POSTED IN Olje-Energi

Om å skyte seg selv i foten.

Grønn politikk kan føre til kuldesjokk i vinter.

0
Print Friendly, PDF & Email

Et Stalingrad for naturgass

Av skribent -6. oktober 2021

Av Dmitry Orlov

Dimity Orlov er en russisk-USAnsk blogger og forfatter. han har skrevet om et “kommende økonomisk, økologisk og politisk nedgang og sammenbrudd i USA, noe han kalle “permanet krise”.

Europeisk naturgass -hub spotpris har passert 900 dollar per tusen kubikkmeter med den psykologisk viktige terskelen på 1 dollar per kubikkmeter ikke langt unna. Dette er en astronomisk høy pris som sannsynligvis vil drive mange europeiske energiselskaper konkurs mens de får kundene til å dø av kulde i vinter.

Bare i Storbritannia, hvor rundt ti tusen mennesker fryser i hjel i løpet av en normal vinter med normale priser, har så langt PfP Energy, MoneyPlus Energy, People’s Energy og Utility Point kysset verden farvel, og kundene deres ble plukket opp av regjeringens regulatororgan Ofgem. Klokt nok økte Ofgem det månedlige pristaket for en typisk husholdning fra 139 britiske pund til 1.277 britiske pund.

Så hva ligger bak alt dette kaoset og marerittet? Kall det dumhetens lønn.

Storbritannia gikk “all in” for fornybar energi – vind og sol – og ignorerte det faktum at «å sitte i en engelsk hage og vente på solen», som Beatles sang, er et meningsløs tidsfordriv. Og nå viser det seg at det bare ikke er nok vind til å få fart på turbinene heller. Som et resultat overgår etterspørselen etter naturgass, som er drivstoffet for å tette gapende hull i fornybar energiforsyning, det som er tilgjengelig, noe som resulterer i ublu strømpriser. Bare for å gjøre ting enda mer interessant, har undervannskabelen som leverer elektrisitet til Storbritannia fra Frankrike, bare mislyktes, og slo 1 GW ut av 2GW -koblingen.

I EU har det ikke blitt pumpet nok gass til underjordisk lagring for å vare gjennom en normal, moderat vinter, mens en polar vortex som tvinger kald luft langt mot sør ville tømme forsyningen lenge før våren. Men det er også gode nyheter: Russlands Gazprom er akkurat ferdig med å legge den siste strekningen av NordStream2 -rørledningen, som forbinder Østersjøkysten i Leningradregionen med den tyske kysten. Om en kan slippe tysk byråkratisk trenering og amerikansk innblanding, bør den kunne levere sin første gass i desember.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er hovedbilder-steigan-696x392.jpg

Amerikanerne er selvfølgelig rasende, og republikanske senatorer truer med å blokkere nominasjoner til stillinger i finansdepartementet fordi Bidenadministrasjonen ikke klarte å blokkere ferdigstillelsen av rørledningen. Trump ønsket å selge amerikansk flytende naturgass til Europa, men Biden ødela denne planen og lot rørledningen fullføres. Selvfølgelig er det ikke nok amerikansk flytende naturgass tilgjengelig til å ha gjort noen forskjell, og det som finnes av gass går til Asia, ikke til Europa, for der er prisene de høyeste. «Ingenting personlig», som amerikanerne liker å si, «bare forretninger.»

Men politikk er forskjellig fra næringslivet: Av hensyn til vestlig politisk enhet, hvis amerikanerne ikke kan eller vil selge Europa nok gass, bør europeerne bare holde munn og langsomt fryse i mørket. De må absolutt ikke haste i vei og kjøpe masse totalitære russiske metanmolekyler for å gjøre opp for differansen.

I mellomtiden ser europeiske energiselskaper en viktig livline i NordStream2. Det er langt mindre økologisk skadelig og mer økonomisk forsvarlig enn det ville være å sende flytende skifergass fra havet. Rørledningen er 2000 km kortere enn noen av de eksisterende rørledningene til Europa og bruker halvparten så mange pumpestasjoner. Tyskerne tror at lanseringen av NS2 vil gjøre industrien deres mer økologisk og muliggjøre samarbeid med Russland på området grønn energi. Nærmere bestemt vil NS2 i fremtiden kunne frakte en brøkdel hydrogen sammen med metanen, skilles ut ved levering og brukes til å drive alle slags veldig farlige, men veldig grønne greier.

I mellomtiden har fattige Estland, som grenser til Leningradregionen, hvor gassen kommer fra, i den glemte enden av det som er igjen av EU, blitt tvunget til å gjenåpne skiferforbrenningskraftverket sitt som Sovjetene forutseende nok hadde bygget den gangen.
De hadde tidligere stengt det fordi brennende skifer frigjør mye CO2-molekyler som Greta kunne se helt fra Stockholm, og som gjorde henne temmelig irritert. Men høye naturgasspriser har tvunget esterne til å glemme den globale oppvarmingen og å sovjetisere på nytt. De kikket også tvers over den 80 km brede Finskebukten og så finnene inngå kontrakt med Russlands Rosatom for å bygge en, kanskje to, atomreaktorer, og tenkte: «ja men da så …»

Alt dette er selvfølgelig fryktelig, men Europaparlamentet er på saken, og har nettopp avtalt detaljene i en rapport utarbeidet av Andrius Kubilius, tidligere statsminister i Estlands nabo Litauen. Hans rapport oppfordrer EU til å styrke sitt potensial for å kontrollere Russland.

