POSTED IN Afghanistan, Norsk politikk

Regjeringshæren flykter.

Taliban kontrollerer nå alle grensene i nord.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Den nasjonale religiøse bevegelsen Taliban overtar nå kontrollen i Afghanistan meget raskt. De kontrollerer nå alle grensene i nord og overtar provinshovedsteder daglig. Den USA-utrustete og trente hæren til sentralregjeringen faller fra hverandre.

De fleste regner nå med at Taliban vil overta kontrollen av landet. Det er bare et spørsmål om tid. Dette har vi hevdet her på derimot.no i svært lenge, faktisk i flere år.

For oss har det store spørsmålet vært om vi får et politisk oppgjør med Norges krigspolitikk i Afghanistan. For det har vært et stort flertall på Stortinget og i alle regjeringene siden invasjonen i 2001 som har stilt seg bak denne håpløse politikken.

Erna Solberg - regjeringen.no
Får vi høre henne innrømme at det var feil å sende norske soldater inn i Afghanistan-krigen?

Men så langt har er slikt oppgjør blitt avfeid og vil nok ikke komme. For alle har sine «politiske svin på skogen». Det en glemmer er at tilliten til våre folkevalgte sin evne å lære av sin erfaring svekkes i befolkningen. Hva skal vi med politikere som ikke reagerer på advarsler i åresvis og selv ikke når alle andre ser at dette bærer galt av sted.

Og når så katastrofen kommer snur de seg bare vekk og sier at alt er orden. Mange føler nok ikke tillit til slike folk i det hel tatt, folk som ikke tør ta tak i problemene de selv har skapt. Politikerforakten vil vokse.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Taliban inntar sin 8. provinshovedstad etter en massiv offensiv. Biden ber afghanerne «å kjempe for seg selv».

Taliban har erobret to provinshovedsteder til i Afghanistan. Nå har de tatt kontroll over åtte større byer på bare fire dager, midt i en nådeløs angrepsbølge. Og USA president Joe Biden ber afghanerne kjempe selv for sitt land.  

Etter en serie angrep på tirsdag erobret denne militante gruppen byen Farah i sørvest – hovedstaden i provinsen med samme navn. Og de har også erobret hovedstaden i Baghlan-provinsen, Pul-e-Khumn. Denne ligger kun 200 kilometer fra den nasjonale hovedstaden Kabul.

Lokale myndigheter bekrefter overfor reportere fra Al Jazeera og AFP at begge byene har falt.

Mamoor Ahmadzai

«Taliban er nå i byen», forteller parlamentsmedlem i Baghlan, Mamoor Ahmadzai, til AFP. Han legger til at gruppen «heiste flagget sitt på torget og på guvernørens kontorbygning».

Taliban har kunngjort sine suksessfulle operasjoner i en rekke tweets, og de har også delt en video av de seierrike kampene i Pul-e-Khumri. Taliban har erobret totalt åtte provinshovedsteder i løpet av fire dager, etter hvert som de har intensivert angrepene rundt i Afghanistan.

Gruppen tok Zaranj i Nimroz-provinsen på fredag. så fulgte Sheberghan i Jowzjan-provinsen dagen etter. Søndag falt byene Sar-e-Pol og Taloqan, og også Kunduz – en av de største byene i nordøst. Og på mandag overkjørte Taliban-kjempere Aibak i Samangan-provinsen.

Som reaksjon på de siste erobringene til Taliban insisterer president Joe Biden på at han ikke angrer på sin beslutning om å trekke tilbake de amerikanske styrkene fra landet etter 20 års kampanje. Han forteller reportere at «planen vil ikke bli endret». Han ber de afghanske myndighetene stå samlet for å forsvare landet sitt, og han argumenterer med at de er godt utstyrt til å greie det.

«Vi brukte mer enn 1000 milliarder dollars i løpet av de 20 årene. Vi trente dem opp og utstyrte dem med moderne utstyr til 300 000 afghanske styrker», sa Biden under en pressekonferanse. Og han la til at «afghanske ledere må komme sammen».

«Vi mistet tusenvis, både døde og sårede. Tusenvis av amerikansk personell. Nå må de kjempe for seg selv. Kjempe for sin nasjon».

group of people posing for photo
USAs regjering har ofret flott USA-ungdom i Afghanistan for hva?

Afghanske styrker har stort sett falt sammen under Talibans angrep, og det ser ut som om gruppen kommer til å utvide sine erobringer i de kommende dagene når de nå truer andre provinshovedsteder.

Talibankjempere beleirer nå hovedstedene i Helmand og Kandahar i sør. Og gruppen kunngjorde på tirsdag at de nå er på randen til å gå inn i Feyzabad by, hovedstad i Badakhshan-regionen. De sier at de lokale regjeringsstyrkene der «har lidt store tap» der.  Dn store byen Mazar-i-Sharif i Balkh-provinsen er også under angrep, selv om den afghanske regjeringen sier at de drev tilbake inntrengerne der på tirsdag.

Kanskje det mest alarmerende for de afghanske myndighetene – og deres amerikanske motpart – er at Taliban slår til i selveste Kabul, hovedsete for den sentrale regjeringen.

