POSTED IN NATO, Tortur

Det foregikk mye bak kulissene da Tyrkia snudde om svensk Nato-medlemskap.

Dobbeltspill fra Erdogan.

0
Print Friendly, PDF & Email

Seymour Hersh avslører hva som endret Erdogans mening om Sverige.

Av Tyler Durden.


På dette tidspunktet ser det ut som er sikkert at Sverige blir medlem av NATO, etter Erdogans dramatiske kuvending etter måneder med klaging over at Sverige var for ettergivende mot «terrorister» (kurdiske grupper og individer som den tyrkiske staten ikke liker).

Til tross for at Stockholm har gitt innrømmelser det siste året, til og begynt å utlevere ettersøkte dissidenter anklaget for forbrytelser til Tyrkia, var det aldri nok. Og så kom koranbrenningen utenfor den tyrkiske ambassaden i Stockholm, som bare ytterligere forsterket avvisningen fra Ankaras av det Sveriges NATO-søknad.

Men bare de siste ukene har mye endret seg. Tyrkias president Erdogan bekreftet forrige onsdag at landets parlament er klar til godkjenne Sveriges NATO-bud. Men dette vil ta litt tid, siden det ikke vil være behandlet før i oktober.

Erdogan plutselige enighet med Brussel ga Ungarn det de trengte, og Ungarn sier nå at de også er klare til å godkjenne Sveriges NATO medlemskap. Ungarns parlament forventes å behandle saken formelt i midten av september.

Erdogans u-sving ble annonsert rett før NATOs toppmøte i Vilnius sist uke. Det synes som at Sveriges innsats for «reformer» under press fra Tyrkia, som omfattet å vedta nye antiterrorlover, opphevelse av en EUs våpenembargo mot Tyrkia, og samarbeid om utlevering – endret Erdogans mening. Mange observatører mistenker at det er noe mer ved historien.

Hva var den egentlige drivkraften i det plutselige tyrkiske stemningsskiftet?

La oss starte med Bidens demokratiske partis økende panikk om presidentvalget i 2024. Et fremstående partimedlem fortalte meg: Trump kan bli den republikanske kandidaten, og vil velge Robert F. Kennedy Jr. som sin kandidat. Den merkelige duoen vil da få en enorm seier over en snublende Biden, og også få bort mange av partiets Hvite Hus- og senatskandidater.

Men Biden fikk det han trengte før NATO-toppmøtet denne uken, ved på en eller annen måte å få snudd Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, og få ham til å vende seg fra Putin ved å kunngjøre at han ville støtte NATO-medlemskap for Sverige. Den offentlige historien for Bidens ansikts-reddende kupp å gå med på å selge amerikanske F-16 jagerbombefly til Tyrkia.

Jeg har blitt fortalt en annen, hemmelig historie om Erdogans helomvending: Biden lovet at IMF ville øke en sårt tiltrengt kreditt til Tyrkia med 13 milliarder dollar.

«Biden måtte ha en seier og Tyrkia er i akutt økonomisk krise», sa en tjenestemann med direkte kunnskap om transaksjonen til meg. Tyrkia mistet 100 000 mennesker i jordskjelvet i februar i fjor, og har fire millioner bygninger som skal gjenoppbygges. «Hva kan være bedre enn at Erdogan» – under Bidens veiledning sa tjenestemannen, «endelig innser at han har det bedre med NATO og Vest-Europa?» Ifølge New York Times, ringte Biden Erdogan på vei til Europa søndag. Bidens kupp gjorde at Putin fikk «nøyaktig det han ikke ønsket: en utvidet, mer direkte NATO-allianse».

En analyse fra juni av Brad W. Setser fra Council on Foreign Relations, «den økende risikoen for Tyrkias økonomiske balanse», sa alt – Erdogan vant valget og «må nå finne en måte å unngå en overhengende finanskrise». Det kritiske faktum, skriver Setser, er at Tyrkia «er på kanten av å gå tom for valutareserver – og må velge mellom å selge gullet sitt, en unngåelig mislighold, eller å svelge den bitre pillen med en fullstendig reversering av politikken og et IMF-nedskjæringsprogram».

Et annet nøkkelelement i de kompliserte økonomiske problemene for Tyrkia, er at Tyrkias banker har lånt ut så mye penger til landets sentralbank, at «de ikke kan dekke sine innenlandske dollar-reserver, dersom tyrkere skulle be om å få pengene tilbake». Ironien for Russland, og en grunn til mye sinne i Kreml, er at Putin etter sigende har gitt russisk gass til Erdogan på kreditt, og ikke krevd at den statlige gassimportøren skal betale. Putins har vært generøs mens Ergodan har solgt droner til Ukraina for bruk i krigen mot Russland. Tyrkia har også tillatt Ukraina å sende avlingene sine gjennom Svartehavet.

Alt denne europeiske politiske og økonomiske falskspillet ble gjort åpent og tydelig. Det kommer til uttrykk på en annerledes måte i USA.

Fra Zero Hedge, publisert 16 juli 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Hersh Exposes The Real ‘Quid Pro Quo’ That Changed Erdogan’s Mind About Sweden.

Kommentar av oversetter:
Hvorfor kom ikke Kreml Washington i forkjøpet, og tilbød Erdogan lån tilsvarende 13 milliarder dollar? Kreml må ha visst om Tyrkias økonomiske situasjon etter jordskjelvet. Det ville ha styrket sjansen for at Tyrkia ville ha blitt medlem i SCO og BRICKS, snudd seg fra NATO, og Russland hadde beholdt forholdet til Tyrkia. Siste: Erdogan skal ha sagt at Tyrkia må bli medlem i EU først, før Tyrkia endelig godkjenner at Sverige blir medlem i Nato.

Forsidebilde: Kyle Head

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Britisk lege skiftet helt mening om vaksinene etter at hans far døde:

Ingen vaksinering før grundig undersøkelse av dem.

Forrige innlegg

Politiske rystelser på vei i Tyskland?

Nytt parti på den virkelige venstresiden?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.