POSTED IN Israel, Palestina

Israeleren Gideon Levy stiller spørsmålet til israelere:

Hva ville du gjort hvis du var palestiner?

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tale av Gideon Levy

Gideon Levy er en israelsk journalist og forfatter. Levy skriver meningsartikler og en ukentlig spalte for avisen Haaretz som ofte fokuserer på den israelske okkupasjonen av de palestinske områdene. Levy har vunnet priser for sine artikler om menneskerettigheter i de israelsk okkuperte områdene. Wikipedia 


Oversatt til norsk av Reidar Kaarbø, www.hvamenerpartiene.com etter en tale holdt 10. april 2015 som dessverre fortsatt har sin aktualitet.

Det gjøres oppmerksom på at denne videoen og oversettelsen ikke har med seg de siste minuttene av talen som nå går viralt på nettet. Med dette gis ordet til Gideon Levy:


Israelerne har omringet seg selv med skjold, med murer, ikke bare fysiske murer, men også med mentale sperringer. Jeg vil ikke gå inn på det her for det er en annen forelesning, men jeg vil gi dere de tre prinsippene som gjør det mulig for oss israelere å leve så lettvint med denne brutale realiteten.


Vi er det utvalgte folket


De fleste israelere, om ikke alle, tror sterkt at vi er det utvalgte folket. Og hvis vi er det utvalgte folket, så har vi rett til å gjøre akkurat som vi vil. Det er Israel som er offeret, ikke palestinerne.

Det har vært mer brutale okkupasjoner i historien, det har til og med vært lengre okkupasjoner i historien selv om den israelske okkupasjonen har en ganske god rekord. Men det har aldri i historien vært en okkupasjon der okkupasjonsmakten har utgitt seg for å være offeret. Ikke bare offeret, men det eneste offeret i konflikten. Dette gjør det mulig for enhver israeler å leve i fred, fordi det er vi som er ofrene. Forleden dag snakket professor Falk om denne doble strategien for Israel, om å være et offer på den ene siden, og være manipulerende på den andre siden.

Etter det som skjedde i Paris og i København med terrorangrepene, kom Benjamin Netanyahu med følgende uttalelse: «Alle jøder må komme til Israel, det er den tryggeste plassen for jøder i verden, det er et tilfluktssted for alle jøder.» Noe som er feil, fordi Israel i dag er den farligste plassen i verden for jøder, men la oss legge det til side. Bare 24 timer senere sa han at Israel er under en eksistensiell trussel av Iranske atombomber. Og jeg spurte meg selv: Hvordan kan du våge å be jøder komme og tilslutte seg dette selvmords-prosjektet når iranerne kommer til å bombe oss? Men i Israel går alt an, og begge erklæringene ble akseptert som den eneste sannheten.


Jødene har rett til å gjøre akkurat hva de vil


Og her kommer jeg til det tredje verdisettet som gjør det mulig for oss israelere å leve i fred med
okkupasjonen. Dette er kanskje den mest avgjørende og den verste av dem. Vi sier at det er vi som er offer, vi sier vi er det utvalgte folket. Når jeg sier offer, er det ikke nødvendig å nevne Holocaust og den uforglemmelige Golda Meir som amerikanske jødesamfunnet hadde eksportert til Israel. Denne uforglemmelige kvinnen sa en gang at etter Holocaust hadde jødene rett til å gjøre akkurat hva de
ville.

Palestinerne er ikke mennesker og har derfor ingen rettigheter

Men det tredje verdisettet er det farligste. Og dette er den systematiske umenneskeliggjøring av
palestinerne som gjør det mulig for oss israelere å leve i fred med alt mulig. For dersom de ikke er menneskelige vesener slik vi er, så er det ikke egentlig snakk om menneskerettigheter. Og dersom du er en flue på veggen hos nesten enhver israeler, vil du finne det der. Nesten ingen vil behandle palestinerne som menneskelige vesener likeverdig med oss.

Jeg skrev en gang at vi behandler palestinerne som dyr, og fikk mange protestbrev fra dyrevernsorganisasjoner. Men ved dagens slutt, hvor mange israelere har noen gang forsøkt å sette seg inn i palestinernes sted, om enn bare for en dag? Jeg vil gi dere to eksempler som illustrerer dette.


Hva ville skjedd dersom du var født palestiner?


