POSTED IN Covid-19, Helse

Påskuddet for ny nedstengning stemmer ikke.

Norske sykehus er ikke overbelastet.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Norske sykehus hadde langt flere innlagte i 2017, 18 og 19 uten at noen da ville stenge ned samfunnet

Av red. PSt

At koronapasienter knekker sykehusene er en myte, de utgjør kun 14 prosent av alle innlagte, skriver Stein Sneve, som er kommentator i Avisa Nordland. Sneve skriver videre:

«Norske sykehus er i ferd med å knekke sammen under presset fra korona. Det er budskapet vi har fått høre de siste ukene.

Det er særlig intensivkapasitet de handler om, og flere sykehus melder at de er i ferd med å slippe opp for plass. Dette er en svært alvorlig situasjon, og vil antakelig bestemme graden av restriksjoner som framover legges på vår frihet.

«Realiteten nå er at kapasiteten på intensiv er det avgjørende kriteriet for tiltak vi må fatte ute i samfunnet», sa statsminister Jonas Gahr Støre da han introduserte strengere tiltak forrige fredag.»

Men sannheten er en helt annen

Sneve kommenterer:

«Nylig kunne tidsskriftet Minerva fortelle at det tidlig i pandemien eksisterte kriseplaner for innleggelse av opptil 4.500 pasienter samtidig på norske sykehus. Pr. nå er tallet under 300.

Og da ledelsen ved landets største sykehus, OUS først varslet om en intensivenhet i ferd med å knekke under presset hadde avdelingen 26 pasienter med covid-19. 26 pasienter sprenger kapasiteten på Norges største sykehus?

Dette er helt i tråd med tall fra FHI som Aftenposten publiserte før helga. Der kom det fram at kun 14 prosent av alle pasienter som nå er innlagt på norske sykehus har korona. Ikke 80 eller 60 prosent, men 14 prosent.»

Et maktspråk i pandemien

Også Henrik Vogt, forsker, Senter for medisinsk etikk, har kommentert Støres uttalelser. I en kronikk i Aftenposten skriver han:

«Gjennom pandemien, og spesielt de siste dagene, har ledere i helsevesenet i flere medieutspill fortalt at «kapasiteten er sprengt», «vi er på bristepunktet», «vi balanserer på en knivsegg» og «vi frykter alt kan kollapse».

Dag Jacobsen, intensivleder ved Oslo universitetssykehus (OUS), toneangivende og med flere utspill i pandemien, sier i Dagbladet 30. november at «vi er i knestående» og ber om nasjonale, inngripende tiltak med henvisning til at «personellet er slitne».

Jeg vil ikke trekke sykehusansattes arbeidsmoral og intensjoner i tvil. Men fagforeninger, sykehusledere og store helseforetak er samtidig aktører med betydelig makt. De har også egeninteresser i form av økonomi og en mest mulig normal drift og hverdag.

Det er etisk interessant at ord som «overbelastet kapasitet» og «kollaps» i pandemien blir et maktspråk disse aktørene bruker. Ikke bare i nød, men fordi de er egnet til å utløse tiltak og slik skyve belastningen fra sykehusene og ut på andre aktører i samfunnet – hvis interesser må veies opp mot sykehusenes.»

Ser man bare på grafene i Folkehelseinstituttets ferske ukesrapport (uke 47), er det rett og slett vanskelig å forstå at belastningen er ekstraordinært stor nå sammenlignet med tidligere år.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er store-sneve-696x359.png
Fra regjeringas pressekonferanse om koronasituasjonen. Innfelt kommentator Stein Sneve i Avisa Nordland

Regjeringa har ikke økt intensivkapasiteten under «pandemien»

Intensivkapasiteten i Norge er den samme som før pandemien. Det viser tall Norsk Intensivregister.

– Det er fullt over alt. På Ullevål, Ahus, Kalnes og Diakonhjemmet. Helt fullt, sier overlege Andreas Barratt-Due. Han leder intensivavdelingen ved Rikshospitalet.

– Men ikke skriv at det er krise. Det er ikke verre nå enn vanligvis. Det er bare slik situasjonen er, sier Barratt-Due.

Hvis det er noe «bristepunkt», hvis personalet er slitne, så kommer det latså ikke av korona. Det kommer av at kapasiteten på sjukehusene til vanlig er skrudd ned til et minimum. Hvis det har noe med et virus å gjøre så må det være det viruset som herjet offentlig sektor i en årrekke og som kalles New Public Management.

