POSTED IN Baltikum, Krig-fred

Ønsker de krig?

Latvia ber om USA-tropper til Russlands grense.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Er det Russland som truer US eller er det motsatt USA som truer Russland? Det er det første en må spørre om når Nato (USAs globale militære redskap) ruster opp i en rekke grenseland til Russland. De ruster i Norge (4 nye USA-baser i Norge utenfor norsk kontroll), de ruster på Balkan, i Polen … og nå også i Baltikum (Latvia).

Som russer i Russland ville jeg ikke under slike betingelser følt meg trygg. Det landet som har ført desidert flest kriger i verden er USA. De siste 20 årene har de vært i en sammenhengende krigsmodus over hele verden. I en av Obamas presidentperioder ble det satt USA-rekord i kriger. Syv kriger samtidig.

List of countries by military expenditures - Wikipedia
Denne illustrasjonen er hentet fra Wikipedia. Samlet bruker Nato rundt 15 ganger mer til krig og krigsforberedelser enn Russland. Likevel defineres de som aggressive men det landet som har ført flest kriger i verden er det motsatte.

Ser en på militærutgiftene kan ikke Russland måle seg med USA som bruker 10 ganger mer enn Russland til opprustning. Likevel klarer mediene å få med seg våre politikere og opinionen at det er Russland som er den aggressive parten. USA/Nato bare forsvarer seg på den russiske grensen, denne gangen i Latvia.

Russiske tropper på Cuba ville ha vært er eksempel på en tilsvarende, men speilvendt situasjon. Det gangen Sovjet gjorde dette på begynnelsen av 1960-tallet ble det nesten verdenskrig.

En legger opp til en situasjon som kan føre til at Russland nettopp gjør det de anklages for fordi USA truer dem på deres egen grense. USA-tropper på grensen til Russland kan føre til en selvoppfyllende profeti.

Putin har nettopp uttalt at Nato-tropper i Ukraina vil være en «rød strek» for dem. Det betyr krig hvor Russland går inn militært. Det er derfor en meget farlig utvikling som nå foregår på den russiske grensen fra Natos side. Det er ingen ting som ikke sier at Norge kan være utsatt for lignende mottiltak. Russland annonserer det ikke på forhånd.

Knut Lindtner
Redaktør

Latvia ber om permanent tilstedeværelse fra USAs militære for å kunne imøtegå Russland.

USA har tropper i Latvia nå på roterende basis.

Av Dave DeCamp

På mandag ba Latvias forsvarsminister om permanent tilstedeværelse i de baltiske stater fra USAs militære.

Han sier Riga ønsker å øke sitt forsvar med USAs Patriot bakke-til-luft missiler.

«Vi trenger internasjonal assistanse i tillegg til det vi har» sa forsvarsminister Artis Pabriks til Reuters. «Vi vil helst ha permanente USA-styrker i vårt land. Og vi vil gjerne ha sjø- og luft-forsvar, noe som betyr at vi gjerne vil ha slike systemer som Patriot-missiler». 

Pabriks kommentarer kom før NATOS utenriksministre kommer til Latvia på tirsdag og onsdag.

Latvias forsvarsminister Artis Pabriks

USAs utenriksminister Antony Blinken kom til Latvia sent på mandag. Der er det ventet at Blinken skal konsultere NATO om den påståtte russiske troppe-oppbyggingen nær Ukraina. 

En ansatt i Utenriksdepartementet i USA sa på fredag at «alle alternativer» nå ligger på bordet for hvordan de skal svare på Russlands påståtte troppe-oppbygging.

Siden Latvia grenser til Russland vil det fra deres synspunkt være en fordel med permanente USA-styrker i landet, noe som kan ble en betydelig provokasjon overfor Moskva.

I de siste årene har USA utplassert tropper i Latvia på roterende basis. Og NATO har ofte avholdt militærøvelser i landet.

Latvia er ikke det eneste landet i regionen som ber om mer tilstedeværelse fra USA og NATO.

I forrige uke ba Ukrainas statsminister om «konstant» tilstedeværelse fra NATO i Svartehavet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Gints Gailis

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Ja, og hvis Mexico ber om det burde Russland bygge opp militære installasjoner og ha tropper i landet?
    For USA ville dette vært greit?
    Eller ser vi dobbeltmoral, igjen?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ansiktsmasker?

Har de noen effekt mot virus?

Forrige innlegg

Fastlåst i indre konflikter:

Palestinerne er i innbyrdes krig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.