I løpet av de siste ukene har gruppen stått for flere bilbomber i byen, og gjennomført flere målrettede drap. Dette vekker frykt for at de snart kan true landets hovedstad.

Samtidig som Pentagon sier at USAs tilbaketrekking fra Afghanistan forrige måned var mer enn 90 % fullført, så har amerikanske luftangrep mot Taliban økt. New York Times rapporterer om «dusinvis» den siste uken. Det offisielle USA sier også til Times at Pentagon «sannsynligvis» ber om autorisasjon til flere luftangrep i den kommende måneden, dersom opprørerne for alvor vil true byene Kabul eller Kandahar. 

Da kan man virkelig stille spørsmål om Washington for alvor hadde til hensikt å forlate landet innen 11. september, Bidens deadline.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Mitchell OrrHire

https://www.rt.com/news/531693-taliban-eighth-provincial-capital/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Jan Hårstad
  13 august 2021 15:05

  Å forvente at eliten av Nato-politikere i Norge vil gjøre noe annet enn å unngå enhver kritisk gjennomgang av Afghanistankrigen,er ønsketenkning. De vil fortsette å ljuge og bedra om sin fortid også.
  det som derimot var et realistisk og nyttig prosjekt,var om noen laget et hefte eller bok om «venstresidas»
  historie i Afghanistan,og inkluderte krigen fra 1979-89 også. For uten forståelse av den,blir også krigen fra 2001 uforståelig.
  Som Knut er innforstått med: SV er imot Nato i partiprogrammet. Men Kristin halvorsen skrev lange artikler i KK om hvor fint det var at Norge deltok i morderisk krig i Afghanistan.
  Vi kan ikke endre mentaliteten til de Nato-troende i Norge. Men vi kan gjøre noe med hykleriet og dobbeltspillet til «venstresida». Det er horribelt det også.

  Svar
  • Så, i alle historiene vi («vinnerne») nå får høre om Taliban som tar et oppgjør med de som har samarbeidet med okkupasjonsmakten, bør vi ha i mente hva den norske regjeringen godtok/satte i gang i 1945 overfor de som forelsket seg i de soldatene ( som hverken bombet eller trakkaserte) i Norge . Håret ble klippet, de ble jaget gjennom gatene og sendt til interneringsleir , før de ( med små barn) ble sendt til et utbombet Tyskland og fratatt statsborgerskap.

   ‘Ap satt med makta etter krigsslutt, altså i freden , og skyldte på «befolkningen» for å ikke stoppe overgrep. Dette var i fredstid, der statsapparatet fungerte.
   Samtidig brøt de Grunnloven og brukte lover med tilbakevirkende kraft, for å frata lønn og stemmerrettigheter de gruppene som de visste ikke ville stemme Ap etter krigen. ‘

   / Myndighetene ba befolkningen om å ikke ta loven i egne hender, men dobbeltkommuniserte og uttrykte i samme åndedrag sympati med mobben som skamklipte norske kvinner,
   … anslår at over 5000 kvinner ble internert i den kaotiske frigjøringstida. /
   https://www.dagbladet.no/kultur/varsler-filmbombe—holder-statlige-overgrep-hemmelig/70784106

   «All nazistisk litteratur skulle avleveres. Aktive nazister skulle fjernes fra offentlig stillinger – og alle viktige private stillinger. «
   http://www.adressa.no/pluss/magasin/2016/03/17/Troppsvarme-12292388.ece

   Svar
 • Ellers:

  Ellers:
  ‘Da den røde armé tok seg inn i Berlin og Tyskland mot slutten av andre verdenskrig ble opp mot to millioner tyske kvinner, jenter og jentebarn ned til åtte år utsatt for brutale voldtekter, enkelte opptil 60 og 70 ganger, ifølge den amerikanske professoren og historikeren William Hitchcock.
  Massevoldtektene i Tyskland regnes ifølge den kjente, britiske militærhistorikeren Anthony Beever, som den største i moderne historie, og 240 000 antas å ha dødd av skadene.’
  https://forskning.no/historie-seksualitet/hvordan-kunne-det-norske-samfunnet-tillate-at-tyskerjentene-ble-sa-stygt-behandlet/1609599

  Svar
 • Meget bra kommentar og forslag. Norge og Nato har sørget for at 100.000.000.000 dollar i heroin inntekter årlig har gått i lommene til de som ikke ble tatt eller straffet. Det er mildt sagt sterke indisier på at politikere samarbeider med heroin mafiaen. Mudjahedin fikk makta i Afghanistan i 1989 takket være Nato og delte seg opp iblant annet Taliban som fikk makten i 1996. Det var dog enda verre at USA bombet alle byer i Nord Korea sønder og sammen på 1950 tallet. Ikke rart at Nord Korea har skaffet seg atomvåpen. Lista er uendelig. Nato er hyklersk uten skam.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De store byene faller nå som fluer:

Det Afghanske korthuset raser sammen.

Forrige innlegg

Vaksineangst.

Fører til sprengt sykehuskapasitet i Danmark.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.