POSTED IN Digitale penger

Digitale penger er ikke populært overalt.

Østerrike vil grunnlovsfeste retten til å betale med kontanter.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Rhoda Wilson

Den 4. august kunngjorde den østerrikske forbundskansleren Karl Nehammer planen om å nedfelle retten til å betale med kontanter i landets grunnlov, enda kontaktløse kortbetalinger blir mer populære i Europa.

Nehammer foreslo endringen etter at det østerrikske frihetspartiet, som for tiden stiger i meningsmålingene, anklaget den nåværende regjeringen for ville forby kontanter, for å kunne spore innbyggerne. Nehammer er leder for Østerrikes konservative Folkeparti, som regjerer i en koalisjon med det Grønne Partiet.

«I Østerrike blir 47 milliarder euro tatt ut fra minibanker hvert år, og i gjennomsnitt har hver østerriker 102 euro i kontanter», skrev Nehammer i en tweet. «Det er derfor jeg er forpliktet til å sikre at kontanter er konstitusjonelt beskyttet som betalingsmiddel».

Planen vil garantere kontanter som betalingsmåte og instruere den østerrikske sentralbanken om å sikre en grunnleggende forsyning av sedler og mynter. Nehammer har gitt finansminister Magnus Brunner i oppgave å lede innsatsen for kontanter, samtidig som han samarbeider med andre departementer og representanter fra privat sektor.

Kredittkortselskaper selger informasjonen din til annonsører

Mistanker om at store banker og finansinstitusjoner sporer kundene sine og gir ut person-opplysninger, har fått alarmklokkene til å ringe om overgangen til en digital valuta, med aktivister som hevder at kontanter er den eneste måten å sikre personvernet på.

I økende grad har kredittkortselskaper – inkludert Visa, American Express og Mastercard – samlet og solgt personlig informasjon om transaksjoner til reklameselskaper, som en viktig kilde til profitt. Informasjon om mange digitale transaksjoner sendes nå videre til markedsførere, selskaper og andre firma, som henter ut denne informasjonen for å overvåke trender og lage personlig tilpassede annonser.

Denne invasjonen av personvernet er lovlig på grunn av et smutthull kjent som «tokenisering» (token er pollett-penger), en finansiell teknologi som ble utviklet på 90-tallet som anonymiserer personopplysninger fra transaksjoner med en unik identifikasjonskode, som senere kan brukes av et firma med en bankens individuelle kundefiler.

Disse systemene har blitt så sofistikerte at de ofte er prediktive. For eksempel er mange butikker i stand til å finne ut om kundene deres er gravide gjennom hva de kjøper, ganske så nøyaktig innenfor få dagers slingringsmonn. I 2012 rapporterte The New York Times, om en far som fant ut at tenåringsdatteren hans var gravid gjennom målrettede eposter til hjemmet, som reklamerte for klær for gravide og barnerom-møbler.

I tillegg legger ikke-kontante betalinger en økonomisk byrde på bedrifter, med store finansinstitusjoner som belaster kredittkortene med gebyr. Disse avgiftene kan være så høye som 3,5 %, og påvirker både selgere og kunder.


Kommentar fra redaksjonen:
Dette må sees i sammenheng med det som noen prøver å få igjennom her i Vesten: Kontantløse samfunn. Hvor all betaling skjer digitalt. Hvor vi vil bli prisgitt at myndigheter og banker ikke vil legge hindringer i veien for oss, etter at vi har sagt noe som myndighetene og bankene ikke liker. Og etter at vi har spist kjøtt f.eks. 5 ganger i uka, og har «brukt opp» vår imaginære «klimakvote».


Fra The Expose, publisert 8. august 2023.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: Austria to enshrine the right to pay with cash into constitution.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Etter å ha studer eliten over flere tiår, så er det klart at de tar ting steg for steg og skaper gjerne litt støy for å mislede folk. Da har de ingen problemer å akseptere kontanter sålenge de får skiftet ut banksystemet med digita sentralbankvaluta. Tross alt skjer det aller meste elektronisk uansett, så det er der den store muligheten til å kontrollere folk og blant annet bruke negative renter. Etter en stund når det gamle banksystemet er borte, så fjerner dem kontantene i neste steg og skylder på at kontanter blir brukt av kriminelle og for svart arbeid osv.

  Svar
  • Ja, Birger.
   Digital valuta i seg sjøl trenger ikke være negativt i seg sjøl. Heller ikke bortfall av fysiske penger.
   Men det er den muligheten til totalkontroll som er det farlige. Inbefattet totalkontroll over renter og pengeverdiene. – Og de private penge-eiernes, som har nedlagt arbeidsinnsats for disse, sin kontroll & verdi.

