Til og med folk på Taiwan sier at Pelosi «bare skaper trøbbel».
Hun burde ha «stått over» denne hyper-egoistiske turen.
Av Donald Kirk.
Speakeren i kongressen Nancy Pelosi og hennes følge, inkludert fem andre kongressmedlemmer, ankom Taiwans hovedstad Taipei i flammende belysning og symboler tirsdag ettermiddag, etter en fem timers flytur fra Malaysia.
Hun dro med en gang til hotellet for å hvile litt.
Om hennes ankomst kunne se ut som en trassig triumf mot truslene fra fastlandets hovedstad Beijing, så var det slett ikke alle som applauderte blant de lokale.
Dette til tross for hennes påstand om at besøket var «del av vår urokkelige forpliktelse» overfor Taiwan.
Ikke alle var overbeviste om at besøket viser «Amerikas solidaritet med de 23 millioner menneskene mer enn noensinne», som hun sa i en uttalelse da hun ankom.
Tross alt rapporterer Daily Beast at Det Hvite Hus prøvde å få henne til å droppe dette besøket.
Faktisk er det slik at dersom tror hun har støtte blant kinesisk-amerikanerne i hennes valgdistrikt San Fransisco, så ville hun iallfall hatt problemer med å samle stemmer på Taiwan.



Oppholdet hennes vil være kort – én natt – og så en hel dag med møter med Taiwans topp-ledere og politikere før hun flyr videre til neste stopp på rundreisen, Sør-Korea.
«Vi skal sørge for at hun får et trygt og sikkert besøk», sa John Kirkby, nasjonal sikkerhetsrådgiver og koordinator for kommunikasjon, til CNN like etter at hun hadde landet.
«Det er ingen grunn til å øke spenningen på grunn av dette».
Når dette er sagt, så var hangarskipet Ronald Reagan, men fly om bord, på vei til Taiwan-stredet samtidig som besøket. Og sammen med dette skipet var destroyere og forsyningsskip.
Taiwan hadde «styrket sin kamp-beredskap» ifølge Taiwan Central News Agency.
For sikkerhets skyld hadde Pelosi aldri sagt at hun skulle dra til Taiwan før hun forlot Singapore sist weekend.
Og ingen ble fortalt noe da hun dro fra Malaysia, at Taipei var neste mål på reisen.
Men det var egentlig ingen tvil hvor hun skulle, særlig fordi hotellet hun skulle bo på hadde store opplyste velkomst-plakater oppe.
Pelosi kom med en uttalelse da hun ankom. Sammen med Kirby er de nøye med å overbevise kineserne om at hennes besøk ikke på noen måte er mot Amerikas ett-Kina politikk, slik den ble slått fast i 1979 etter at president Jimmy Carter godkjente Beijing som representant for Kina, og ikke Taipei.
«De Forente Stater står sammen med folket på Taiwan», erklærte Pelosi.
Og Kirby argumenterte med at det ikke er noen motsetning ved det å elske Taiwan og samtidig ha et godt forhold til Beijing.
«Vær så snill», bønnfalt Kirby. «Det er ingen grunn for Kina til å overreagere».



Men diss påstandene ser ikke ut til å blidgjøre Kina eller lindre deres sårede følelser, like lite som de kan overbevise folk på Taiwan om at besøket hennes bare vil være gode nyheter.
Beijing kommer jo hele tiden med ubehagelige uttalelser om saken.
Med Pelosi i Taiwan som diskuterer kinesisk territorium, så ligger ballen nå hos kinesiske myndigheter som kan slå tilbake.
Det er ikke tvil om at hennes besøk bare kan føre til optimistiske uttalelser og uttrykk for vennskap.
Men alle hennes glade snakk kan likevel ikke overbevise folk på Taiwan at besøket hennes er en blandet velsignelse.
Hennes kort stopp på øya fører til mere mishag enn jubel, flere protester enn ros. Og det bør smerte for en politiker som elsker velgere at hun blir møtt med skuldertrekninger framfor interesse.
