POSTED IN Norsk politikk

Rolleblanding?

Litt av hvert om stortingspresidenter.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Siden 1945 har vi hatt 14 stortingspresidenter:

 1. 1945-1951: C.J. Hambro (H)
 2. 1951-1954: Nils Langhelle (Ap)
 3. 1954-1965: C.J. Hambro (H)
 4. 1965-1969: Nils Langhelle (Ap)
 5. 1969-1977: Bernt Ingvaldsen (Ap)
 6. 1977-1981: Jo Benkow (H)
 7. 1981-1985: Erling Kagge (Ap)
 8. 1985-1993: Jo Benkow (H)
 9. 1993-2005: Kirsti Kolle Grøndahl (Ap)
 10. 2005-2009: Thorbjørn Jagland (Ap)
 11. 2009-2013: Dag Terje Andersen (Ap)
 12. 2013-2017: Olemic Thommessen (H)
 13. 2017-2021: Tone W. Trøen (H)
 14. 2021-nåværende: Masud Gharahkhani (Ap)

De tretten første har jeg ikke oppfattet som særlig problemskapende bortsett fra Høyres Olemic Thommessen som 2017 måtte fratre stillingen som følge av mildt sagt en uheldig behandling av et særdeles kostbart garasjeprosjekt tilknyttet Stortinget. Også oppsiktsvekkende var hans håndtering i 2014 som stortingspresident under besøket fra nobelfredsprisvinneren Dalai Lama, som Thommesen, til tross for at hadde vært leder av Tibetkomiteen, nektet å møte.

De øvrige trettens aktiviteter og eventuelle mangler på slike har jeg ikke lagt særlig merke til.

Den nåværende presidenten, den 14. i rekken, Masud Gharahkhani, finner jeg langt mer aktiv og interessant. Blant annet må han som øverste administrasjonsansvarlig, ha vært blant dem som bestemte at Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, fikk tale for stortingsrepresentantene over videoskjermer 30. mars 2023. Likeså bestemmende og ansvarlig må han ha deltatt da Zelensky fikk tale for samme sal ved personlig opptreden 13.desember 2023 – se medfølgende illustrasjon, merket «A».

Det er for øvrig bemerkelsesverdig at ingen av nobelfredsprisvinnerne – alle utpekt av Norge og rundt 70 personer siden 1945 – ikke har fått anledning til å holde tale for Stortinget. Winston Churchill var etter min mening neppe noen fredspriskandidat og fikk da heller ingen slik utmerkelse, men han fikk som plaster på såret en nobelLITTERATURpris i 1953. Da hadde han allerede i 1948 – mens han faktisk ikke var noen politisk leder i Storbritannia – fått tillatelse til å tale i Stortinget. Jeg har aldri hørt, ei heller lest, denne talen, men vedder den berømte énøren på at talen ikke omhandlet hans litterære arbeider. Det var nok en ren hyllest til ham for at han angivelig hadde vunnet krigen mot Tyskland.

Masud Gharahkhani, født 15.7.1982 og ankommet fra Iran til Norge i 1988 som flyktning sammen med familien, hadde selvfølgelig ikke noe med Churchill-saken å gjøre. Det råder imidlertid en del usikkerhet om han i voksen alder og som norsk og iransk statsborger kan ha besøkt Iran – les f.eks. internettinnlegget fra Human Rights Service, 22.12.2021, «Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) forsvant fra Stortinget før juleferien», https://www.rights.no/2021/12/stortingspresident-masud-gharahkhani-ap-forsvant-fra-stortinget-for-juleferien/.

Det er min mening at stortingspresidenter som sådan ikke bør delta med meninger i noen retninger om et politisk tema, og jeg tror nok reglene om dette sier det samme. De bør være nøytrale. Gharahkhani er etter min oppfatning svært aktiv og ikke overdrevent nøytral i så måte. Ikke nok med at han under «kommunikasjonen» med Zelensky i Stortinget 13.12.2023 uttrykte sine oppfatninger om krigen i Ukraina, men han deltok også på direkten i kveldens NRKs «Dagsnytt 18» som stortingspresident og ga også der uttrykk for hva han mente – se medfølgende illustrasjon, merket «B».

