POSTED IN Krig-fred, Økonomi

Reven i hønsegården:

Våpenindustrien med enorm fortjeneste nå.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Politikerne våre sier at de ikke ønsker at det skal være slik, men slik er det. Dette er en villet politikk og norske politiskere har bundet seg til USA-masten i tykt og tynt. Og USA styres i stor dag av folk som er ansatt eller sponset av våpenindustrien. Så kan en stikke hodet i sanden og si at det er en overgang, bare vi får slutt på krigene.

Slik kan en lure seg selv i åresvis fordi det å åpne øynene og se hva som faktisk foregår blir for smertefullt. Men de som gjør det trer inn i en faktisk verden og kan ikke lenger sveve i drømmeland ved hjelp av sportsleker, spørreleker på TV, MGP og alt annet fra «drømmefabrikken». Her er en liten smak av det som faktisk foregår og som betyr noe for de politiske valgene som blir gjort.

Knut Lindtner
Redaktør

Er de tonedøve? Biden-administrasjonen skryter av omtrent 55 % økning i våpensalget til utlandet.

Washington innrømmer å ha sluppet løs våpen for 80,9 milliarder dollar i verden. I disse dager er det litt underlig.

Av William D. Hartung, seniorforsker ved Quincy Institute for Responsible Statecraft. Hans arbeid  fokuserer på våpenindustrien og USAs militærbudsjett.

Utenriksdepartementet i USA ønsker å fortelle at Biden-administrasjonen har solgt rekordmye våpen siste året.Det er så mye som 80,9 milliarder dollar, administrert av USA-regjeringens Foreign Military Sales Program. Det har også forbindelse til «sikkerhets og samarbeids-aktiviteter» hos USAs allierte.

Dette er en økning på 55 % av denne kategorien våpenoverføringer i forhold til året før, og ifølge Utenriksdepartementet «det høyeste årlige totale salget og assistanse til våre allierte og partnere». Det stilles spørsmål om dette er det største våpensalget noensinne. 

Obama-administrasjonen inngikk avtaler om salg for 102 milliarder dollar gjennom Foreign Millitary Sales i 2010. Det inkluderte avtaler med Saudi-Arabia for 60 milliarder dollar. Mange av disse våpnene ble senere brukt i Riyadhs brutale krig i Jemen.

Den faktum at utenriksdepartementet ønsker å skryte av et «rekordsalg» er lærerikt. Det faktum at de offentliggjør disse nye tallene får det til å høres ut som om dette våpensalget fra USA bare har positive sider. Ingen risiko, ingen ulemper.

Afghanistankrigen var svært lønnsom

Om mulighetene for at noen av disse våpnene kommer på avveie svarer de:

« Alt salg av våpen blir nøye vurdert fra sak til sak, i samsvar med Arms Export Control Act, altså etter lovgivningen.

Større forsvarsoverføringer av våpen ligger under kongressens godkjennelse».

Med andre ord – hva i verden kan gå galt? Noen våpenoverføringer – som de flere milliarder våpnene som er sendt til Ukraina, slik at de kan forsvare seg mot Russland – har kongressens godkjennelse. Det er ikke bare er uttrykk for USAs politikk, det innebærer også en diplomatisk tilnærming om at det er på USAs vilkår, og  at den ukrainske regjeringen og det ukrainske folket må være  enige i disse.

En betydelig del av resten av våpnene sendt ut i 2023 gikk de USAs europeiske allierte, fordi de er bekymret over en mulig framtidig aksjon mot Russland. De mener det kan være et en fjern mulighet om man ser på Moskvas vane med å kjempe mot mindre folkerike land enn Ukraina. 

Det er ikke klart om det russiske militæret er stand til å slåss mot den 31-nasjoner store NATO-alliansen. Med Russland i tankene har USA gjort avtale med Polen for 30 milliarder; militærhelikoptre for 8 milliarder til Tyskland; og en avtale med den tsjekkiske republikken om F-35 kampfly for 5,6 milliarder dollar.

Hver gang en av disse ødelegges på slagmarken i Ukraina blir det ny bestilling hos produsenten.

Lovligheten om anskaffelsen av våpen til Ukraina og USAs europeiske allierte gjelder ikke de nylige våpenforsendelsene til Israel. De har brukt USA-våpen i angrepet mot Gaza, et angrep som den Internasjonale domstolen har antydet at det er «akseptabelt» at Israel holder på med folkemord.

Vi får se bort fra diskusjonen om Israel holder på med folkemord  eller om de «bare» bedriver krigsforbrytelser. Faktum er at deres aktiviteter har tatt livet av 26 000 innbyggere i Gaza, drevet på flukt 1,9 millioner mennesker og hindret levering av hjelpesendinger med medisiner og mat. Dette kan ikke være, og det er ikke, i tråd med USAs lover eller den politikken Biden-administrasjonen har uttalt.

Israel har rutinemessig blitt unntatt fra USAs menneskerettighets-bestemmelser når de bruker våpen de har fått fra USA. Og for å gjøre det enda verre. Biden-administrasjonen har gjort det vanskeligere for kongressen og for allmennheten å få hva slags våpen de har sendt til israelske militæret ved å omgå kongressens bestemmelser.

Dette blir det penger av. Men hvem betaler?

Våpnene er hentet fra lagre uten at det er blitt rapportert hva som er blitt tatt ut og sendt videre. Det er unødvendig å si at utenriksdepartementet har vært tause om dette eksempelet på unntaket fra den glade historien om hvordan alle USAs våpensalg er gode våpensalg.

De nevner heller ikke USAs våpensalg til Saudi-Arabia som var på mer enn 2 milliarder dollar i 2023. Og det kommer antakelig mer der i år. Vi er kommet langt siden utenriksminister Biden kalte Saudi-Arabia en «paria». Som president har Biden gått inn for å øke våpensendingene til det landet.

Kort sagt, i istedenfor å skryte av de enorme verdiene USAs våpensalg gir oss, så bør Biden-administrasjonen heller gi oss innsikt i disse sakene, og ta et hardt, kaldt overblikk på denne uhemmede våpeneksporten.  Den gir oss et dårlig rykte og går ut over sikkerheten til De Forente Stater. 

De bør også se på de menneskelige konsekvensene i bruken av disse våpen hos USAs allierte. En god start ville være å holde tilbake overføringer av våpen til Israel for å få til en våpenhvile.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Jeg dro på gocartbanen med en ungdom jeg skulle «passe på». Han gav full gass og full brems med det resultat at gokarten brøt sammen. Så rart? En ting kan ikke være sann og usann samtidig! Eller? «Krig er fred. Hvis vi lykkes med vaksineprogrammet, vil vi kunne redusere jordens befolkning med 20%. Hvis vi nedlegger jordbruket kan vi redde jorden. Hvis vi skattlegger folket hardere kan vi få ned temperaturen på jorden. Hvis du ikke eier noenting og begynner å spise innsekter blir du lykkelig. Trenger du en mastergrad eller doktorgrad kan du bare si at du har det. Hvis du vil kan du identifisere deg som hva du vil. Fake it till you make it.» Husk at toleransen er stor. Ingen skal krenkes!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Hva dreide det hele seg om?

Slovakia vil etterforske vaksiner og innkjøpet av dem.

Previous Post

Konservativ USA-spaltist.

Vi ødelegger oss selv.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.