For mange år siden intervjuet jeg den gang kandidat til statsministerstolen Ehud Barak. Jeg stilte ham et spørsmål som jeg forsøker å stille ved alle anledninger: Mr. Barak, hva ville skjedd dersom du var født palestiner? Og Barak ga med det eneste ærlige svaret han kunne gitt meg: Jeg ville blitt medlem av den terrororganisasjonen.

Hva annet kunne han ha gjort? Ville han blitt en poet? Han vet ikke hvordan man skriver dikt. Ville han blitt en pianist? Han er en dårlig pianist. Jeg tviler på at han ville blitt en som samarbeidet med Israel fordi han er en kjemper. Det ble en skandale. For hvordan kan noen våge å be Ehud Barak tenke seg hva som ville skjedd dersom han hadde vært en palestiner?

Her er videoen som teksten er oversatt fra.

Det andre eksemplet, kort summert er fra den andre intifada, i Jenin by, den mest lukkede byen på hele Vestbredden, og full beleiring. Jeg kjører ut fra Jenin, jeg kommer til kontrollposten, en palestinsk ambulanse er parkert ved de røde lysene, jeg stoppet bak ham. Ingen biler kunne forlate Jenin på den tiden, ingen biler kunne komme inn. Og jeg venter. De israelske soldatene spiller kort i teltet. Jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet det er best ikke å komme i en konfrontasjon med soldatene fordi det alltid ender dårlig. Så jeg ble sittende i bilen.

Men etter 40 minutter klarte jeg ikke mer, og jeg gikk ut av bilen, først bort til den palestinske ambulansen og spurte sjåføren: Hva er det som skjer? Han fortalte at dette var rutinen, de lot folk vente en time før de kom ut og sjekket ambulansen. Og da kunne jeg ikke holde meg lenger. Jeg gikk bort til soldatene, det ble en konfrontasjon, men spørsmålet jeg stilte dem som virkelig fikk dem til å snu våpnene sine mot meg var dette: «Hva ville hendt dersom det var din far som lå i denne ambulansen?» Dette fikk dem til å tenne fullstendig, de mistet all kontroll. Hvordan kunne jeg våge å sammenligne deres far med palestineren i ambulansen?


Verdisettet at palestinerne ikke er menneskelige vesener, gjør oss israelere i stand til å leve i fred med disse kriminelle pågående handlingene i så mange år uten tilsynelatende å miste noen som helst menneskelige verdier.

Jeg vet hva som er universelle verdier!

Jeg hørte i dag at folk snakket om jødiske verdier, og jeg må være ærlig med dere, jeg vet ikke hva jødiske verdier er for noe. Men jeg vet hva som er universelle verdier. La oss ikke gå mer inn på det her.

(Denne utskriften og videoen mangler de siste minuttene av talen og det beklager vi i derimot.no sin redaksjon.)

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Det er ganske utrolig hvor langt Israel går for å IKKE kalle seg en apartheid-stat, til tross for at kommentarer fra ledende politikere og deres støttespillere, spesielt de som får land ved å stjele det fra palestinerne og jage dem vekk, kommer ganske klare uttalelser at palestinerne er mindreverdige, umennesker, ja bent frem som dyr å betrakte, og har derfor ingen rettigheter.

  Ethvert annet land som bedrev slik forskjellsbehandling av mennesker, ville fått hele vestlige verden på nakken med krav om endring, hvis ikke ….

  Svar
 • Hvis du var en palestinsk mann, ville du ha samlet familien rundt bordet og bedt til Allah, hvis du visste at kjelleren var full av terrorister, og noen sto på taket og sendte raketter mot naboen? Ville du skjønt at Hamas ikke var svaret, og ville du gjort noe med det?

  Svar
 • Svar
 • «Denne uforglemmelige kvinnen sa en gang at etter Holocaust hadde jødene rett til å gjøre akkurat hva de
  ville.»

  Og når vi vet at det eneste beviste ‘Holocaust’/brennoffer i historien er jødiske organisasjoners brannbombing av den sivile byen Dresden og brann/atombombingen av Hiroshima og Nagasaki; – hva da ….?
  Og at ‘Holocaust’ er er gammel jødisk- religiøs-politisk ( fra hundrede år tilbake ) om 6 millioner brennoffer som skulle skje før jødene fikk tilbake sitt ( av sin konstruerte politiske gud) sitt lovede land.
  Og at jøder har lov/plikt til å ljuge over for ikke-jøder ( Goijm)
  Da er det lettere å forstå hvordan jødiske organisasjoner har konstruert fortellingene om ‘gasingen/brenningen ‘ av jøder på slutten av 2. .verdenskrig i Tyskland, og gjentatt og gjentatt dette i 80 år så folk tror det er sannhet.
  – Og gjort det forbudt å gå løgnene etter i sømmene i det meste av verdens media og rettsvesen. Vil du vite istedet for å tro så settes du i fengsel i mange land.
  ( 6 millioner jøder i er tilogmed fjernet fra skiltet i Auschwitz . Løgnen ble for drøy, og umulig å bekrefte. )

