POSTED IN Endring av politikken, Militære/våpen/teknologi

Polens militære styrke er nå større enn Tysklands.

Polen ruster opp.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det amerikanske utenriksdepartementet godkjenner salg av 96 Apache-helikoptere til Polen.

Polen ruster opp og moderniserer raskt sine væpnede styrker.

Av Dorzecy pl.


Det amerikanske utenriksdepartementet har godkjent salget av 96 AH-64E Apache-helikoptre til Polen, kunngjorde den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak mandag.

«I mellomtiden til salg og levering er fullført av de kjøpte helikoptrene til Polen, vil den amerikanske hæren gi oss operative Apache-helikoptre fra sitt egen flyvåpen, I henhold til min avtale med forsvarsminister L. Austin, skrev Błaszczak på X.

I september i fjor sendte Polen en forespørsel til USA angående kjøp av Apache-helikoptre. AH-64E Apache er det primære angrepshelikopteret til den amerikanske hæren, designet for å bekjempe pansrede våpen og støtte bakkeenheter. For øyeblikket brukes disse helikopterne av land som Japan, Storbritannia, Saudi-Arabia og Egypt.

AH-64E Apache Foto: iStock

Tidligere mandag kunngjorde Błaszczak at det koreanske K239 Chunmoo mobile rakettsystemet var levert til Polen; han viste også frem FA-50-flyet Polen har kjøpt fra Sør-Korea. Polen bestilte 288 Chunmoo- mobile rakettsystemer verdt 3,55 milliarder dollar. De skal leveres til Polen mellom 2023 og 2027. De tre første rakettsystemene skal monteres på et polsk chassis i Sør-Korea og sendes til Polen. Ytterligere Chunmoo-enheter vil bli plassert på det polskproduserte chassiset ved Stalowa Wola stålfabrikk i Polen.

Forsvarsministeren viste også frem det lette kampflyet FA-50 «Fighting Eagle» på en flybase i den østlige byen Mińsk Mazowiecki. Han fortalte journalister at det polske luftvåpenet allerede hadde mottatt to FA-50, med ytterligere 10 planlagt å ankomme innen slutten av året. Han la til at regjeringen erstattet militærfly fra sovjettiden med vestlig produsert utstyr, inkludert de sørkoreanske FA-50-ene «med rekordfart».

Fra ReMix, publisert 22 august 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i originalartikkelen.
Orginalartikkel: U.S. State Department approves sale of 96 AH-64E Apache helicopters to Poland.

Kommentar av oversetter:
Den polske hæren er nå 20. i verden, ifølge utgivelsen i juni av militærstatistik-knettstedet Global Firepower ranking, som evaluerer det militære potensialet til 145 land. Rett foran Polen på rangeringen er Vietnam, Israel og Iran. Polen overgår Spania, Tyskland og Canada. USA er rangert først, og overraskende er Russland nå nummer to.

Sammenlignet med begynnelsen av 2022 har Polen rykket opp fire plasser. Faktorer som bidrar til forbedringen inkluderer Polens anskaffelse av utstyr og moderniseringen av hæren, som ble fremskyndet etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Forfatterne av rangeringen ga Polens hær høye karakterer for kvaliteten og kvantiteten til luftvåpenet, transporten og artilleriet. Imidlertid ble jagerflykapasiteten og marinen vurdert som svært lavt. Global Firepower vurderte også kritisk nivået på militære reserver, et viktig element for vedvarende forsvar.

De siste åtte årene har forsvarsutgiftene i Polen økt med omtrent 160 prosent. Fra 9 milliarder euro har Polens årlige forsvarsutgifter nådd 22,4 milliarder euro. For øyeblikket bruker den polske regjeringen minst 3% av BNP til forsvar. Visestatsminister Jarosław Kaczyński kunngjorde også at det polske militæret planlegger å ha 300 000 soldater, mens det for øyeblikket er anslått å ha 170 000 soldater.
Kilde: ReMix, artikkel: Polish Army Supasses Gemany and Spain to Rank 20th in the World.

Polens opprustning kan øke spenningen i Europa, med en hærstyrke mer slagkraftig enn Tyskland, kan Polens krav om enorme erstatningsbeløp for annen verdenskrig få øket styrke, noe som Tyskland ikke kan klare hvis store deler av industrien nedlegges. Polens historiske krav på deler av det vestlige Ukraina kan også få ny tyngde, og Polen kan bli mer aggressiv ovenfor Hviterussland og Russland, som øker spenningen ytterligere.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nye våpen og dermed en ny type krigføring:

Biovåpen, strålevåpen, værmanipulering, utløsning av jordskjelv?

Forrige innlegg

Misnøyen i Tyskland når nye høyder.

Et stort flertall vil ha en ny kansler.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.