Om han hadde stilt i debatten som stortings-REPRESENTANT fra Buskerud, hadde det selvsagt vært helt i orden.

Den siste replikken fra Zelensky under hans stortingstale 13.12.2023 var at han viste til at Churchill hadde avsluttet sin stortingstale, gjengitt etter hukommelsen, med noe slikt som at han hadde vunnet krigen mot Tyskland. Det var nok etter min mening ikke minst ved USAs hjelp. Den samme USA-hjelpen ser det dog i dag ut som Zelensky ikke får mye av særlig lenger, og det var vel derfor han angivelig uanmeldt og i hemmelighet dukket opp i Norge der det ble avholdt et møte mellom nordiske statsministre – den siste mulige kilden for mer støtte i form av penger og militært utstyr.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Hans K Johnsen
  15 desember 2023 16:39

  Nå var det vel Russland som vant krigen og som sto for 80% av nedkjempingen av Tyskerne i Europa.
  Men ellers enig.

  Svar
  • Og det var vel vestmaktene som stod for 80% av krigsforbrytelsene under 2. verdenskrig, inkl. Sovjetunionen i Tyskland , med voldtekter og plyndringer.

   Dresden, Berlin og Hiroshima/nagasaki ikke glemt. Aldri glemme.

   ‘Samanlikna med ‘regjeringa til arbeidarane og bøndene’, var tyskarane rett og slett dilettantar når det kom til kunsten å plyndre landsbygda.
   – Mange kjelder som vart intervjua etter krigen, fortel også at dei materielt sett hadde det betre under den tyske okkupasjonen enn i åra etter at tyskarane var jaga på retrett… ‘
   forskning.no/andre-verdenskrig-historie-partner/mange-russarar-hapa-hitler-skulle-fri-dei-fra-stalin/1271474

   Og vi vet nå også at at England/Churchill hadde tenkt å bruke sennepsgass i bomber i 1943. Selv om dette var forbudt. Altså en krigsforbrytelse.
   historienet.no/krig/2-verdenskrig/giftgass-redder-millioner-av-liv?utm_source=nettavisen.no&utm_medium=partnerskab&utm_campaign=trafikpartner&utm_content=ape

   ‘Den klassiske forestillingen er at etter andre verdenskrig var Norge utarmet og utplyndret, men gjenreisingen gikk ganske raskt. Det skyldes ikke minst all infrastruktur som okkupasjonsmakten bygde under krigen .’
   gemini.no/2023/01/det-tok-egentlig-ikke-sa-lang-tid-for-norge-kom-seg-pa-beina-igjen-etter-krigen/?utm_source=RSS+Nyhetsbrev&utm_campaign=31b16d1576-RSS_CAMPAIGN_ALT&utm_medium=email&utm_term=0_de4d883975-31b16d1576-73643017

   ‘Leser du norsk etterkrigshistorie, får du inntrykk av at det norske likhetssamfunnet ble skapt i de mange årene med Arbeiderpartiets styre fra 1945 til 1965. De aller fleste av disse årene var «landsfaderen» Einar Gerhardsen statsminister.
   …så peker denne forskningen heller i retning av at starten på det norske likhetssamfunnet ble etablert allerede under 2. verdenskrig.’
   forskning.no/andre-verdenskrig-historie-samfunnsokonomi-samfunnskunnskap/2017/04/krigen-utjevnet-forskjeller-mellom-nordmenn

   ‘ …hadde vokst opp i et hjem hvor det ble snakket mye om hvor godt nazismen fungerte, og da Norge først var okkupert, var det naturlig å melde seg inn i Nasjonal Samling (NS).
   Pappa ble nok påvirket av bestefar, som var offiser og reiste mye til Tyskland på jobb i mellomkrigstiden. Pappa ble fortalt at også Norge burde moderniseres og komme seg ut av fattigdom.
   …..Dessuten visste han at straffen ikke var over den dagen han skulle slippe ut. Landssvikere ble utstøtt og foraktet, de strevde med å få jobb og sted å bo. NS-medlemmer mistet retten til å stemme, ta offentlige verv. ‘
   nrk.no/dokumentar/xl/nazisten-som-ikke-ville-hjem-til-norge-1.14221101

