Det har vært mange spekulasjoner om hva den siste henvendelsen fra Russland til USA egentlig betyr. Russland sier at det ikke er et ultimatum, men for oss høres det slik ut. De sier at hvis ikke det kommer en rask og klar respons fra motparten (altså USA – ikke EU eller Nato som Russland regner som USAs tilbehør) og hvis de prøver å trekke forhandlingene i langdrag, da vil det komme noen «tekniske og militære svar» fra Russland. Og det er her det er uklart.
De viser ikke kortene, men sier at de vil handle. Og at de vil handle er vi ikke i tvil om.
Vi kan ikke forstå annet enn at det betyr at «hvis vi ikke får i stand en avtale dere holder, og det raskt, så vil vi handle på egen hånd.» Og det ligger også i de formuleringene som er gitt at hvis en prøver å få Ukraina med i Nato, eller utplasserer offensive våpen i det landet, da vil Russland handle militært.
Det nye er nå at Russland føler seg sterke nok til å gå offensivt ut. Det er noe nytt og for USA og ikke minst EU (og Norge) er det derfor noe en må begynne å forholde seg til.
Det er faktisk nytt også hvis en sammenligner Russland med gamle Sovjetunionen. Sovjets politiske og militære handlinger var alltid defensive, dvs. de sikret seg de områdene de kontrollerte, men de hadde ikke kraft til offensive politiske og militære utspille overfor motparten i vest.

Den nye russiske offensiven er derfor et politisk signal av den største betydningen. Den forteller om en fremvoksende stormakt, både militært, økonomisk og politisk. Og dette er vår nabo. Det kan derfor ikke være i norsk interesse å ha et spent forhold til Russland selv om USA er interessert i det.
Ved å knytte oss fullstendig til USAs politikk risikerer vi å gå til bunns sammen med USA hvis den politikken havarer. Eller vi risikerer militære svar fra Russland hvis det skulle oppstå en eskalerende konflikt hvor Nato i økende grad involveres, f.eks. i Ukraina.
USAs fremtidige baser i Norge blir i en slik situasjon russiske missilmål. At vi har en politisk ledelse som ikke forstår at verdenssituasjonen nå endrer dramatisk, det vi ramme oss fremover på ulikt vi. Den nye blokken rundt SCO (Shanghai Cooperation Organisation) er allerede toneangivende globalt og det stadig tettere samarbeidet mellom Russland og Kina gjør dem til en umulig oppgave å beseire for USA som er en stat i forfall og indre oppløsning.
Vår politiske ledelse skulle allerede nå snakket med Russland med tanke på vår nasjonale sikkerhet, men som vanlig venter nok UD på instrukser på e-post fra Washington.
Knut Lindtner
redaktør
Kreml sier at Washington må bestemme seg raskt, ellers vil Russland gjøre det på egen hånd.
Moskva sier de vil gi samtaler i januar en sjanse, men de vil ikke vente lenge.
Fra Anti-Empire.
Putin vil ikke akseptere utsettende taktikk når det gjelder forhandlinger om sikkerhets-garantier.
Den russiske presidenten Vladimir Putin ser nå på alle trekk fra de utenlandske partnerne når det gjelder det russiske initiativet om sikkerhetsgarantier.
Men det vil snart bli klart fra de kommende samtalene i januar om USA er klare til å gi et skikkelig svar på dem.
Det sier Kremls pressesekretær Dmitry Peskov.

«Naturligvis regner president Putin med at det verken blir noen framgang, og heller ingen tilbakegang. Men han regner som en skikkelig sjakkspiller. Og i slike saker må man regne med alle muligheter, der han må ha større evner enn til og med en stormester.
Derfor tviler jeg ikke på at president Putin nå kalkulerer med alle muligheter#», sa Peskov i et intervju med Vladimir Solovyev i programmet «Moskva, Kreml, Putin» på TV-kanalen Russia 1.
Samtidig legger han til:
«Vi må iallfall konsentrere oss i samtalene vi venter i januar. Det vil gjennom disse samtalene bli klart om amerikanerne vil gi oss et skikkelig svar eller om de bare forlenger hele prosessen og trekker forhandlingene enda mer ut».
Ifølge Peskov vil en forsinkelse «absolutt ikke passe den russiske siden».
«Og president Putin vil ikke bli fornøyd. Han har allerede sagt det. Situasjonen nå er slik at det må komme en avgjørelse. Det må komme en konkret løsning nå. Og det må være en løsning som etterkommer våre interesser,» sa Kremls Talsmann.
Han gjentar at presidenten i Den Russiske Føderasjonen allerede har forklart at «sikkerheten i et land ikke uten videre kan bli bli bestemt av andre og slik bli til skade for dem. Sikkerheten i et land kan ikke bli avgjort til skade for et tredjeland».
Samtidig har Putin nok en gang gjentatt formuleringen om at Russland nå er presset mot veggen og at de nå ikke kan ta flere skritt bakover.
Den russiske presidenten Vladimir Putin sier at Russlands uttalelse om «den røde linjen» når det gjelder sikkerhets.saker vil si at Moskva «holder fast på» denne linjen, og ikke lenger kan gå tilbake på denne.
«Jeg vil at alle skal forstå, både i vårt land og hos våre partnere, at det er helt klart at dette er en linje vi ikke vil gi oss på.
De andre landene har presset oss tilbake til en slik linje. Vi beklager vår mangel på god oppførsel. Men nå har vi ikke lenger mer å gå på», sa Putin i et intervju med verten Pavel Zarubin i Moskva, Kreml, Putin-programmet i Russia-1-kanalen.
Spesielt gjentar han: «Jeg har allerede sagt det: De vil sette opp missil-systemer i Ukraina, kun fire – fem minutters flytid fra Moskva. Vel, hvordan skal vi reagere på det?»
«De har bragt oss til en slik tilstand av vi må si til dem: Stopp. Det er hele saken», sier Putin.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Sam Oxyak
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 876 ganger.
1 kommentar. Leave new
Russland behøver bare å sende noen krigsskip som kan patruljere øst og vestkysten i internasjonalt farvann, så tenker jeg USA reagerer ganske prompte!