POSTED IN Media, Russland

NRK sitt ‘Supernytt’:

Russofobisk feilindoktrinering serveres til barna

10 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen

NRKs barneprogram «Supernytt» ser jeg ikke på frivillig, men får det ofte med meg fordi det vises straks før «Dagsnytt 18».

Hyppig utsettes barna som ser på hovedstrømsmediastatskringkasteren – en etat som år om annet statssubsidieres med drøyt 7 milliarder kroner – for noe som etter min mening er feilinformasjon, ja, jeg våger påstanden russofobisk ‘feilindoktrinering’.

Men først en kort oppsummering av hvem som har vært president i Russland etter at Sovjetunionen ble oppløst og Den russiske føderasjonen ble etablert i 1991:

* Boris Jeltsin: President fra 1991 til 1999
* Vladimir Putin: President fra 2000 til 2008
* Dmitrij Medvedev: President fra 2008 til 2012
* Vladimir Putin: President fra 2012 til nåtid (2024)

Omtrent 3:50 minutter ut i «Supernytt» 13.3.24 tar NRK for seg presidentvalget i Russland som i disse dager finner sted 15.-17. mars og forteller at den sittende presidenten i landet, PUTIN, har sørget for at den nye bestemmelsen fra 2020 om at presidenter kun kan velges for to (2) perioder à seks (6) år, ikke skal gjelde for ham. Hans tidligere og nåværende funksjonstider skal «nullstilles», slik at han kan velges nå i 2024 og også i 2030, og således sitte frem til 2036. Selvsagt har Putin sikkert jobbet hardt for å påvirke «nullstillingen» – det hadde vel enhver kandidat til et hvilket som helst verv gjort – men det var altså DUMAEN som fattet vedtaket. Og jeg har sjekket Internettet og finner intet om at vedtaket ikke skjedde helt korrekt i henhold til gjeldende lovgivning i Russland.

Ellers er det ikke uvanlig at personer sitter lenge i maktposisjoner – sant nok ikke alltid i henhold til «selvforherligende og ideelle norske» retningslinjer, men stort sett i samsvar med det enkelte lands regler:

A. Franklin D. Roosevelt satt som kontinuerlig president i USA i 4 ganger 4 år fra 4. mars 1933 til 12. april 1945. Roosevelt døde mens han fremdeles var president, kort tid inn i sin fjerde periode.

B. Fidel Castro – Han var Cubas statsleder i over 49 år fra 1959 til 2008.

C. Kim Il-sung – Nord-Koreas grunnlegger og første leder, han styrte landet i 46 år fra 1948 til 1994.

D. Muammar Gaddafi – Han var Libyas leder i nesten 42 år fra 1969 til 2011.

E. Franco – Francisco Franco var diktator i Spania i nesten 40 år fra 1939 til 1975.

F. Josip Broz Tito – Han var Jugoslavias president i 27 år fra 1953 til 1980.

G. Robert Mugabe – Han var Zimbabwes president i omtrent 37 år fra 1987 til 2017.

H. Angela Merkel – Tysklands forbundskansler fra 2005 til 2021. Merkel ble valgt til forbundskansler fire ganger og tjente i over 15 år.

I. Recep Tayyip Erdoğan – Tyrkias president, som har vært en dominerende politisk figur siden 2003, først som statsminister og senere som president. Erdoğan har blitt gjenvalgt flere ganger.

J. Xi Jinping – Kinas president og generalsekretær for Kinas kommunistparti siden 2012. Han har blitt gjenvalgt flere ganger og har konsolidert makten betydelig i løpet av sin tid ved makten.

K. Nursultan Nazarbayev – Tidligere president i Kasakhstan, som tjente fra landets uavhengighet i 1991 til 2019. Han ble gjenvalgt flere ganger og var en dominerende politisk figur i Kasakhstan i flere tiår.

Og det er vel heller ikke slik at korte begrensede funksjonsperioder alltid er «bedre» lange og til dels ubegrensede perioder. Erfaring og praksis regnes jo som en fordel.

Det finnes eksempler på korte funksjonsperioder for ledere av ulik art:

I. Liz Truss ble Storbritannias statsminister den 6. september 2022 etter Boris Johnsons avgang. Hun ble deretter avsatt den 25. oktober 2022, noe som resulterte i en av de korteste periodene som britisk statsminister i moderne historie.

II. Tom Thabane: Han var statsminister i Lesotho og trakk seg tilbake fra stillingen i 2020 etter å ha blitt anklaget for å ha bestilt drapet på sin tidligere kone. Han hadde tjent mindre enn to år i embetet.

III. Hwang Kyo-ahn: Han var midlertidig president i Sør-Korea etter at Park Geun-hye ble avsatt i 2017 på grunn av korrupsjonsanklager. Han satt i embetet i omtrent tre måneder før det ble avholdt nyvalg.

Ellers viser jeg til min artikkel med oversettelser fra RT, datert 15.3.24 «USA forsøker å forstyrre russisk valg, men Putin kan få over 80 prosent av stemmene».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

10 kommentarer. Leave new

 • I Norge kan politikere være politikere og partiledere, ja de kan vel til og med være statsministere, hele sitt liv. Er det demokratisk? Norge er ikke noe demokrati.