Flere innlagte og flere døde i 2017, 2018 og 2019, men ingen nedstengning

Stein Sneve skriver i sin kommentar:

«Aftenpostens tall viser også at langt flere var innlagt på sykehus under de store influensasesongene i 2017, 2018 og 2019. Uten at noen den den gang hevdet at kapasiteten var sprengt, eller foreslo at vi stengte ned samfunnet.

Men folk dør jo nå, vil noen hevde. Men det gjorde de den gang også; i influensasesongen 2017-18 døde anslagsvis 1.400 nordmenn av influensa. Mye høyere enn dødstallene pr. nå altså.»

Kommentar

Det må være lov å si at statsminister Støre krisemaksimerer på feil grunnlag for å begrunne en politikk som ikke har noe vitenskapelig grunnlag. Det foreligger ingen dokumentasjon fra FHI, Helsedirektoratet eller regjeringa som på noen objektiv måte viser at nedstengning fører til færre sjuke og færre dødsfall.

Det man derimot oppnår er på den ene sida å ødelegge økonomien og på den andre sida å skape et voldsomt press for at folk skal godta eksperimentelle vaksiner, som beviselig fører til store skader på de vaksinerte, og i siste instans for å kreve koronapass og tvangsvaksinering.

For det er dit vi skal dyttes og trues. EUs plan har helt siden 2018 vært å innføre vaksinepass i 2022. De er fullstendig i rute, og Norge er bare ei vogn på det samme toget.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Forsidebilde: Martha Dominguez de Gouveia

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Wasan Totland
  8 desember 2021 10:16

  Her er en artikkel du muligens har hatt tidligere? Den viser at de også i andre land bløffer med antall sengeplasser.
  https://steigan.no/2021/11/tyske-sykehus-har-hatt-rekordlave-belegg-siden-starten-av-koronaen/

  Svar
 • Enten: solgt sjela som Støre, proff-løgnhals. Eller: så dum og uvitende, som Kjelkol, at hun ikke hverken vet eller har det som skal til for å begripe at hun står på podiet og lirer av seg løgn etter løgn. Begge like udugelige til å være seg verdig sin oppgave. Den ene mangler moral, den andre mangler vett.

  Svar
 • At sykehus vil ha større bevilgninger, og sykepleiere vil ha høyere lønn er forsåvidt greit. Men har vi en nasjon-ledelse som stenger ned store deler av næringslivet og stopper helsefremmende sosial kontakt (som vi vet er viktig for folkehelsa) i dette spillet?
  Og ingen offisielle media griper saken!
  Hva i svarte helvete er det som foregår?

  Svar
 • Saken dreier seg ikke om antall intensivplasser. Saken dreier seg om man har tilgang til nok kompetent personell i dagens konkrete situasjon i Norge. Folk i helsevesenet har feks sluttet eller har gått av med pensjon. Det er for tiden vanskelig å få tak i vikarer fra utlandet. Personell er sykmeldt etc. Summen av hvor mye kvalifisert personell man har tilgang til helsevesenet kan variere over tid, antallet kan over tid gå ned eller det kan gå opp.

  Svar
  • Men sho, det er jo slikt som er myndighetenes, som har statistikk og oversikt, sin oppgave. En kontroll over nasjonens kompetente arbeidskrefter og hvordan dette kan holdes på riktig nivå over år. I sykehussektoren, som på andre nødvendige offentlige områder.
   Og når vi vet at det er ikke flere innlagte på sykehus (eller døde) i forhold til tidligere år, så kan man lure på om dette er en villet krise.
   Gjør politikere og administrasjon ikke jobben sin, så bør de heller ikke beholde jobb eller lønn.
   Dette er ikke noe «det umuliges kunst». Og nasjonen Norge mangler hverken mennesker/ ledige arbeidskrefter til utdannelse, mat, boområder eller penger/tall.
   Hva skal vi ellers fø på politikere for?

   Svar
 • Norske sykehus er ikke ovebelastet !!!! – Jeg Vet ! – Men det vil de bli … om » kort» tid .. når mennesker som lider av skadevirkninger fra Corona- vaksinen blir innlagt !

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå skal vi stenge ned for en mild influensa.

Er dette fremtiden vår?

Forrige innlegg

Dette dreier seg om frihet.

Store protester mot vaksinekrav i Østerrike.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.