POSTED IN Kina, Sanksjoner, USA

Planlegger USA en ny runde sanksjoner?

Nå skal Kina tas.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vil flere sanksjoner mot Kina slå tilbake?

Av Larry Johnson

Larry Johnson er x-CIA-analytiker

De Forente Stater har vært på kollisjonskurs med Kina de siste to årene, takket være Joe Biden. Et symptom på det frynsete forholdet er gjentatte trusler fra USA om å innføre økonomiske sanksjoner mot Kina.

Det startet i mars 2021:

De Forente Stater, Den Europeiske Union, Storbritannia og Canada innførte på mandag  sanksjoner mot kinesiske offisielle for brudd på menneskerettigheter i Xinjiang. Dette er de første samordnede vestlige aksjoner mot Beijing under den nye USA-presidenten Joe Biden.

Beijing slo øyeblikkelig tilbake med straffetiltak mot EU. Disse ser bredere ut, de inkluderer europeiske lovgivere, diplomater, institutter og familier, og forbyr deres forretninger å drive handel med Kina.

Istedenfor å begrense sanksjonene til å gjelde menneskerettighets-saker bekrefter Bidens finansminister Janet Yellen følgende:

Hensikten med Biden-administrasjonens bruk av sanksjoner som redskap mot Kina er om Beijing noen gang «beveger seg aggressivt mot Taiwan».

Jeg gjetter at dette har noe med våren å gjøre. Akkurat som svalene vender tilbake til Capistrano imars, føler Biden-administrasjonen at de nå trenger å yppe seg ved å true Kina med nye sanksjoner dersom de sender militær hjelp til Russland. Å hjelpe Russland i Ukraina-krigen er det siste Kina kommer til å gjøre for å ikke å pådra seg den forskrudde Bidens vrede. Nok en gang var det den ubetydelige og runde Janet Yellen som er budbringeren:Vår 76-årige president sier at kinesiske forsøk på å støtte Russland er «svært bekymringsfullt», og hun legger til at Beijing ikke må hjelpe Moskva til å unngå USAs sanksjoner.

Yellen sa: «Vi skal iallfall gjøre det klart overfor den kinesiske regjeringen og selskaper og banker i deres ansvarsområde hvilke regler som gjelder med våre sanksjoner, og hvilke alvorlige konsekvenser det vil få om de bryter dem.»

Den tidligere sjefen for USAs finansdepartement har også advart om at USA vil «fortsette å innføre flere sanksjoner mot Russland». Og de vil forhindre Kremls mulighet til å omgå sanksjoner som allerede er pålagt.

Jeg mistenker at dette må være det siste strået for Kina. Xi Jinping er ingen idiot. I tillegg til at han ser at De Forente Stater sender milliarder av dollar med dødelig hjelp til Ukraina, så lover det udugelige Biden-teamet åpent å forsyne Taiwan med betydelige mengder militært utstyr som kun har til hensikt å ta livet av kinesiske soldater.

På den økonomiske fronten er Kina mer sårbar enn Russland overfor vestlige sanksjoner.

Se bare på følgende:

*   Kinas eksport for 2021 var 3 553 51 milliarder dollar, en økning på 30,17 % fra 2020.

 • Kinas eksport til USA var 577,13 milliarder dollar i 2021, ifølge FNs COMTRADE database    om internasjonal handel.
 • Kina eksporterte for 472 milliarder euro til Den Europeiske Union i 2021.

Sanksjoner er et tve-egget sverd. Det er sant at nesten en tredel av Kinas eksport går til USA og Europa. Men De Forente Stater og Europa må stole på Kina når det gjelder viktige farmasøytprodukter, elektronikk og sjeldne mineraler. Om vi skal bruke historien som guide er sanksjoner bare gode helt til man driter i det landet som sanksjonerer og prøver å finne alternativer.

Det er flere tegn på at Kina, inspirert av Mohamed Alis bokse-strategi, snart vil begynne å slå tilbake: 

Mark Mobius, en pioner innenfor investering i voksende markeder, sier at Kina nå begrenser investeringene utenfor landet. Det skjer nå som verdens nest største økonomi prøver å komme seg etter det presset Covid-19-lockdowns har ført til.

«Jeg er personlig berørt fordi jeg selv har en konto i HSBC i Shanghai.Jeg kan ikke få ut pengene mine nå. Regjeringen har satt restriksjoner på pengeflommen ut av landet», sa Mobius på torsdag i Fox Business-showet «Mornings med Maria». «Så jeg vil være svært, svært forsiktig med investere i Kina», sa grunnleggeren av Mobius Capital Partners.

USA og Europa har oppdaget at sanksjoner er ubrukelig mot Russland.  Det ser ut som om de nå i stedet vil doble sanksjonene mot Kina. Én ting er sikkert, uansett økonomiske tiltak mot Kina. Ytterligere sanksjoner vil bare styrke båndene mellom Russland og Kina, og gjøre Kina enda mer fiendtlig overfor Vesten. Dette er iallfall ingen oppskrift for fred og framgang.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Ja, ja. Vesten har prøvd seg med Opiumskriger mot Kina tidligere.
  Det kan virke som de gærne , – som har propagandert oss til å tro er ekstra intelligente, kjører gamle oppskrifter når det gjelder å sette i gang konflikter. Samme oppskrift nå som før 2. verdenskrig.

  Det er nok noen det brenner i rumpa på nå.
  Da tenker man jo ikke helt klart.
  Alternativet er at de ER idioter, og alltid har vært.
  Men har tilranet seg makt med sin psykopati.
  Farlige idioter.

  Svar
 • Usrael vil gjerne at Kina holder seg selv «i tømme» for at deres forsøk på å dele opp Russland skal ha en snever mulighet til å lykkes. (hvilket det absolutt ikke har) Så når Usrael og (S)nato har tapt i Ukraina så skal de snu seg mot Kina og starte en ny krig, denne gang om Taiwan. (Formosa)
  Usrael har tapt hver eneste «ordentlige» krig de har forsøkt seg på, men man «stevner frem som man har startet» uansett?
  Gud bedre, disse khazarene i Washington DC må være noe av det dummeste verden noensinne har frembragt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Folk vil begynne å stille spørsmål om ansvaret.

Energikrisen er ikke skapt av Russland, men i EU.

Forrige innlegg

En av verdenshistoriens største terrorangrep:

Fullstendig taushet i vestens (og norske) store medier.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.