   Litt på siden, men:
   Hva er penger?
   Jo det er tall/ byttemidler ( uten egenverdi ! ) i  en nasjon/ et samfunns arbeidsbytte.
   ( Dugnad/arbeidsfelleskap. )
   Hva er renter ?
   Jo, det er tall av tall og  noe som kun skal holde denne bytteverdiene/tallene stabilt.

   Man ( hverken enkeltindivider eller en stat ) skal kunne ‘leve av rentene’; det er tyveri. 
   Renter  skal kun brukes til å holde byttemidlene  så stabile at man kan legge til side innsats (spare) og få samme real-verdi tilbake. – etter dager, eller år.  I eget samfunn.
   Men å spare burde ikke være  spesielt viktig i et riktig økonomisk samfunn.  Penger har jo ingen egenverdi, men  får først verdi når de sendes rundt og setter i gang aktivitet.  Det er aktiviteten, ikke pengene, som har/skaper  verdier.
   Går prisveksten ned går pengeverdien/mengden  ned.  – Og omvendt .  Men realverdien skal være den samme.
   I et  moderne samfunn, med stadig mer effektiv ( mindre arbeidskrevende) produksjon   burde det være naturlig at prisene, og rentene sakte går nedover.  – Mens realverdiene og reallønnen holdt seg stabile. 
   Dette vil (ville) gi forutsigbarhet og trygghet.   En viktig del av oplevd velferd i et samfunn.
   Uten ‘rentefare’ , og økonomiske krumspring som tilgodeser ‘de smarte’.  Og som ofte naturlig nok frustrerer  resten av samfunnets innbyggere.  Det være seg politikere eller enkeltindivider. 

   Vi bør  alle tenke mer over, og diskutere mer, det penge- økonomiske systemet  vi bruker i vår nasjon. Dette er  for viktig til å overlates til politikere og deres  penge- økonomer.
   Eller så gir vi makt til de som styrer dette systemet w.w, og har hundrede av års erfaring med denne triksingen. Og gjerne ødelegger nasjoner med denne penge/valuta- triksingen.     Med hjelp av våre banker,  politikere /penge-økonomer og deres papegøye-pensum.
   Globalistene som ønsker En verden, En leder, og En valuta ( og totalkontroll. )

   Svar
   • Det som skiller penger fra valuta er at penger bevarer verdien sin over tid. Så tenker din versjon av penger i realiteten er valuta. Uansett en avsporing fra artikkelen, så gir meg med det.

   • «» Det som skiller penger fra valuta er at penger bevarer verdien sin over tid »

    Trikser ‘man’, f.eks. med valuta og/eller renter, med inbyggernes arbeidsinnsats så ødelegger/ stjeles deres verdi/arbeidsinnsats.
    Det er dette som ødelegger ‘verdiene’. ( Innbyggernes arbeidsinnsats eller tilsidesettelse/sparing) over tid, – og noen ganger over natta.

    Valuta er penger mellom nasjoner , etter ærlig regnskap og verdisettelse av varer, til felles nytte. Penger er byttemidler i en nasjons regnskap.
    Valuta er en avtale mellom nasjoner, basert på vare/bytteverdi.

    Penger har jo ingen egen- verdi ( for et samfunn) . Disse er kun tall/byttemidler og verdisetter i innbyggernes arbeidsinnsats.
    For de enkelte innbyggere har jo penger selvfølgelig en verdi, som verdisetter for deres arbeidsinnsats, og som byttemiddel.

    Men et samfunn som har ledige arbeidskrefter og arbeidslyst, men som ‘ikke har penger’, er jo aldri fattig. Bortsettt fra vestlige /Fed- penger.
    Det er samfunnets arbeidskrefter/arbeidsbytte/arbeidsproduktbytte som skaper verdier og velstand. For samfunnet og for enkeltindividet.

    «Uansett en avsporing fra artikkelen, så gir meg med det.»

    Ja, ja. Men lær meg gjerne mer. Både om valuta og penger.

 • Rotschildsk luft fra sentralbankene har ingen egenverdi bortsett fra noen ører i papirverdien luften er trykket på.
  Men Østerrike burde også nedfelle i loven at den Rotschildske Sentralbank er forpliktet til å trykke slike Fiat-sedler, slik at folket ikke plutselig opplever at de har lovmessig bruk av kontanter, men det finnes ingen sedler de kan bruke, da sentralbanken sakte men sikkert har inndratt «gamle/ødelagte» sedler, men ikke erstattet dem med nye.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Katastrofevarselet:

Staten skaper panikk, ønsker underordning.

Forrige innlegg

Dr. Peter McCullough;

«Vaksinen»: Har hatt en motsatt effekt – den gjør de vaksinerte sykere

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.