POSTED IN Sanksjoner

North Stream 2 må stoppes for enhver pris.

Nye USA-sanksjoner mot prosjektet.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne meldinge bekrefter at USA ikke har gitt opp gassrørledningen North Stream 2. Det er heller ingen grunn til å regne med at den nye administrasjonen  Washington vil endre på den politikken.

For Tyskland dreier det seg om to forhold. For det første om landets suverenitet. Skal de la et så vitalt og sentralt politisk felt som energipolitikken bli styrt av en annen stat? I praksis betyr det underkastelse, altså status som en ikke-likeverdig stat.

For det andre dreier det seg om det tyske samfunnets energibehov og konkurransekraft. På grunn av grønn politikk har Tyskland plassert seg i et stadig større energi-avhengig forhold til utlandet. En stadig større del av energien må importeres. Når kull- og kjerne-kraftverk demonteres og den  ineffektive vind- og solkraften introduseres, må det gå galt. Den grønne energien er svært dyr (lever på subsidier) i motsetning til kull- og kjernekraften.

Kjernekraftverk er store saker.


Alternativet er gass-import fra Russland som de har avtalt og som er bakgrunnen for rørledningen gjennom Østersjøen. Stanses den vil det være et svært politisk og økonomisk nederlag for Tyskland og tysk industri. I denne saken er USA og Tyskland i strupen på hverandre, riktignok foreløpig i diplomatiske vendinger. Tyskland trenger den billige russiske gasskraften til drift av samfunn og industri.

For Russland dreier det sag naturligvis om penger, men politisk om et nærmere forhold til Tyskland. Og for Europa dreier det seg om avspenning og ikke konfrontasjon som USA ønsker, enten presidenten heter Biden eller Trump.

Knut Lindtner

USA utvider sanksjonene mot Nord Stream 2-gassrørledningen. Går målrettet mot shipping og annen russisk industri som jobber med vitale paneuropeiske prosjekter

Den avtroppende amerikanske presidenten Donald Trump har levert sin “avskjedsgave” til den Moskva-ledede gassrørledningen Nord Stream 2, med nylig kunngjorte sanksjoner rettet mot et rørleggingsskip og selskaper som er involvert i det multinasjonale prosjektet.

Av de som blir berørt er et spesialskip, kalt Fortuna og oljetankskipet Maksim Gorky, samt to russiske firmaer, KVT-Rus og Rustanker. Disse ble svartelistet tirsdag under CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) som en del av Washingtons økonomisk krig mot Moskva. Den samme lovgivningen hadde tidligere blitt brukt av USA for å ramme mange russiske tjenestemenn og bedrifter.

Den russiske energigiganten Gazprom advarte tidligere på tirsdag sine investorer om at Nord Stream 2 kan bli suspendert eller til og med kansellert hvis flere amerikanske restriksjoner blir innført.

Moskva har på sin side forsikret sine partnere om at de har til hensikt å fullføre prosjektet til tross for «knallhardt press fra Washington,» ifølge Kreml pressesekretær Dmitry Peskov. Som reagerer på den nye pakken med sanksjoner på tirsdag, kalte Peskov dem «ulovlige.»

Dmitry Peskov

I mellomtiden kom det fra EU at det ikke har hastverk med å bli med i noen Washington-ledet sanksjonskrig mot Nord Stream 2. EUs utenrikssjef Josep Borrell sa at blokaden uansett ikke kommer til å klare å motstå fredigstillingen av prosjektet.

Fordi vi her snakker om et privat prosjekt, kan vi ikke hindre driften av disse selskapene hvis den tyske regjeringen godtar det,» sa Borrell tirsdag.

Nord Stream 2 er en offshore gassrørledning som forbinder Russland og Tyskland med sikte på å gi billigere energi til sentraleuropeiske kunder. Ifølge avtalen mellom Moskva og Berlin skulle den lanseres i midten av 2020, men byggingen er forsinket på grunn av sterk motstand fra Washington.

USA, som med tiden håper å selge sin flytende naturgass (LNG) til Europa, har tidligere prøvd å torpedere prosjektet med flere runder med sanksjoner. Årsaken skal angivelig være knapt troverdige påstander om at det kan undergrave europeisk energisikkerhet. Kritikere sier at den virkelige hensikten er å tvinge EU-medlemmer til å kjøpe fra amerikanske selskaper.

Oversatt av: J Bjoerkmo

Forsidebilde: Nick Fewings

https://www.rt.com/russia/512991-trump-sanctions-nord-stream-ships-companies/



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 258 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Reidar Kaarbø
    21 januar 2021 8:57

    Det er fristende å minne om hva samme USA sa i 2007:
    «Om Russland stanser energileveransene til et NATO-land, bør det betraktes som et angrep på alle NATO-land, mener USA-senatoren Richard Lugar.» Noe slikt vil med andre ord være en krigserklæring mot NATO.
    https://www.nrk.no/urix/vil-ha-nato-forsvar-mot-gasskutt-1.1397532

    Svar
  • «Skal de la et så vitalt og sentralt politisk felt som energipolitikken bli styrt av en annen stat?»

    Er ikke (rimligere) gass kun et tilbud?
    Altså ikke en styring. Det er det USA som bedriver, – for å få vesten til å kjøpe amerikansk (dyrere) gass.
    Så kan jo Tyskland benytte de innsparte energikostnadene og bygge ut mer fornybar energi, hvis de eventuelt ønsker.
    Og den rimligere russiske energien trenger jo kun benyttes når vinden er stille og sola ikke skinner, hvis man vil det. En vinn/vinn situasjon for Tyskland/Europa.
    Og altså ikke noe styring.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

John Pilger:

Fra Pol Pot til IS. Blodet tørket aldri

Previous Post

Politikere og legemiddelselskapet ville ha vaksinen fort.

Ble Pfizer-vaksinen presset gjennom?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.