   ‘ Myndighetene ba befolkningen om å ikke ta loven i egne hender, men dobbeltkommuniserte og uttrykte i samme åndedrag sympati med mobben som skamklipte norske kvinner,
   … anslår at over 5000 kvinner ble internert i den kaotiske frigjøringstida. ‘
   dagbladet.no/kultur/varsler-filmbombe—holder-statlige-overgrep-hemmelig/70784106

   ‘…..Det var på Bredtveit at Olga Bjoner ble vekket midt på natten av at hun ikke var alene på cella. Én fangevokter følte seg berettiget til å ta seg til rette. Den 57 år gamle kvinnen voldtatt først én gang. Så én gang til. Og enda en gang. Tre nattlige voldtekter gikk hun igjennom før denne delen av marerittet var over. ‘
   side3.no/historie/riksrya-olga-bjoner-ble-elsket-hdbatet–og-voldtatt/3423414397.html

   ‘– Da krigen var over i 1945, satt Nortraship med en liste som inneholdt 4000 navn på norske sjøfolk som var blitt bøtelagt for å ha vært på fylla og fått en bot på kanskje ti pund. De var registrert i dette arkivet som såkalte «bad elements», og dette forfulgte dem i mange år etter krigen, noe som igjen resulterte i at mange ikke engang fikk seg jobb til sjøs etterpå.’
   vg.no/rampelys/bok/i/q5lq1/jon-michelet-fant-hemmelige-arkiver

   Ellers:

   Fattige Norge hadde hele 200 tonn gull før ‘helte- krigen’ 1940. 150 tonn gull var fraktet til London og New York 1936-38. De omtalte 48.8 tonn som ble ‘helte-reddet’ var bare en rest.

   ‘…ble mistenksom da en rekke av påstandene i historien ikke stemte overens med virkeligheten. *
   «Leiren ble etter hvert utvidet, og massedrapene antok industriell karakter, med opptil 9000 henrettelser om dagen på det meste sommeren 1944. « ( Med bilde av velfødde barn. ;-) )
   http://www.dagbladet.no/nyheter/91-aring-holdt-i-arevis-foredrag-om-tida-som-auschwitz-fange-alt-var-logn/60252010

   Svar
   • Ja, så kom det hele litt ut av kontekst. Men.
    Så ble det litt av hver om andre ting enn stortingspresidenter. ;-)

 • Videre ute av kontekst Frikar.
  Stasmedister Olsen fra Kråkerøy (Gerhardsen) «overtok» på kaia i Oslo da den rette medisteren kom «hjem» fra London. Denne Olsen som vel var den eneste som ble sendt til Tyskland og så returnert i følge historien. Samme «mann» holdt politiske møter på Grini, hvor dette var forbudt, så noen burde kanskje snart skrive den korrekte norske krigshistorien? AP var «okkupert» av Stalin, og derfor var det ikke nødvendig å holde sovjetiske styrker i Norge, slik som i Tjsekkia eller Ungarn, hvor folket stadig gjorde opprør, det norske folk «stolte» på Landsfargeren som kun hadde rødt i malespannet sitt, noe som ga rasjonering av visse varer langt opp på ’60 tallet, bl.a. sukker var i hvertfall rasjonert i 1959, sett r-kort i familien ved selvsyn. Bil måtte du nok være partimedlem for å få innvilget kjøp av på ’60 tallet, men søkes måtte det i «demokratiet» til Herr Olsen.

  Bedre med en «fiende» som Russland, enn en «venn» som Amerika kan vel muligens moralen i dagens verden skrives som, da Russland har forlatt svineriet, mens i Amerika sitter de samme bolsjevikkhazarer som plantet Stalin i Russland, Hitler i Tyskland og Mussolini i Italia.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

VGs virkelighetsforståelse:

Når det vi sier ikke stemmer med de faktiske forhold.

Forrige innlegg

Israeleren Gideon Levy stiller spørsmålet til israelere:

Hva ville du gjort hvis du var palestiner?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.