POSTED IN Helse

Nytt vaksinetilbakeslag i USA:

Nå advares det mot Johnson&Johnson-vaksinen.

0
Print Friendly, PDF & Email

USAs FDA kommer med advarsler om at Johnson & Johnson’s Covid-19-vaksine kan forårsake sjeldne nevrologiske forstyrrelser. Dette er etter at 100 tilfeller er oppdaget.

USAs Food and Drug Administration (FDA) har kommer med advarsler om at Johnson & Johnson’s vaksine med bare én sprøyte kan forårsake Guillain-Barre-syndrom. Dette er en sjelden autoimmun sykdom som angriper nervene og som kan resultere i lammelser.

Guillain-Barre har blitt oppdaget hos rundt 100 personer som nylig fikk Johnson & Johnson’s Cobid-19-vaksine.

woman lying on bed
Guillain-Barrés syndrom er trolig en autoimmun sykdom. Immunsystemet er kroppens forsvar mot infeksjon av bakterier og virus. Når du får en infeksjon, angriper antistoffer bakteriene og dreper dem. Ved Guillain-Barrés syndrom begynner egne antistoffer å angripe eget nervesystem ved en feiltagelse. Det kan skje med personer i alle aldre, men det synes å være litt vanligere hos menn og gutter. (fra helsenorge.no)

FDA sier på mandag at 95 av disse tilfellene krevde sykehusinnleggelse. Én person har dødd av sykdommen, sier byrået, uten å komme med mer detaljerte opplysninger.

Mange av pasienten var menn i 50-årsalderen og eldre. Symptomene utviklet seg i de fleste tilfellene i løpet av seks uker etter at de var blitt vaksinerte mot Covid-19 ifølge CDC (The Centers for Disease Control and Prevention).

Rundt 12,8 millioner amerikanere har fått Jonson & Johnson-vaksinen. Fabrikanten har kommet med en kunngjøring der de sterkt «kommer med advarsler» om «man får tegn eller symptomer på sjeldne tilstander», så bør man sikre seg rask identifisering og skikkelig behandling.

Risikoen for å få Guillain-Barre etter å ha fått vaksinen «øker på bakgrunn av et mindre antall», sier selskapet. De sier sjansene er litt høyere enn gjennomsnittlig sjanse for å få sykdommen. Johnson & Johnson slår fast at deres vaksine er «et viktig verktøy i den globale kampen mot Covid19». De sier at det er fordel med en vaksine som krever bare én dose.

Men den nye advarselen fra FDA betyr et tilbakeslag for en vaksine som var midlertidig suspendert i april fordi det førte til bekymringer om farlige blodpropper. På børsen i New York falt Johnson & Johnson-aksjene med 30 cent til 169,48 dollar under handelen på mandag. Dette fallet var beskjedent, men aksjekursen har vært så høy som 171,18 dollar før nyhetene om advarslene kom ut.

FDA sier at bevisene for noen forbindelse mellom vaksinen og Guilain-Barre er «for utilstrekkelig til å etablere en sikker forbindelse». Og som fabrikanten, sier byrået av man fortsatt kan bruke dette produktet, basert på en vurdering av alle tilgjengelige data. Det «er fortsatt kjente og potensielle fordeler som klart oppveier de kjente og potensielle risikoer».

Johnson & Johnson vaccine suspension – a doctor explains what this means  for you

FDA har oppdatert faktaopplysninger for Johnson & Johnson-vaksinen. De anbefaler mottakerne av vaksinen øyeblikkelig ¨oppsøke medisinsk hjelp om de opplever noen av de følgende symptomene: svakhet eller prikkende følelser, spesielt på armer og ben; vanskeligheter med å gå; kontroll med blære og mage; dobbeltsyn eller manglende evne til å bevege øynene; eller vanskeligheter med bevegelser i ansiktet – som å snakke, spise og svelge.

Kongressmann Thomas Massie fra Kentucky reagerte på nyheten om advarselen fra FDA med å fornye sitt opprop om å forby dette vaksine-mandatet.

«Ingen arbeidsgiver eller skole bør skaffe denne vaksinen til bruk i arbeid eller ellers», sier han på twitter. «Når det er en risiko må det finnes valg».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Edwin Hooper

https://www.rt.com/usa/529037-fda-warns-jj-vaccine-risk/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvorfor oppstod industrialismen

i England og ikke i Kina?

Forrige innlegg

Norsk bok om 9/11:

Kommer godt og ikke for tidlig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.