssland är riktigt aggressivt, vilket även Liberalerna hävdade i debatten.
På fråga från Liberalernas debattör (Johan Persson) om Venezuela menar Jonas Sjöstedt att valet av Maduro som president var ojust. Han menar att ett nytt val måste hållas och att Venezuelas regering har vanskött landet grovt. Problemen i Venezuela sägs bero på att Venezuela regering fört en mycket dålig politik ur humanitär och politisk synvinkel.
Inte ett ord om kritik av USA:s politik och sanktioner.

Og her:

I december 2018 ville Jonas Sjöstedt att angriparen USA stannar kvar i Syrien, liksom hökarna i Pentagon, försvarsminister Mattis, senator Lyndon Graham och andra. Jonas Sjöstedt beklagar att USA avbryter angreppskriget mot Syrien.

Nestleder i partiet Nooshi Dadgostar inntar også overraskende standpunkt til bl.a. partiprogrammet som skal være retningsgivende for ethvert partis politikk når hun ifølge Global Politics hevder etter at hun ble spurt om programformuleringen som sa at partiet var for kapitalismens avskaffelse sa følgende:

”- Jag vill verkligen säga det att vi har för närvarande inget partiprogram som är det som gäller”.

Nooshi Dadgostar

I artikkelen til Global Politics om tilstanden i det svenske Vänsterpartiet fremgår det også at det er interne konflikter i partiet om partilinjen fremover. Men hvis en tar et overordnet perspektiv på det som beskrives om dette partiet i denne artikkelen, da er det egentlig ingen overraskelse, slik jeg ser det. Det er presis den samme utviklingen her som over hele den vestlige verden. Det som tidligere var en aktiv og kritisk venstreside faller sammen for det ideologiske trykket de har vært utsatt for av de store mediene og de som støttes av dem.

Virkemidlene har vært mange, men helt sentrale politiske saker de siste årene har vært for det første den angivelige «klimakrisen» som ikke eksiterer andre steder enn i de store mediene og i hodene til mange mennesker som følge av medienes påvirkning – men som altså ikke finnes ikke i den virkelige verden. (Ikke bland inn miljøproblemene som faktisk eksisterer, delvis som følge av klimatiltak).

Og ikke minst koronakrisen som også er en konstruert helsekrise. Det er ikke koronaen som har skapt problemene til mange mennesker, men de politiske koronatiltakene som er innført av politikerne.

Men årsaken til den politiske høyredreiningen som også har funnet sted i Sverige ligger dypere siden dette er et internasjonal fenomen (det samme skjer i Norge). Akkurat det spørsmålet krever en mer omfattende analyse og er svært sammensatt.

I første omgang må vi fastslå at det gamle SKP (Sveriges Kommunistiske Parti) nå er så omgjort at det faktisk nesten ikke finnes spor av det i det nåværende Vänsterpartiet.

Det betyr at arbeiderklassens organisering og klassekampen skjer utenfor disse partiene og kanskje i strid med den, slik vi nå ser f.eks. i Canada. Det er en helt ny, men kanskje ikke uventet utvikling. For når krisen skjerpes og livene til menneskene forverres vil det bli reaksjoner uansett. Det er dialektikkens vesen, det er samfunnets grunnlov.

I Sverige har Vänsterpartiet, slik mange andre partier i Vesten har gjort, parkert seg på siden av den klassen de sier de representerer og blitt tilskuere til klassekampen – ikke deltagere.

Knut Lindtner
Redaktør

Forsidebilde: Nathan Shipps

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvordan oppstod pandemien?

Den var nøye og i lang tid planlagt og sluppet fra laboratoriet i Wuhan?

Forrige innlegg

Hvis du er mot forslaget om å forlenge tiltakene og koronapass.

Her er et eksempel på høringssvar.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.