POSTED IN Gass, Olje-Energi

Østerrike vil ikke være med på dette:

Selvskading.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Energi er grunnlaget for enhver organisert samfunnsmessig virksomhet. Uten energi går moderne samfunn i oppløsning. Dette er så selvsagt at det skulle vær unødvendig å påpeke det. Imidlertid har det som har skjedd de siste årene vært så vanvittig at slike selvinnlysende sannheter må gjentaes. En kan ikke drive et samfunn på gode intensjoner eller moralske erklæringer. Uten stabil energi stopper alt opp.

I Tyskland har de stengt ned kullkraftverk og kjernekraftverk og satset på den ustabile og dyre energien fra sol og vind. De har kuttet gassleveringene fra Russland (svært billig gass) og ikke reagert når noen (temmelig sikkert deres allierte USA) har sprengt den russiske energi-linjen gjennom Østersjøen (en energimessig hovedpulsåre for Tyskland).

Røyken som slipper ut fra et kjernekraftverk er vanndamp.

Nå må de åpne kullkraftverk igjen for å prøve å unngå en katastrofe til vinteren. Kjernekraftverkene som er stengt lar seg ikke åpne. De er tapt. Denne politikken minner om en form for politisk selvdestruksjon (kalt «grønn politikk») og det bidrar nå til en avindustrialisering av Tyskland som akkurat nå finner sted.

I Asia bygges det kullkraftverk i et forrykende tempo og ingen der tror åpenbart på noen global katastrofe som følge av økende CO2-utslipp. Men Norge pøser inn offentlig midler i ineffektive vindmøller og elektrifiserer deler av transport – og maskinparken, noe ingen andre land kan gjøre. Tiltakene er globalt uten virkning og koster oss svært dyrt.

I Norge vil vi fortsette med den vanvittige politikken fordi vi har et overskudd på billig elektrisk energi og gass og olje så det holder.

Men i Østerrike er det noen som har skjønt tegningen og forholder seg til virkeligheten. Det er folk med en eneste oppgave: å skaffe energi slik at landet kan drives. Og da må en forholde seg til de som kan levere energi. EU vil helt sikker komme etter når befolkningen er frosne og forbanna nok. Russland trenger bare å vente på at EU-lederne bak denne vanvittige politikken blir skiftet ut.

Knut Lindtner
Redaktør

EU-land dobler russisk gassimport

Den østerrikske energimajoren OMV har økt kjøpene under sin langsiktige kontrakt med Gazprom
Det østerrikske energikonglomeratet OMV kjøpte i gjennomsnitt 5,4 terawatt-timer – eller over 55 millioner kubikkmeter russisk naturgass på månedlig basis forrige kvartal, ifølge en uttalelse fra selskapet tirsdag.

Mengden er mer enn dobbel sammenlignet med fjorårets import i samme periode for OMVs totale forsyning til Østerrike og Tyskland.

Gazprom er et russisk energiselskap. Det ble grunnlagt i 1989 som et statsselskap, og ble delprivatisert etter Sovjetunionens fall i 1991. (Fra Wikipedia)

Kjøpet er en del av selskapets langsiktige avtale med russiske Gazprom, sa OMV.

«Usikkerheten angående fremtidige leveringsvolumer består og kan resultere i ytterligere betydelige tap, spesielt i tilfelle faktiske leveranser vesentlig avviker fra nominerte volumer,» heter det i uttalelsen.

I følge rapporten importerte OMV i tredje kvartal 2022 totalt 2,5 terawattimer (TWh) gass – tilsvarende mer enn 25 millioner kubikkmeter (mcm) – månedlig fra Gazprom for sin forsyning til Østerrike og Tyskland. I det påfølgende kvartalet økte tilførselen noe, til 2,8 TWh (opptil 29 mcm), med hele volumet til Østerrike.

I første kvartal i år kjøpte OMV i snitt 4,8 TWh (49,6 mcm) gass fra Gazprom for forsyning til Østerrike, mens volumet i andre kvartal utgjorde 4,9 TWh.

Østerrike vil fortsette å kjøpe russisk gass, sier energigiganten

OMV dekker rundt 30 % av Østerrikes gassbehov. I fjor var selskapet blant de første som gikk med på å betale for russisk gass i rubler under en ny oppgjørsmekanisme som Moskva innførte og er obligatorisk for «uvennlige land» som har innført sanksjoner mot Russland. OMVs administrerende direktør Alfred Stern sa den gang at å forlate russisk gass var umulig for Østerrike og ville få alvorlige konsekvenser for landets økonomi og energisikkerhet.

Stern sa nylig til Financial Times at OMV vil holde seg til sin langsiktige kontrakt med Gazprom og ikke planlegger å gå ut av avtalen med det første. Kontrakten med Gazprom ble signert i 2018 og løper til 2040.

«Så lenge Gazprom vil levere … vil vi fortsette å ta disse mengdene fra Gazprom,» sa konsernsjefen.

https://www.rt.com/business/586248-austria-russian-gas-imports/

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  4 november 2023 10:15

  Fornuftig av Austerrike. Men Noreg tviheld på den økonomiske krigføringa mot Russland so lenge USA krev det.

  Den norske regjeringa har for tida 15% støtte i folket. Difor skal ho vera varsam med å snakka for høgt om det norske demokratiet.

  (25% av veljararne, men berre om lag 60% brukar røysteretten.)

  Svar
 • Hva gjør Europa hvis import av olje og gass nå reduseres kraftig pga krigen i Midt-Østen?
  Erklære seg som martyrer i kampen mot det onde?

  Industri samfunn trenger tilgang på store mengder energi som er relativt billig.
  Vi må regne med at en oljepris på feks 120 dollar fatet vil føre til stagnasjon i verdensøkonomien. Mens en oljepris på feks 150 dollar vil føre til en økonomisk kollaps og spesielt i Europa som er så lite selvforsynt med energi.

  Tenk om det grønne skifte i Tyskland isteden hadde fokusert på atomkraft istedenfor på vindkraft. Tysk politikk er veldig spesiell må man kunne si.

  Fordi økonomien i euro-sonen er så veldig sterkt integrert så er land slik som feks Frankrike og Tyskland veldig avhengig av å ha omtrent samme lønnsnivå og prisnivå på energi for å kunne konkurrere økonomisk på likt nivå.
  I USA derimot overføres det store beløp mellom ulike delstatene fra delstater som går bra til delstater som går dårlig, noe slikt finnes ikke innenfor euro-sonen. (Men mange/alle industriland sliter med at mye av deres industri har blitt flyttet ut til andre land)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er slutt på troen på seier i Ukraina – med ett unntak:

Zelensky klamrer seg til dette håpet.

Forrige innlegg

Covid-vaksiner forårsaker alvorlige nevrologiske skader

Piggproteiner akkumuleres i hjernen og forårsaker blant annet infarkter

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.