Ignalina kjernekraftverk – Wikipedia
Ignalinskaya kjernekraftverk

I dette er litauere et eksemplarisk tilfelle. De la ned Ignalinskaya Atomic Energy Station (som en forutsetning for å bli med i EU) som Sovjet så omtenksomt hadde bygd for at den skulle vare ut i 2030-årene. I stedet leier de en norsk regasifiseringsterminal for naturgass, parkert ved Klaipeda og kalt «Independence», for 189.000 dollar per dag. Noen ganger bruker de denne terminalen til å kjøpe naturgass fra amerikanere … som igjen kjøper den fra russerne og tanker opp på en bensinterminal rundt hjørnet i den samme Leningradregionen og priser den opp med 100% påslag. Men for det meste importerer de bare strøm fra nabolandet Hviterussland, hvor Rosatom nettopp fyrte opp et nytt atomkraftverk som ligger et lite stykke fra det nå nedlagte Ignalinskaya AES.

Uansett, når vi kommer tilbake til Europaparlamentet og deres kamp mot alt russisk, oppfordrer den nye rapporten EU til å utøve press på Russland for å forhindre Moskvas innblanding affærene til EUs østlige og sørlige medlemslands. For dette formål bør Brussel bli det eneste enhetlige senteret for å ta avgjørelser med hensyn til alt som er antirussisk. Spesielt bør EU stå klare til å nekte å anerkjenne resultatene av det russiske statsdumavalget (som vil bli avholdt i løpet av de neste dagene), å investere i våpensystemer som får russerne til å tenke seg om to ganger før de invaderer og, selvfølgelig, for å pønske ut flere sanksjoner.

Men kanskje aller viktigst, oppfordrer rapporten europeiske institusjoner til å utvikle en strategi for å redusere EUs avhengighet av russiske ressurser, spesielt energiressurser og russisk kjernekraftteknologi. I denne sammenhengen, ifølge rapporten fra forfatterne, øker NordStream2 risikoen for «russisk dominans» og bør igangsettes til tross for at situasjonen hva gjelder naturgass i Europa er meget alvorlig, at den allerede er bygget eller at Gazprom planlegger at den skal tas i bruk i desember.

EU lawmakers seek probe of Russian Gazprom's role in gas price surge | Al  Arabiya English
Gazprom er et russisk energiselskap. Det ble grunnlagt i 1989 som et statsselskap, og ble delprivatisert etter Sovjetunionens fall i 1991. Den statlige eierandelen er 50,002 prosent. (Fra Wikipedia)

Dette gir perfekt mening, fordi den nåværende, enorme økningen i spotprisen på naturgass i Europa åpenbart er Gazproms feil (om ikke direkte Vladimir Putins), for ikke å frivillig øke strømmen av eksportgass over den avtalte mengden. Dette er et fantastisk argument hvis ens hoveddirektiv er å klandre Russland for alt som er galt med verden, men utover det er det en del andre grunner til kaoset.

1. I løpet av de siste to årene har vestlige sentralbanker trykket opp mye penger, men vestlige økonomier har ikke klart å produsere tilsvarende mengder varer og tjenester. Derfor er det sannsynlig at alle som tilbyr en enorm bunt med dollar eller euro for noe som er nyttig, for eksempel naturgass, vil få seg en kilevink. Å holde uskyldige europeere fra å fryse ihjel i hjemmene sine er én ting, men å hjelpe til med å fôre et spekulativt vanvidd i en stadig mer verdiløs valuta er noe helt annet.

2. Akk, EU er ikke lenger en førsteklasses destinasjon for naturgass. Prisene i Asia er 10 til 20% høyere, og derfor går alle LNG-tankskip til asiatiske heller enn europeiske naturgasshub’er. Den store forskjellen er ikke engang prisen, men det faktum at sørøstasiatiske økonomier har ganske mye mer å tilby i bytte mot naturressursene de bruker enn EU gjør, hvorav en god halvpart knapt produserer noe i det hele tatt.

3. I løpet av de mange siste årene har EU diskriminert Russland generelt og Gazprom spesielt på forskjellige måter under dekke av å fremme fri konkurranse, uten hensyn til det faktum at når det gjelder å sikre rimelige og pålitelige gassforsyninger, er det ikke noe alternativ til Gazprom, noe som gjør det til et naturlig monopol par excellence. Derfor har europeerne i sitt forsøk på å skape et kjøpers marked for naturgass prestert å gjøre det stikk motsatte.

4. Sist, men ikke minst, har Europas kraftige dykk inn i fornybar energi resultert i svært høye energipriser og ødelagt konkurranseevnen på verdensmarkedene. Selvfølgelig er europeiske eliter ikke i stand til å godta dette, og derfor er deres eneste løsning å skylde på russerne. På ett tidspunkt vil muligens en kritisk masse av europeiske velgere innse at det faktisk er russerne som prøver å holde dem i live mens deres egne eliter ikke bryr seg om de lever eller dør så lenge Greta Tunberg er fornøyd og stemmer ut slemme ikke-grønne; bare tiden vil vise det.

Russerne er selvfølgelig langt fra skyldfrie. I stedet for å falle sammen under vestlig press som forventet av dem av deres selvutnevnte vestlige besserwissere, planla og sammensverget de og klarte å organisere for det kollektive Vesten et slags naturgass-Stalingrad som sikkert vil lære det en viktig lekse, av samme slag som de hadde lært Europa under de teutoniske ridderne i 1242, Europa under Napoleon i 1812 og, igjen, Europa under Hitler i 1942. 

Som det blir sagt  – gjentagelse nøkkelen til læring.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nettstedet hemali.no intervjuer redaktøren av derimot.no:

«Kontrollerer en de store mediene kontrollerer en befolkningen.»

Forrige innlegg

Det store koret er bare for de som synger den samme tonen.

Ytringsfriheten i de store mediene er ikke for alle.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.