  Hele den religiøse jøde-myten om ‘dette stakkars forfulgte lille folket’ er politikk. Makt-politikk.
  Farlig makt-politikk.

  Svar
 • Hvis jeg skulle bli palestiner og flyttet til Gaza, kunne jeg solgt snøfreseren min. Så kunne jeg nyte sydentemperatur dagen lang. Tatt imot det tilbudet som Israel gav meg da de trakk seg ut av Gazastripen. Bodd der, og fredelig dyrket jorda. Trengte jeg mere plass, søkt Israel og Egypt om tilgang til fyllmasser og begynt å fylle stein ut i middelhavet og utvidet landområdene. Holdt meg inne med Israel, og fått hjelp derfra. Vennskap og gjensidig forståelse er alltid veien til et godt liv. Å følge feil ledere er ensbetydende med undergang.

  Svar
  • «Vennskap og gjensidig forståelse er alltid veien til et godt liv. Å følge feil ledere er ensbetydende med undergang. »

   ‘ Vår rase er Mesterens rase. Vi er guddommelige guder på denne planeten. Vi er like forskjellige fra de underordnede rasene som de er fra insekter. Faktisk, i forhold til vår rase, er andre raser dyr, i beste fall kuer.
   Andre raser bør anses som menneskelig ekskrementer. Vår skjebne er å herske over de underordnede rasene. Vårt jordiske rike vil bli styrt av vår leder med et våpen av jern.
   Massene vil slikke våre føtter og tjene oss som våre slaver.’
   (Menachem Begin – Israeli Prime Minister 1977-1983)
   Begin hadde vært involvert i terrorhandlinger i Palestina på 1940-tallet som leder av Irgun. Han hadde organisert bombingen av King David Hotel i 1946 og massakren på hele landsbyen Deir Yassin i 1948. Menachem Begin er den mest beryktede terroristen i israelsk historie og grunnleggeren av det politiske partiet som styrer Israel i dag, Likud.

   ‘Trakassering og overgrep mot majoritetsbefolkningen er daglig kost. Når bosetterne er i virkelig storslag, heller de søppel, avføring og urin over palestinere som befinner seg på gata under seg. ‘
   dagbladet.no/kultur/netanyahu-sender-observatorer-hodestups-ut-av-hebron/70716082

   Ellers:

   ‘ For å utføre sin plan, oppmuntret lederne i Washington først til en konflikt ved hjelp av land rundt Libya, for å finne en casus belli for militær aksjon, mens de tok seg av de logistiske behovene til opposisjonsgrupper kontrollert av CIA, som begynte en kampanje for sabotasje av økonomien, infrastrukturen og regjeringen. ‘
   midtifleisen.wordpress.com/2019/02/03/vil-venezuela-oppleve-hva-chavez-fordomte-i-libya/

   Svar
 • Northern Light.
  15 desember 2023 19:26

  Mens Israels folkemord fortsetter, mangler 9 av 10 overlevende på Gazastripen mat.

  Av Andre Damon.
  Palestinere stimlet sammen mens de venter på matutdeling i Rafah, onsdag 8 november 2023. Siden starten av angrepet på Gaza har Israel begrenset mengden mat og vann som fraktes inn, noe som har forårsaket utbredt sult over hele Gazatripen. Mens Israel fortsetter sin bombing, utsulting og etnisk rensing av befolkningen i Gaza, har sulten nådd epidemiske proporsjoner. 9 av 10 mennesker i Gaza sa de gikk til sengs sultne, rapporterte FNs World Food Program.

  Mer enn halvparten av befolkningen – over 63 prosent – rapporterte å gå i flere dager uten mat. «Sulten forfølger alle», sier UNRWA (FNs hjelpe- og arbeidsbyrå for Palestina), FNs organ som er ansvarlig for palestinske flyktninger. «For mange mennesker har ikke spist nå på to, tre dager på Gazastripen». FNs spesialrapportør for mat, Michael Fakhri, sa til Al Jazeera Arabic: «Hver eneste palestiner i Gaza går sulten» i et intervju, der han kalte massemordet på befolkningen i Gaza et «folkemord».

