POSTED IN Russland

Putins årlige pressekonferanse:

Russisk økonomi styrker seg.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Ingen behov for ny mobilisering i Russland

Av Jan Herdal

På sin årlige kombinasjon av pressekonferanse og åpen linje, utelukket Russlands president Vladimir Putin kategorisk en ny mobilisering i Russland. 

Ca. 300 000 reservister ble mobilisert i fjor høst. 244 000 av dem er fortsatt i konfliktsonen i Ukraina i tillegg til ordinære soldater og frivillige, og de kjemper godt, ifølge Putin.

Hovedårsaken til at ny mobilisering er unødvendig, er at det pågår en storstilt frivillig rekrutteringskampanje i Russland, som hittil har rekruttert 486 000 nye soldater. 

Strømmen av frivillige russere som vil beskytte fedrelandet med våpen i hånd synes ikke å avta. Ifølge Putin mottar myndighetene fortsatt daglig henvendelser fra ca. 1 500 unge mennesker som vil bli soldater.

Ifølge offisielle tall har Russland ødelagt 747 (inntil onsdag kveld) ukrainske tanks og nesten 2 300 pansrede kjøretøy av ulike typer bare siden Kiev startet sin såkalte motoffensiv i juni. Vesten har levert omtrent 400 tanks til regimet i Kiev.

Det vil bli fred når Russland har oppnådd sine militære mål i Ukraina.

Over 1 billion rubler (110 milliarder dollar), er avsatt i Russlands føderale budsjett 2024 til utvikling og integrasjon av de nye russiske regionene i det som tidligere var det sørøstlige Ukraina. – Økonomien i disse regionene er på bedringens vei, men et enormt arbeid gjenstår. Russland akter å møte denne utfordringen, sa Putin.

Den russiske økonomien har vist styrke og stabilitet stilt overfor ytre press, og årets BNP er forventet å øke med 3,5 prosent. Arbeidsledigheten i Russland er nå på det laveste noensinne, 2,9 prosent, men inflasjonen vil trolig øke til 8 prosent innen årets utgang. Putin mener den russiske økonomien vil være stabil på mellomlang sikt.

 

Offentlig gjeld til utlandet er nedbetalt fra 46 til 32 milliarder dollar I løpet av året. Også private selskaper betaler ned på sin utenlandsgjeld. Ifølge Putin øker realinntekten i Russland med rundt 5 prosent i år. Over nyttår øker minstelønna med 18 prosent, men han erkjente at slike indekseringer ikke skjer ofte nok.

Om forholdet til USA sa han at Russland er klare til å gjenoppta normale relasjoner, men før det kan skje, er det nødvendig å gjøre et «fundamentalt grunnarbeid».

Om vestens såkalte «regelbaserte verdensorden» sa Putin at det rent faktisk ikke er noen regler, de endres hver dag i takt med den politiske situasjonen og de kortsiktige interessene til de som snakker om den. Russlands arbeid i BRICS er viet en rettferdig verdensorden. 

Europeiske statsledere som Viktor Orban i Ungarn og Robert Fico i Slovakia brennemerkes gjerne som «pro-russiske». Det er de ikke. De bare hevder sitt lands nasjonale interesse, sa Putin. 

Redaksjonen har lagt til bilde

Forsidebilde: Alora Griffiths

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Covid-vaksineringen havner nå i rettsapparatet.

X-helseminister i Italia etterforskes for drap.

Forrige innlegg

Krigen utvides langsomt i Midt-Østen.

De israelske tapstallene på Gaza vokser fort.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.