POSTED IN Afrika
Presidenten i den Sentralafrikanske republikken (CAR) til Macron: Vårt forhold til Russland har ikke dere noe med.
0
Print Friendly, PDF & Email

Våre bånd med Russland «Not Your Business», sier den afrikanske presidenten til Macron

Presidenten i Den sentralafrikanske republikken har fortalt Frankrike at landet hans vil fortsette å samarbeide med Moskva. Den sentralafrikanske republikken vil fortsette å samarbeide med Moskva, har Faustin Touadera sagt.

Forholdet mellom Den sentralafrikanske republikk (CAR) og Russland er en sak som ikke angår Frankrike, har president Faustin Archange Touadera sagt til den franske regjeringen, ifølge en rapport publisert i helgen av nyhetsbyrået RFI.

Touadera kom angivelig med kommentaren da han møtte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris onsdag mens han var på vei til Cuba for G77-toppmøtet.

Den afrikanske nasjonens leder, ifølge hans talsperson, Albert Yaloke Mokpeme, sa til Macron at CAR samarbeider «med russiske myndigheter innenfor rammen av en forsvars- og treningsavtale mellom stater», og understreket at andre aspekter av forholdet «ikke var [Paris] ‘] virksomhet.»

Forrige uke møtte Frankrikes president Macron Touadera for å gjenopplive bilaterale forhold som hadde vært anstrengt i årevis, delvis på grunn av CARs samarbeid med Moskva og tilstedeværelsen av det russiske private militærselskapet Wagner Group.

De to lederne ble enige om «å fortsette å jobbe sammen for suverenitet, stabilitet og gjennomføring av positiv og inkluderende dialog i Den sentralafrikanske republikk», heter det i en uttalelse fra den franske presidentens kontor.

Mens Touadera uttrykte støtte for sterkere forhold til Frankrike, insisterte han på å opprettholde sitt partnerskap med Moskva, som blir oppfattet som en pålitelig sikkerhetspartner av visse afrikanske land, inkludert Mali og Burkina Faso.

Den Sentralafrikanske republikken (CAR)

Paris har i årevis møtt anklager om å blande seg inn i sine tidligere afrikanske koloniers indre anliggender og kritikk av franske troppers svikt i å bekjempe jihadistiske opprør i Sahel-regionen.

Niger, der et kupp i juli avsatte president Mohamed Bazoum, har gjentatte ganger anklaget Frankrike for «åpenbar innblanding» mot de nye militære herskerne og Macron, som har gjentatt sin støtte til den avsatte lederen, for å «fortsette en nykolonial operasjon mot» nigerianere.

Lørdag fortalte presidentens talsperson for CAR, også en tidligere fransk koloni, til RFI at myndighetene i Bangui er svært beskyttende for landets suverenitet.

«Vi setter ikke betingelser i våre bilaterale relasjoner … Hvis vi må jobbe i full tillit med vår tradisjonelle partner, som er Frankrike, vil vi jobbe med virkeligheten av det vi opplever og hva vi ønsker for landet vårt,» la Mokpeme til .

Forsidebilde: Annie Spratt

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ny norsk modell:

En politisk snylterelite
heva over egne regler

Forrige innlegg

Krig mot menneskeheten.

Dr. David Martin om koronaviruset.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.