POSTED IN Gaza, Israel, Norsk politikk, Palestina

Palestina
Ilan Pappe:

Tostatsløsninga ikke mulig,
Israel må desioniferes

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Henta fra Politikus.no
som anbefaler dette intervjuet som Aljazeera hadde med Ilan Pappe. Pappe er israelsk historiker som har måttet flytte fra Israel i 2007 og er nå historieprofessor ved Universitetet i Exeter, Storbritannia. Pappe er født og oppvokst i Israel, og var med i krigen i 1973 som israelsk soldat.

Israeleren Ilan Pappes bok fra 2006.

Pappe forteller at meninga med erobringa av Palestina fra sionistenes side var å forskyve de opprinnelige innbyggerne til nabolanda. Men Egypt ville ikke ta imot dem som var tenkt til seg, og derfor blei det lille stedet Gaza oppretta som en fangeleir som har utvikla seg til den store fangeleiren som den er. Det som skjer der i dag er ikke etnisk rensning, det er rett og slett et folkemord, konstaterer Pappe.

Pappe forteller at alt under forhandlingaene om Oslo-avtalen skreiv han imot den. Tostatsløsninga er basert på manglende kjennskap til sionistenes ideologi, sier Pappe. Det er umulig for sionistene å godta tostatsløsningen. Men det er også umulig for dem å godta en-statsløsninga. Israel må derfor desionifiseres. Det er ikke lett å si hvordan den nye palestinske staten kan etableres, men det er den eneste realistiske og derfor viktig å ha som visjon, er Pappes budskap.

Ideen om at ethvert jødisk barn født hvor som helst i hele verden har rett til å være israelsk statsborger — på bekostning av dem som bor der, er rett og slett en meningsløshet. Pappe pekte også på et annet faktum: Etter internasjonal etablert rett har alle fordrevne og alle flykta rett til å komme tilbake til sitt land. Ingen har rett til å bo i hvilket land de vil, det avgjør statene sjøl. Pappe mener at fra den nye staten Palestina som ikke er basert på én religion, fra den vil mange settlere flytte tilbake til Europa og USA på samme måte som mange hvite flytta ut av Sør-Afrika da apartheid falt.

Akkurat som boykottaksjonen mot Sør-Afrika var vellykka, vil også boykott av Israel vise seg å være nyttig, anbefaler Pappe.

I Palestina er halvparten av befolkninga under 18 år. Det haster med at alle palestinere organiserer seg sammen i et nytt PLO, sier Pappe ellers i intervjuet som bør ses, her. Poengtert og lærerikt.

Red. Politikus.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Israelere med to eller flere pass finnes det mange av, så de kan «flytte tilbake til Europa og USA» som de vil.
  For en israelsk flyktning på et mottak i Europa fullt av muslimer blir det nok litt ukoselig stemning, er jeg redd.

  Svar
 • Hva feiler det mennesker som ikke kan godta at jødene, denne forfulgte folkegruppe, skal få lov å ha ett eneste land på kloden der de ikke forfølges. La jødene få ha Israel som sitt hjemland. Jordan ble gitt til palestina-araberne. Palestinerne har altså et land. Pluss at de har Norge. Her får de nemlig særbehandling og automatisk opphold.

  Svar
  • N.:
   » Hva feiler det mennesker som ikke kan godta at jødene, denne forfulgte folkegruppe, skal få lov å ha ett eneste land på kloden der de ikke forfølges»

   1. Er jødene ‘`»en forfulgt folkegruppe» ?
   2. Hvorfor, – eventuelt, er de ‘`»en forfulgt folkegruppe» ? Det må jo ha en årsak.
   3. Hvorfor er det så viktig for jødene å være «en forfulgt folkegruppe» ?
   4. Hvorfor får ‘Holocaust’- senteret i Oslo statlig støtte?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

En miljømyte faller sammen:

Isbjørnen kan ikke lenger brukes som klimasymbol.

Forrige innlegg

Etter 20 års krig i Afghanistan og våpen til Israels folkemord.

Norge støtter fullt ut USAs kamp for demokrati og frihet i Ukraina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.