POSTED IN Mat/Landbruk

Konflikt for åpen scene.

Polen vil ikke lenger sende våpen til Ukraina.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Når politikken ikke er sammenhengende men består av tilfeldig utspill og er et resultat av at USAs interesser prioriteres, da får vi slike tilstander som den som refereres under.

Russland krevde at alle forutsetninger for kornavtalen skulle overholdes – ikke bare de som var til fordel for Ukraina. Da vesten (USA) nektet dette ble den ikke forlenget. Resultatet ser vi nå hvor landbruket i EU-land er i ferd med å oversvømmes og ødelegges av billig ukrainsk korn.

Det skal være valg i flere av landene som berøres og da må en ta hensyn til bøndenes interesser. Men den ukrainske regjeringen står med ryggen mot veggen og krever det umulige av sine støttespillere.

Sannsynligvis går det langsomt opp for den polske regjeringen at krigen er tapt. Hvorfor skal de ofre landbruket for en tapt sak? Støtten til Ukraina faller sammen i Nato-området. Nå må en få demonisert Zelensky-regjeringen så fort som mulig for å ha en syndebukk klar før sammenbruddet blir alt for tydelig.

Vi har et ordtak for dette som nå skjer: Når krybben er tom bites hestene.

Knut Lindtner
Redaktør

Polen slutter å levere våpen til Ukraina.

En av Kievs sterkeste støttespillere har trappet ned støtten midt i en pågående handelskonflikt.

Poland vil ikke lenger gi våpen til det ukrainske militæret, har statsminister Mateusz Morawiecki sagt, og lagt til at Warszawa i stedet vil flytte fokus til sin egen sikkerhet. Avgjørelsen følger etter en diplomatisk krangel om ukrainsk kornimport, som ble forbudt i Polen etter å ha oversvømmet lokale markeder.

Morawiecki sa onsdag til journalister at regjeringen ville stanse våpenforsendelsene, og fremhevet en økende splid mellom de to naboene etter mer enn ett år med stor støtte fra Warszawa.

«Vi overfører ikke lenger våpen til Ukraina, fordi vi nå bevæpner Polen med mer moderne våpen,» sa Morawiecki. Han advarte senere om at ytterligere handelsforbud kan bli pålagt Kiev, gitt at «ukrainske myndigheter ikke forstår i hvilken grad Polens oppdrettsindustri har blitt destabilisert» av utenlandsk import.

Kommentarene kom etter at den ukrainske presidenten Vladimir Zelensky så leverte et dårlig kamuflert angrep mot Polen under en tale foran FNs generalforsamling tidligere denne uken, og sa at «noen [land] i Europa omgjøre solidaritet til et politisk teater» og «omgjør spør spørsmålet om korn til en thriller.»

Handelen har eskalert jevnt de siste månedene. Ettersom store skipsruter i Svartehavet ble stengt på grunn av konflikten med Russland, strømmet ukrainsk korn inn i sentral- og europeiske markeder, og skapte kaos for lokale produsenter.

Kornoverfloden førte til et formelt importforbud blant fem EU-medlemmer for å beskytte innenlandske bønder – Bulgaria, Ungarn, Polen, Romania og Slovakia. Selv om det blokkomfattende forbudet gikk ut i forrige uke, har Warszawa, Budapest og Bratislava valgt å fortsette politikken på individuell basis, og hver av dem hevder at det er nødvendig for å stabilisere prisene.

Kiev har insistert på at forbudene er ulovlige, og økonomiminister Yulia Sviridenko uttalte at «det er avgjørende viktig for oss å bevise at individuelle medlemsland ikke kan forby import av ukrainske varer». Regjeringen har siden reist søksmål til Verdens handelsorganisasjon for å stanse handelsrestriksjonene, selv om Warszawa avfeide tiltaket og sa at en «klage for WTO ikke imponerer oss.»

Polen har vært blant Ukrainas mest høylytte støttespillere gjennom konflikten med Moskva, og har gjentatte ganger oppfordret andre EU-medlemmer til å trappe opp militærhjelpen samtidig som de godkjenner en lang rekke av sine egne våpenforsendelser. Polens president Andrzej Duda oppfordret nylig Kiev til å «huske» landets status som et logistisk knutepunkt for våpenleveranser, og sammenlignet Ukraina med en druknende mann, som kanskje drar redningsmennene sine under vannet med seg.

Beslutningen om å stoppe strømmen av våpen kommer mens Kievs sommermotoffensiv fortsetter fastlåst utover høsten, med ukrainske styrker som sliter med å trenge inn i Russlands tunge frontlinjefestninger til tross for mer enn ett år med vestlige våpenoverføringer, trening og etterretningsstøtte.

https://www.rt.com/news/583320-poland-stops-weapons-ukraine/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  22 september 2023 10:20

  Kiev-styret vil ha slutt på russisk vetorett i Tryggingsrådet, og i staden tilby Tyskland (!) fast plass der.

  Tyskland har ikkje bite på dette agnet. Den tyske utanriksministeren seier ho har sympati med det ukrainske folket, men vil ikkje gå med på alt som kjem frå Kiev:

  The diplomat noted that while Berlin sympathizes with the Ukrainian people, “it is not that we support everything that comes out of Ukraine from the government.” (RT 22.9.2023)

  Endå eit teikn i tida? Dette er andre tonar enn det me har høyrt i lang tid no.

  Svar
 • Det er valg i Polen 15. oktober. Derfor er det viktig for partiet PIS å vise til at de setter Polen først! Statsministeren prøver å si til den voksende skare av polske velgere som er lei av krigen i Ukraina og skeptisk til det omfanget av hjelp Polen gir, at PIS har en viss forståelse for denne skepsisen. Mer dramatisk enn det, er det i følge UD, ikke!

  Svar
 • Når en leser artikkelen her på Derimot om sultkatastrofen mange i verden står overfor, er det all mulig grunn til å få slutt på krigen i Ukraina; uansett om det vil medføre at Ukraina må avstå de landområdene som nå er under russisk kontroll. Eksporten av billig korn, annen mat og gjødsel fra Russland og Ukraina må gjenopptas for fullt, gjennom en ny avtale hvor Russland får like vilkår som Ukraina, og at Russland igjen slippes inn i betalingssystemet SWIFT.

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   22 september 2023 18:37

   Vel talt, Men me har diverre umyndige politikarar som heller vil at folk skal svelta eller drepast, enn at me syner Russland vanleg folkeskikk.

   Hugs kva Arbeiderpartiet/Anniken Huitfeldt seier: -Det viktigste er at Russland ikke vinner fram.

   Difor må Noreg torpedera alt som Russland er interessert i. Noreg er ein fæl nabo.

   Svar
   • La Russland få overta hele Ukraina. Da Ukraina var en del av Sovjetunionen, var de jo en industriell motor i samveldet. De hadde til og med en fabrikk som produserte fly. Alt dette forsvant når de ble et selvstendig og korrupsjonen tok helt overhånd. Penger til de rike oligarkene, og knappe resurser til de som gjorde jobben i landet. Jeg tror ikke befolkningen hadde det noe dårligere da enn de har nå. Det var i hvert fall ikke krig i landet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Noen meninger er å foretrekke.

De som kritiske til krig og opprustning må overvåkes».

Forrige innlegg

For å unngår russisk missilangrep.

Lagrer Ukraina stridshoder (granater/missiler) i sine kjernefysiske kraftverk?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.