Hele verden venter nå på hva Beijing vil gjøre med truslene de har kommet med etter at Pelosi og hennes følge ankom under dekke av nattemørke, på sitt hyper-egoistisk besøk på noen timer på øystaten.
Det virket ikke som om hun gikk lenger enn klisjeen om Taiwans heroiske rolle som en trofast forsvarer av demokrati overfor store stygge bøllete Kina. Det var vel neppe det hun ville.
Men bare det å tørre å sette foten på Taiwan, som speaker i kongressen, å besøke øya,
En tidligere speaker, Newt Gingrich, droppet en slik tur i 19987.
Men Pelosi dro.
Og hun brydde seg ikke om at taiwaneserne ble stående i første linje for Kinas harde linje som går ut på at Taiwan i virkeligheten er en del v Kina.
Heller ikke betød det noe at Gingrich var, og er, en innbitt republikaner, men Pelosi er en like innbitt demokrat-
I likhet med Gingrich ser det ut til at Nancy mener hun fremmer demokratiske verdier og amerikanske interesser når hun tar med seg sin delegasjon som eksempel på «den frie verden».
Men en hel del mennesker mener noe annet.
Da hun kom sa en ung taiwaneser, Yang Chien-Hao til Daily Beast at «det største offeret hun kunne gjøre for Taiwan var å droppe dette besøket».
Mange av øyas 23.5 millioner mennesker, sier Yang, «mener at hun bare betyr trøbbel», mange flere sier «at de ikke bryr seg noe særlig om det».
De trekker bare på skuldrene og er opptatt av «hjemlige saker som er mye viktigere, og som fortjener mer oppmerksomhet enn Pelosis besøk».
Allikevel er det vanskelig for folk å komme unna de hysteriske tilstandene besøket har ført til, iallfall etter at Kina blandet seg inn og har skapt så mye oppstyr rundt det.
«Dersom et besøk fører til en slik risiko», sier en taiwaneser», «så er det Kinas problem, ikke hennes».
Kina, sier hun «bør høre på og prøve å forstå Taiwan bedre før de prøver å gjenforene oss», altså true med å trekke Taiwan inn under Beijings kontroll, slik de kinesiske lederne har snakket om helt siden Maos røde hær vant krigen på fastlandet i 1949.



Det er ikke ventet at Pelosi går lenger enn de vanlige flosklene når hun møter Taiwans ledere, inkludert president Tsai Ing-wen på onsdag.
Lo Chih-cheng fra det styrende politiske partiet uttaler seg til Taiwans Central News Agency og kaller besøket «en milepæl for alliansen mellom Taiwan og USA».
Parlamentsmedlemmet Wang Ting-yu sier at besøket viser hvordan alliansen kan «motstå presset fra Kina», som hun kaller «en bråkmaker».
USA og Taiwan er ikke bundet av noen slags allianse overfor Beijings «ett Kina»-politikk». Det er USA som har godkjent Beijing som hovedstad for hele Kina, inkludert provinsen Taiwan.
USA har bare «et oppdrag» på øya. De har ingen ambassade der, det er ingen amerikanske militære stasjonert på øya, og USA og Taiwan deltar ikke i noen felles militærøvelser.
Allikevel så ligger det under deres bemerkninger at Taiwan gjerne vil opprettholde båndene til USA, til tross for truslene fra Beijing.
Bekreftet ikke president Biden sin «forpliktelse» overfor Taiwan da han besøkte Tokyo og Seoul i mai – og importerer ikke Taiwan amerikanske våpen for hundrevis av millioner dollar hvert år?
I det øyeblikket Pelosis fly berørte bakken på øya, holdt verden pusten for å se hva i all verden president Xi Jinping hadde ment da han advarte president Biden på telefon mot «å leke med ilden».
Taiwans myndigheter er høflige, men ellers snakker de ikke om Pelosis lyn-visitt.