  Svar
 • Ja om det bare var «Supernytt» som feilinformerte, skulle jeg ikke sagt noe. Det hender Dagsrevyen slår til med svada så jeg virkelig skvetter i stolen.

  Supernytt burde for øvrig holde seg på kanalen NRK Super, dette er ikke et program som har noe på en seriøs voksen-kanal å gjøre. Hos oss kaller vi NRK Super for «Hyle og skrike-kanalen» og Supernytt for «Hyle og skrike nytt».

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  17 mars 2024 10:36

  EU-president Charles Michel «gratulerer Russlands president Vladimir Putin med den overveldende seieren i valget – før det er avsluttet.» fortel BT 16.3.2024

  Slik framferd frå EU er ikkje freds-fremjande. Gjer det inntrykk på norske EU-tilhengjarar? Protesterer Barth Eide og Støre mot frekkasen Michel?

  Russland har både val og folkerøystingar rett som det er. Ukraina held ikkje val lenger, og gjer alt for å sabotera russiske val. Statsministeren i England er ikkje vald. von der Leyen er ikkje vald.

  EU og Vesten kan gå stillare i dørene med demokrati-pratet og Russland-hatet sitt. Me har meir enn nok med vårt eige vaklande demokrati.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  17 mars 2024 10:55

  Russiske media er i stand til å omtala Putin sine motkandidatar på ein sakleg måte. Her har vestlege media mykje å læra:

  https://www.rt.com/russia/594361-slutsky-new-global-majority/

  Kva med direkteval av president/statsminister i Noreg òg? Er det nokon som trur at stortinget torer gi norske veljarar so mykje tillit og makt?

  PS Både Finland og Sverige melde seg inn i NATO utan folkerøysting. Sjølvsagt.

  Takk til Terje Sørensen for viktig påpeiking og gild illustrasjon!

  Svar
  • Det handler ikke om å være i stand til å være saklig. Det handler om å ville. Og vestlige medier med NRK i spissen SKAL ikke være saklig med Putin, trolig i henhold til instruks.

   Svar
 • Man kunne jo bare flire av Nrk.
  Og karakterisert det som hatprat, som Nrk er så flinke til å slå ned på, men…
  Dette må da være flaut for de som jobber i denne statskanalen? 😉

  ‘Putin: Bitter, isolert og populær.
  Han styrer Russland med jernhånd og vil være folkets president. Men Vladimir Putin er stadig mer isolert og alene.
  …..I dag blir Russlands president Vladimir Putin gjenvalgt med stor margin.
  Det er ikke frie valg i Russland.
  ……Putin er en kynisk og bitter mann som aldri glemmer en fornærmelse, ifølge den russiske journalisten og forfatteren Masha Gessen.
  Andre beskriver ham som smart, manipulativ, retorisk skarp, sleip, mistroisk og selvopptatt.
  Mark Galeotti sier at Putin nærmest mangler personlighet. Han mener Putin rett og slett er en ganske kjedelig fyr.’
  https://www.nrk.no/urix/den-russiske-presidenten_-mork_-kjedelig-og-populaer-1.16804878

  Svar
 • «Putin er ene og alene ansvarlig».
  Men dei stakkarslege folka i NRK og superkanalen har utvist «Masha og Mishka».

  Svar
 • Bilder og videoer viser omfattende juks i valget i nazi Russland. Væpnede soldater som går inn i stemme avlukene og kontrollerer. Dette skjer spesielt i russisk okkuperte områder av Ukraina. Med våpen i hånd går soldater fra hus til hus for å få folk til å stemme på Adolf Putin. De som nekter å stemme får trusler om å bli fratatt pensjon, fratatt barn etc og deportering hvis de ikke skifter til russisk statsborgerskap. Det er reinspikket nazisme.

  Svar
  • A.K.:
   » De som nekter å stemme får trusler om å bli fratatt pensjon, fratatt barn etc..»

   Jøss, da går jo verden framover.

   i 1945 , i det første valget etter den krigen, ble de som ikke kom til å stemme Ap FRATATT stemmemuligheter, pensjon, og rett til stillinger i det offentlige. ( Ca. 10% av de stemmeberettige. ) Ved hjelp av Grunnlovstridige lover; – med tilbakevirkende kraft.
   Slik kom Ap til makta i 1945.
   Et Ap som fortsatt sitter med makten i Norge, tross misbruk av våre forsvarsvåpen, underlig nok.
   ( Hvis da Libya ikke hadde tenkt å angripe Norge? 😉 )

   Når væpna soldater/politi går inn i stemmelokaler i Russland……
   -Så KAN det jo skyldes at aktivister ødelegger stemmeurnene, og ødelegger avgitte stemmer, rundt omkring. 😉
   Jeg tror vi hadde sett det samme her, hvis pøbel-aktivister gjorde det samme i Norge.
   Eller hva tror du, Andre.K?

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forskere eller lobbyister?

Grønne milliardærfond betaler manusforfattere for å fremme klimaalarmisme i TV-serier og filmer

Forrige innlegg

Noen tror krigen begynte for ett år siden.

Vi har nettopp markert niårsdagen for krigen i Ukraina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.