POSTED IN EU, Migrasjon og flyktninger

På kollisjonskurs med EU.

Polens statsminister vil holde folkeavstemning om EUs immigrasjonsplan.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Kate Connolly

Mateusz Morawiecki spør velgerne om de ønsker å akseptere «tusenvis av illegale innvandrere» under EUs foreslåtte nye regler.

Polens høyreorienterte statsminister har sagt at han ha en folkeavstemning om EUs migrasjonsreformer, der velgerne vil bli spurt om de er villige til å akseptere «tusenvis av illegale innvandrere fra Midtøsten og Afrika». Mateusz Morawiecki kunngjorde i en video publisert på nettet søndag, at folkeavstemningen vil falle sammen med et parlamentsvalg 15. oktober. Migrasjon og sikkerhet vil være sentrale temaer i valget, ettersom Morawieckis regjerende parti, Law and Justice (PiS), vil beholde makten.

PiSs kampanje for å forlenge sitt åtteårige styre startet sist torsdag, da forsvarsministeren Mariusz Błaszczak kunngjorde at han plasserer 10.000 soldater «nærmere grensen til Hviterussland slik at de ikke våger å angripe oss». Kunngjøringen kom etter at hviterussiske militærhelikoptre angivelig krenket polsk luftrom forrige uke og leiesoldater fra Wagner-gruppen slo leir i Hviterussland. Warszawa har tolket dette som en direkte provokasjon, og viser til det dette som økende bevis på trusselen Minsk utgjør for Polen og EU.

Morawieckis regjering har lenge vært i mot EUs planer om å fordele migranter jevnt blant medlemslandene, og dele ansvaret for folk som kommer inn i EU uten oppholdstillatelse. En avtale ble formelt godkjent av EUs innenriksministre i juni, til tross for enkelte lands innvendinger, inkludert Ungarn og Polen.

Morawiecki sa at folkeavstemningen ville stille et klart spørsmål: «Støtter du mottak av tusenvis av illegale innvandrere fra Midtøsten og Afrika pålagt av europeisk byråkrati?» Videoen hans viste scener med gatevold i Vest-Europa, med brennende bygninger og kjøretøy, en hentydning til nylige opptøyer i Frankrike. I en scene sees en svart mann slikke en stor kniv. Bildene er ledsaget av stemmen til PiSs leder, Jarosław Kaczyński, som spør: «Vil du at dette skal skje i Polen? Vil du slutte å være herre i ditt eget land?»

PiS har fått oppmerksomhet til det økende antallet afrikanske og Midtøsten-migranter som kommer inn i Polen via Hviterussland, som ikke er et EU-medlem og som Polen deler en 400 km lang grense med. Hittil i år er det gjort om lag 19.000 forsøk på å krysse grensen, mot 16.000 i hele 2022. Omtrent 2.000 polske soldater og 5.000 grensevakter vokter for tiden grensen. En del av grensen er beskyttet av en 186 km lang metallvegg.

Polen har gitt opphold til mer enn 1 million ukrainere, som stort sett er hvite kristne. Men i årevis – spesielt under høydepunktet av flyktningkrisen i 2015 – har politiske ledere ytret sin innvending mot å være vertskap for muslimer og andre mennesker fra forskjellige kulturer, og hevdet at de truer landets kulturelle identitet og sikkerhet.

I den kommende folkeavstemningen vil velgerne også bli stilt andre spørsmål om andre temaer, blant annet om de støtter en økning i pensjonsalderen, som var senket til 60 år for kvinner og 65 år for menn, og privatisering av statlige virksomheter. På et nylig politisk møte i Chełm, nær grensen til Ukraina, sa Kaczynski at en EU-ledet privatisering av skoger ville hindre polakker i å plukke sopp, et populært nasjonalt tidsfordriv. Høyden på soppplukkings-sesongen faller sammen med datoen for avstemningen. Kaczynski sa: «Vi har denne friheten. Vi kan gå og plukke sopp, dette er en del av vår frihet, og vi vil ikke la denne friheten bli stjålet fra oss».

Kaczynski har også vekket den anti-tyske følelsen som partiet hans har brukt for å styrke sin base siden stiftelsen i 2001, sammen med temaer som kvinnehat, homofobi, sikkerhet og rasisme. Han har sagt at Tyskland burde tvinges til å betale Polen 1,3 milliarder euro i erstatning for nazistenes krigsforbrytelser. Tyskland har avvist kravene.

Kaczynski har vist til Polens ødeleggende opplevelser av livet under nazi- og sovjettidens styre som begrunnelse for polakkenes frykt og krav. Han sa på samlingen i Chełm: «Vet du hvem som har størst innflytelse i Brussel? Akkurat – Tyskland. Og vi ville bli tvunget til å gå fra å bo under en støvel fra øst til en annen støvel fra vest».


Fra The Guardian. Publisert 13. august 2023.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: Polish prime minister to hold referendum on EU’s immigration plan.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

I Tyskland akkurat nå:

De som vil ha slutt på krigen mot Russland er til fare for «europeisk stabilitet».

Forrige innlegg

Vaksineskader:

Bare 1-10% blir innrapportert.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.