«Regjeringen har vært lavmælte om Pelosis besøk til Taiwan», er det mest diplomatiske talsmannen Jimmy Lin vil si til Daily Beast.
Han sa:» Vi har ingen ekstra informasjon eller kommentarer om nyheten at hun skal komme tirsdag kveld».
Beijing har derimot mye å si, for det meste trusler, men forsiktige med å være detaljerte.
Mulige scenarioer inkluderer avfyring av missiler til sjøs, å sende fly over Taiwan, også i øyas luftvernsone, å blokkere havner – alt mulig – unntatt å faktisk gå til krig mot Taiwan.
Det er ikke ventet.
Så har vi også den muligheten at Beijing faktisk ikke vil gjøre noe, bare komme med sin blomstrende retorikk.
Beijing kan også straffe Taiwan med å stanse eksporten av viktige produkter.
Og de kan også straffe USA ved å true litt med handel og investeringer.
På gatene i Taipei stiller folk seg spørsmålet – hva ellers er nytt?
«Dette har vi hørt i årevis», sier en taiwaneser til Daily Beast.»Dette er vi vant til».
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde:Timo Volz, Taipei v/soloppgang.
https://news.yahoo.com/even-people-taiwan-pelosi-just-164433966.html
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 261 ganger.
5 kommentarer. Leave new
Den pinlige visitten kostet dessuten en formue.
Hva er USAs mål i Europa? Svaret er vel regimeskifte i Russland vhja krig i Ukraina som medfører størst mulig tap for Russland inkl økonomiske sanksjoner mot Russland.
Hva er USAs mål i Kina? Er det å få til krig mellom Kina og Taiwan for å få til regimeskifte og svekkelse av Kina? Dessuten å få stoppet silkeveien mellom Kina og Europa (og også mot andre land).
En hodebry for USA er at dette fører til allianse mellom Russland mfl og Kina.
Noen ganger lurer jeg på om myndighetene i Kina vet hva slags tullinger det er som styrer politikken i USA/vesten.
Kinesiske myndigheter burde heller opprette handelforbindelser med f.eks. Cuba ( eller Mexico?), bygge militære installasjoner der og sende delegasjoner dit for å gi forsikring om at Kina vil støtte en løsrivelse fra USA. Likt for likt.
– Og samme med Russland. Russland kunne bare knipe igjen eksport av gass, korn og andre nødvendige materialer ( inkl. uran-stoffer) til vestlige land . Og forlange at USA/vesten oppfører seg, før eksport-stoppen løses opp.
Krig gir ingen nytte.
Problemet er at vi ikke kjenner alle svarene.
Det har blitt «veldig» stille rundt Putins deltagelser i WEF.
Er hele CCP i Kina med på skuespillet NWO?
Var/er Trump med på WEF’s lønningsliste, enkelte ting kan tyde på det? (Bl.a. Jerusalem «spørsmålet»)
Krig gir stor nytte i å oppnå kaos, som igjen kan «kontrolleres», selvsagt mot din frihet i innbytte.
Krig gir dessuten klingende mynt i kassa, til stor tilfredshet for «pengepugerne», og tilsvarende utarming av folket, både økonomisk og depopulerende. (vi snakker her om de samme som «fjernet» 66 millioner russere i Sovjet under Stalin)
Eksporten av «nødvendige» materialer fra Russland (til økte priser – krigspriser) er nødvendig for å utarme befolkninger i hele verden. (You shall own nothing, but (be forced to) be happy – K. Schwab – WEF)
De sendte ikke old Build Back Better Joe med teleprompter til Taiwan denne gangen, men heller en gammel dame på 82 som ikke en gang snublet i flytrappa på høye hæler. Var reisen et forutvarsel for et presidentskifte i Washington? Visepresident Kamala Harris er avskrevet av de fleste, så da blir det kanskje Pelosi som rykker inn i WH etter sleepy Joe? Noen onde stemmer mener at Barack Obama snart rykker inn og overtar styringa i WH?