  Disse rapportene følger et veto fra USA fredag mot en FN-resolusjon som krever våpenhvile. Denne uken er det ventet at en ikke-bindende resolusjon om våpenhvile vil bli vedtatt i FNs generalforsamling. USA presterte i tillegg til sitt veto, å oppfordre til en «militær» løsning på krisen, i en åpen anerkjennelse til det pågående folkemordet.

  «Vi tror det kan være en militær løsning på å ta ut lederskapet til Hamas som planla og utførte angrepene 7 oktober, ved å ta ut de militante som krysset grensen inn i Israel og utførte disse angrepene», sa Matthew Miller, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet. Dette fulgte uttalelsen søndag av USAs utenriksminister Antony Blinken: «Når det kommer til en våpenhvile på nåværende tidspunkt, med Hamas fortsatt i live, fortsatt intakt, og med hensikt å gjenta 7 oktober igjen og igjen, vil en våpenhvile rett og slett forlenge problemet».

  Washington Post skrev at Israel brukte USA-levert ammunisjon med hvitt fosfor i angrep på Libanon, i strid med internasjonale lover som forbyr bruk av fosfor i tettbefolkede områder. I flere uker har videoer vist Israel bruke hvitt fosfor over befolkede områder. Rapporten følger kunngjøringen fredag fra Det hvite hus, om at det ville omgå kongressens autorisasjon til å sende Israel stridsvognammunisjon verdt 100 millioner dollar.

  Mandag økte dødstallene fra bombardementet av Gazastripen til 18205, med omtrent ytterligere 7000 som fortsatt er savnet og sannsynligvis begravd under ruinene. Det palestinske helsedepartementet advarte om at det følger 325 000 tilfeller av smittsomme sykdommer, noe som betyr at én av seks mennesker i Gaza er syke, midt i ødeleggelsen av all kritisk infrastruktur.

  Nicholas Papachrysostomou, akuttkoordinator i Gaza for leger uten grenser, sa til Al Jazeera: «Alle pasienter i Rafah har en luftveisinfeksjon, midt i regnfulle og kalde forhold. I noen krisesentre deler 600 personer et enkelt toalett. Vi ser allerede mange tilfeller av diaré, ofte er det barn som er verst rammet, sa han.

  FN rapporterte, «den 11 desember ble fødeavdelingen ved Kamal Adwan sykehus i Beit Lahiya, nord for Gaza, truffet. Som et resultat ble to mødre drept, og flere personer ble skadet». WHO advarte om et totalt sammenbrudd av Gazas helsevesen. «Gazas helsesystem kollapser, med risikoen som forventes å forverres når det nærmer seg vinteren», sa WHOs generaldirektør. «Når mange mennesker flyttes til et stadig mindre og mindre område, kombinert med mangel på tilstrekkelig mat, vann, husly og sanitærforhold, blir forholdene ideelle for sykdomsspredning».

  FN rapporterte: «I nord og Gaza by skal israelske styrker ha arrestert hundrevis av menn og gutter som oppholdt seg i offentlige rom, og skoler som tjente som tilfluktsrom for internt fordrevne personer (IDP) så vel som private hjem. Etter sigende ble fanger kledd av til bare undertøyet, satt i håndjern og ble beordret til å sitte på knærne i åpne områder, utsatt for vold, trakassering, hardt vær og fornektelse av grunnleggende nødvendigheter».

  Israels massemord er ledsaget av masseflytting. Etter å ha beordret hele befolkningen til å evakuere fra det nordlige Gaza, har ytterligere 30 prosent av det sørlige Gaza blitt reservert for obligatorisk evakuering av det israelske militæret. Hundretusener av mennesker blir stuet sammen lenger og lenger sør i flyktningleirer nær Rafah-grenseovergangen, som israelske politikere har bedt om at Gazas innbyggere fordrives gjennom og over til Egypt.

  Fra World Socialist Web Site, publisert 12 desember.
  Oversatt fra engelsk og forkortet. Orginalartikkel: As Israel’s genocide continues 9 in 10 Gazans report lack of food.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Rolleblanding?

Litt av hvert om stortingspresidenter.

Forrige innlegg

I USA demrer virkeligheten for lederne nå langsomt.

Militært er det nå Russland som setter betingelsene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.